Főoldal > DIÉTA > Miért együnk medvehagymát?

Miért együnk medvehagymát?

egészségmedvehagyma
0

Írta:

A medvehagyma a természetjárók egyik kedvenc fűszernövénye, amellyel azonban nem csak ők, hanem bárki sokkal ízletesebbé, egészségesebbé varázsolhatja ételeit.

Jót tesz az emésztési folyamatoknak

A medvehagyma emésztést serkentő tulajdonsága miatt rendkívül jótékonyan hat a bélrendszer egész működésére. Segíti a salakanyag gyorsabb távozását, az emésztési gondokat, teltségérzetet, puffadást megszünteti. Még a nehéz, zsíros ételek sem okoznak hasfájást, hasfeszülést, ha egy kis medvehagymát is elrágcsálunk melléjük.

Vérnyomáscsökkentő hatású 

A magas vérnyomást a legjobb megelőzni, hiszen akinél egyszer kialakul, legtöbbször élete végéig gyógyszert kell szednie. Az egészséges életmód, rendszeres mozgás, helyes táplálkozás sokat segíthet. A medvehagyma a megelőzésen túl a már kialakult magas vérnyomás esetén is segítség lehet, hiszen természetes úton csökkenti a veszélyes értékeket.

Javítja a vérkeringést

Az ülőmunka, mozgásszegény életmód bizony nem kedvez az megfelelő vérkeringésnek. A hideg, zsibbadt kezek, lábak mind a vérkeringés elégtelenségére utalhatnak. A medvehagyma rendszeres fogyasztása nemcsak a koleszterin lerakódását lassítja az érfalban, de a vérkeringést is fokozza, megszüntetve így az ezzel járó kellemetlen tüneteket, és megakadályozva a veszélyes szövődményeket.

Felsőlégúti megbetegedések ellen is hatékony

Amellett, hogy a medvehagyma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, még a felsőlégúti megbetegedéseket is megelőzhetjük rendszeres fogyasztásával. A tavaszi náthaszezonban ez különösen jól jön, pláne, hogy már kialakult hurut kezelésében is nagy segítség, ha sok medvehagymást fogyasztunk.

Medvehagyma külsőleg

Népi megfigyelés, hogy a medvehagyma külsőleg, borogatásként, lemosásként a gombás fertőzések mértékét is képes csökkenteni. Érdemes azonban először kis bőrfelületre felvinni a főzetből, hiszen érzékeny bőrűeknél bőrirritáció, bőrgyulladás is kialakulhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X