Főoldal > DIÉTA > Ennyi mindenre jó az uborka

Ennyi mindenre jó az uborka

fogyáskalóriauborkavitamin
0

Írta:

Az uborka valóságos csodanövény, hiszen amellett, hogy hozzájárul egészséged megőrzéséhez, alig tartalmaz kalóriát, és még a szépségápolásban is bevetheted. Használd tehát rendszeresen kívül-belül!

Lúgosít

A téli időszakban a szervezet raktározó üzemmódra kapcsol, és sokkal jobban kívánjuk a nehezebb, zsírosabb ételeket, mint általában. A karácsonyi ünnepkör pedig még rátesz egy lapáttal az étkezési szokásaink megváltozására. A húsok és keményítők túlzott bevitele azonban a szervezet elsavasodásához vezethet, ami, mint tudjuk, hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat. A legkönnyebben úgy tudod kivédeni ezt, ha gyakran fogyasztasz friss zöldséget és gyümölcsöt, célirányosan olyanokat, amelyek lúgosító hatásúak. Az uborka éppen ilyen. Segít visszaállítani a szervezet normál PH-értékét, és a méregtelenítést is gyorsítja. Fogyaszd minél gyakrabban!

Hidratál

A hűvösebb évszakokban sem szabad elfeledkezni a test hidratálásáról. Sőt! Ilyenkor a hideg, a szél, a száraz levegő legalább ugyanannyira próbára teszi testünket és bőrünket, mint nyáron a napsugárzás, klóros víz és az állandó verejtékezés. Ne gondold, hogy száraz bőrödet elég csak külsőleg hidratálnod, a belső folyadékpótlásról is gondoskodnod kell, különben mit sem ér az egész. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék mellett fogyassz minél több magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt. Ezek közül az uborka rendelkezik a legmagasabb (90%) fölötti víztartalommal, ezért fogyaszd sűrűn ezt a fantasztikus növényt.

43769946 - heap of fresh sliced cucumbers on an old wooden table

Segít a fogyásban

Az uborka rendszeres fogyasztása több fronton is biztosítja a felesleges kilóktól való megszabadulást. Magas víztartalma segíti a szervezet méregtelenítését, salaktalanítását, kevés kalóriatartalma pedig garantálja a karcsú vonalakat. Mivel tele van rosttal, ezért az emésztési folyamatokat is helyrebillenti, felgyorsítja, a székrekedés okozta súlygyarapodásról pedig egész biztosan elfeledkezhetsz. Turbózd tehát bátran a salátádat uborkával, hiszen teltségérzetet biztosít hízás nélkül.

Bőrbarát

Az uborkának számos olyan bőrápoló hatása van, amiről valószínűleg még te sem hallottál. Amellett, hogy a duzzadt, karikás szemeket frissé és üdévé varázsolja, a száraz, ráncosabb részeket is képes hidratálni, kisimítani. Élénkíti a fakó bőrt, de zsíros bőrre is kiválóan alkalmazható. Nyáron különösen nagy hasznát veheted, ha rovarcsípéstől szenvedsz, ugyanis hűsíti a viszkető bőrt. De napozás, napégés után se felejtsd el használni ugyanezen okok miatt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X