Főoldal > DIÉTA > A kávé 7 bizonyítottan jótékony hatása

A kávé 7 bizonyítottan jótékony hatása

diétakávékoffein
0

Írta:

Igen, a kávé jótékony hatása a szervezetre valódi – kutatások bizonyítják, hogy a fogyasztása megakadályozza a rák, az Alzheimer-kór és más életet veszélyeztető betegségek kialakulását.   

A kávé jótékony hatásai

Ugorjunk vissza az időben, és figyeljük meg, hogy az évek alatt hogyan változtak a kávé jótékony hatásairól vezetett kutatások. 1921-ben a WHO az italt „lehetséges rákkeltőként” kategorizálta.  Aztán 2016-ban arra jött rá a szervezet, hogy „a kávéivás rákkeltő hatásának semmiféle bizonyítéka nincs”. A két időpont között a kávéról szóló vizsgálatok túlnyomó részt pozitívan záródtak: ahelyett, hogy ártana az egészségnek, a rendszeres kávéfogyasztás (természetes mértékkel), jót tesz a szervezetnek.

Aztán 2018 márciusában egy los angelesi bíró azt a határozatot hozta, hogy a vállalatoknak rákkeltő figyelmeztető címkét kell elhelyezniük a Kaliforniában eladott termékeiken.  Ennek oka: a pörkölésnél a kávéban egy vegyszer keletkezik, az akrilamid, amelyet Kaliforniában rákkeltő anyagként osztályoztak. Csakhogy az akrilamid rákkeltő hatását egyedül laboratóriumi rágcsálókon mutatták ki. Ugyan a kísérleti állatokban a nagy mennyiségű akrilamid rákot okoz, de nincs semmiféle meggyőző bizonyítéka annak, hogy ez a vegyület az emberben is rákkeltő lenne – állítja egy egyetemi kutató, akinek szakterülete az emberi táplálkozáson belül az étrendi sajátosságok okozta rák kialakulása.

A laboratóriumi rágcsálók esetében az állatok hatvanszor akkora akrilamid mennyiségnek voltak kitéve, mint az emberek. Ha annyi kávét innánk, ami ennyi akrilamidot tartalmazna, akkor valószínűleg nagyobb gondjaink lennének, mint az esetlegesen megnövekedett veszélye annak, hogy rákbetegségünk legyen.

Még mindig nyugtalanító a napi egy csésze kávé? Itt van néhány kutatáson alapuló érv arra, hogy bekapcsold a kávéfőződ, és elkortyolj egy feketét!

A kávé csökkentheti bizonyos rákfajták kialakulásának veszélyét

Több mint 1000 összetevő van a kávéban, amelyek közül sok valószínűleg gyulladáscsökkentő és sejtburjánzást gátló. A kávébab maga antioxidánsokat tartalmaz, ami segít megelőzni olyan elváltozásokat, amelyek potenciálisan rákhoz vezethetnek. Egy kutatás eredménye szerint a kávéfogyasztás alacsonyabb melanóma és leukémia veszéllyel párosul, de a prosztata- és a méhtest-rák kialakulását is csökkenti. Egy 2017-es kaliforniai kutatás szerint a kávéfogyasztók 26 százalékkal kisebb arányban szenvedtek végbélráktól, mint akik nem ittak kávét. Azok, akik több mint 2,5 adag kávét ittak naponta, 54 százalékkal kisebb arányban voltak kitéve a rák kialakulásának a veszélyének.

A kávé megakadályozza a 2-es típusú diabétesz kialakulását

A Harvard Egyetemen végzett kutatások szerint a rendszeres, akár koffeinmentes kávéfogyasztás csökkenti a kettes típusú diabéteszt, a cukorbetegség legelterjedtebb formáját. Egy diabéteszről szóló folyóiratban megjelent kutatás szerint minél több kávét isznak az emberek, annál kisebb a kettes típusú diabétesz kialakulásnak a veszélye. A szakértők szerint nem ajánlott napi 4-nél több kávét inni, hogy elkerüljük az álmatlanságot, a gyomorproblémákat, és a migrént. A kávé krómot tartalmaz, ami segít a testnek hasznosítani az inzulint, azt a hormont, amely a vércukor szintet szabályozza.

52650358 - woman holding cup of coffee latte, with heart shape

A kávé csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét

Az elmúlt évtizedekben tanulmányok bizonyították, hogy a kávéfogyasztás kapcsolatban áll a demencia elmaradásával öregkorban. Úgy gondolják, hogy az ital koffeintartalma felelős az agyserkentő hatásért. Egy másik kisebb kutatás azt bizonyította, hogy akiknek a vérében nagyobb mennyiségben volt koffein, kevésbé mutatták a demencia jeleit, mint akik nem kávéztak.

A kávé megakadályozza a Parkinson-kór kialakulását

A Parkinson-kór a központi idegrendszert támadja, remegést okozva a testben. A kutatók még mindig azon tanakodnak, hogy milyen környezeti és genetikai hatások miatt alakul ki ez a kór, pár kutatás azt bizonyítja, hogy a koffeinnek védő hatása van Parkinson-kórral szemben, bár ennek az okát nem tudták még megállapítani.

A kávé védheti a szívet

A kávé segít megvédeni a szívet is. Évtizedeken át a nem szabályos szívritmusú betegeknek kerülniük kellett a koffeint, ennek ellenére egy 2017-es kutatás bizonyította, hogy a koffein 13 százalékkal csökkenti a szívpitvar fibrillációjának gyakoriságát. De a kávé másképp is védheti a létfontosságú szervet. A kávéivók 19 százalékkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, és 30 százalékkal ritkábban halnak meg stroke-ban.

A kávé segíthet tovább élni

A legfontosabb jótékony hatása a kávénak, hogy akik isszák, azok tovább élnek, mint a nem kávézók. Egy 2016-os kutatás szerint a napi 4 csésze kávét ivók körében bármilyen betegség okozta halál ritkábban fordult elő, mint a nem kávézók között – ebben benne vannak a szívbetegségek és a rák által okozott halál is.

A kávé fokozhatja az edzésed teljesítményét

Kell egy kis lökés az edzésedhez? Egy 2013-as kutatás szerint azok az atléták, akik kávét fogyasztottak egy órával sportolás előtt, jobban teljesítettek azoknál, mint akik koffeinmentes kávét ittak. Egy 2015-ös tanulmány szerint pedig azok az emberek, akik edzés előtt kávéznak, edzés után több kalóriát égetnek, mint előtte.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X