Tavasszal és nyáron könnyebb a zöldségek beszerzése, télen viszont már kimolyabb kihívást jelent. Vannak azonban olyan fajták, amelyek túlélik a hideget, még nagyobb hótakaró alatt is.
Ezek téli zöldségek néven közismertek és a nagyobb cukortartalom miatt tudnak ellenállni a fagyos időjárásnak. Próbáld meg felhasználni ezeket az étrendedben!
1. Kelkáposzta
Kivételesen tápláló és sokoldalúan felhasználható alapanyag a kelkáposzta. Vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat egyaránt tartalmaz. Néhány tanulmány szerint csökkenti a tüdő- és nyelőcsőrák kockázatát.
2. Kelbimbó
Ugyanahhoz a növénycsaládhoz tartozik, vagyis a kelbimbó rokona a kelkáposztának. Bár nem túl nagy, de lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Kiváló K-vitamin forrás, de van benne A-, B-, és C-vitamin is. A rost és alfa-liponsav tartalmával segít a megfelelő vércukorszint kialakításában.
3. Sárgarépa
Nyáron lehet betakarítani, de ősszel és télen a legédesebb. A ropogós sárgarépa nagyon tápláló zöldség. Kiváló béta-karotin forrás, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. Bőven van benne antioxidáns is, ami egyes vizsgálatok szerint csökkenti a mell- és a prosztatarák veszélyét.
4. Mángold
Néhol leveles répának is nevezik, legközelebbi rokona a cékla. Széles körben használják a mediterrán étrendben. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel, így a szívbetegségek kockázatának csökkentésével jár.
5. Pasztinák
A sárgarépához hasonlóan gyökérzöldség a pasztinák vagy paszternák. Íze a petrezselyemre emlékeztet, csak édesebb és nagyon tápláló. C-, B- és E-vitamint, valamint káliumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Különösen jó hatással van az emésztőrendszerre.
6. Fodros kel
Az egyik leghidegtűrőbb káposztaféle. A-, C-, E-, K- és B6-vitamin mellett növényi fehérjékben és élelmi rostokban gazdag. Kéntartalmú hatóanyagai fokozzák a test méregtelenítését, és segítenek egyes daganatos betegségek elkerülésében.
7. Karalábé
Talán nem annyira kedvelt a karalábé, pedig lenyűgöző a tápanyagtartalma. Jobb hidegebb időben fogyasztani, mert akkor édesebb az íze. Kiváló C-vitamin és kálium forrás. Utóbbi csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.
8. Vörös káposzta
A színe miatt lila káposztaként is emlegetik. A-, C- és K-vitamint egyaránt tartalmaz. A benne lévő antocianinek védelmet nyújtanak a szív és rákbetegségek egy része ellen.
9. Fekete retek
A káposztafélék családjához tartozik. Remek forrása a B- és C-vitaminnak, valamint a káliumnak. A népi gyógyászatban régóta ismert. Jó hatással van az emésztésre és egyes daganatos betegségek kockázatát is csökkenti.
10. Petrezselyem
Gyakran fehérrépának is hívják ezt a zellerfélét. A benne lévő tápanyagok miatt a fogyasztása különösen a téli hónapokban előnyös. Flavonoidokat is tartalmaz, amik gyulladáscsökkentő hatásúak.
Fotó: 123RF