Főoldal > DIÉTA > Hogyan főzd tökéletesre a hüvelyeseket?

Hogyan főzd tökéletesre a hüvelyeseket?

babcsicseriborsóhüvelyesek
0

Írta:

Valószínűleg a karanténra való vásárláskor nálad is került a kosárba 1-2 csomag száraz bab, lencse, csicseriborsó. Ha szeretnéd jól megfőzni ezeket, hogy ne legyenek kemények, de szét se főzd, kövesd az alábbi útmutatót.

A száraz hüvelyesek nagyon egészségesek, és hihetetlenül gazdagok fehérjében. Ha megfelelően főzöd meg ezeket, belül krémesek lesznek, míg kívül erős marad a héjuk. A konzerv változatnál olcsóbbak, és hozzáadott tartósítószer sincs ezekben.

Mennyi ideig áztasd?

Szükséges egyáltalán áztatni? A válasz az, hogy igen – és nem. Az áztatás segít feloldani a keményítőket, amelyek puffadást okozhatnak. Ráadásul a főzési időt is csökkenti. Azonban a babot nem feltétlenül fontos áztatni, csak arra figyelj ekkor, hogy fedő nélkül főzd, és hosszabb ideig.

Ha mégis áztatnád, tedd egy edénybe, engedj rá vizet, hogy ellepje, fedd le, majd tedd egy éjszakára a hűtőbe. Ha elfelejted előző este, úgy is megoldhatod, ha forralod 2-3 percig a vízben, majd lefedve 4 órán át hagyod ázni. Ezután öntsd le az áztatóvizet, és készülhet is az étel.

Mi a legjobb főzési módszer?

Lassú verzió: ha nem áztatod, akkor lassú tűzön, 3-6 órán keresztül főzd, hogy tökéletes egyenletes babot főzz. Ehhez öblítsd le, adj hozzá sót és fűszereket, vizet, és főzheted is.

Hagyományos verzió: a legjobb módszer, ha a babot beáztatod, majd egy régi, vastag falú edénybe teszed, felforralod a sós-fűszeres vízben fedő alatt, majd lecsökkented a hőt, és lassú forralással megfőzöd. A kisebb szemű bab, hüvelyes így 45 perc alatt megfő, a nagyobb baboknak szüksége lehet 2 órára is. Hagyd a főzővízben kihűlni, ha van rá lehetőséged, hogy még több vizet magába szívhasson.

Mikor add hozzá a sót?

A fűszereket már a főzés elején érdemes a babhoz adni, hogy minél ízletesebb legyen. Azonban a só a főzés elején sajnos képes arra, hogy megkeményítse a babot, amivel épp ellentétes hatást érsz el, mint akarsz. Ezért minden fűszert tegyél a fazékba az elején, de a sót csak a főzési idő felénél. Ha még szükség lesz sóra, a végén adj hozzá egy keveset.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X