Főoldal > DIÉTA > Hogyan kell fagyasztani a kenyeret?

Hogyan kell fagyasztani a kenyeret?

fagyasztásfagyasztott kenyérkenyér
0

Írta:

Így érdemes lefagyasztanod a kenyeret, hogy a legjobb íze és textúrája legyen kiolvasztás után.

A friss, vajas, sós kenyérnél kevés ízletesebb van, de sajnos a finom házi készítésű, vagy kézműves pékségben vásárolt cipó maximum 1-2 napig lesz igazán jó, mielőtt elkezd összeszáradni. A legjobb módszer, hogy a kenyér friss maradjon, a fagyasztás. De hogyan fagyasszuk, hogy sokáig jó maradjon, és ízletes legyen, amikor kiolvasztjuk?

  1. Szeleteld fel a kenyeret. Ha frissen sütötted, vagy még melegen hoztad haza a pékségből, a szeletelés előtt győződj meg róla, hogy teljesen kiolvadt! Oszd adagokra aszerint, mennyit szeretnél egyszerre majd kiolvasztani-
  2. Csomagold be az adagokat műanyag zacskókba, vagy visszazárható műanyag tasakokba úgy, hogy a lehető legtöbb levegőt kipréseld belőlük anélkül, hogy a kenyereket összetörnéd. Írd rá a zacskókra, milyen típusú a kenyér, és mikor fagyasztod le.
  3. Fagyaszd le, és ne feledkezz meg róla, hogy a fagyasztóban van! Maximum 8 hónapig fogyaszthatod, de a legjobb, ha maximum 1-2 hónapot marad csak a fagyasztóban.
  4. Ha remek piritóst szeretnél készíteni a kenyérből, nem kell kiolvasztanod, csak dobd be a sütőbe, ahogy kivetted a fagyasztóból, és pirítsd át mindkét oldalát a szeleteknek.

Egész kenyeret is lefagyaszthatsz?

Igen, de arra kell figyelned, hogy kiolvasztás után lehetőleg még aznap fogyaszd el, különben sziklakemény is lehet. Ha vendégeket vársz, és oda kell nagy mennyiségű kenyér, akkor lehet jó ötlet, ha a fagyasztóba előre betárazott egész veknikért nyúlsz.

A fagyasztás ilyenkor dupla rétegű műanyaggal történjen, tehát két zacskóba tedd a kenyeret. Csomagolhatod alufóliába is, majd utána egy műanyag zacskóba – ebben az esetben ha a zacskót leveszed róla, amikor kiveszed a fagyasztóból, az alufóliával beteheted a sütőbe, hogy felolvaszd, felmelegítsd. Ehhez 15-20 perc sütés kell neki, 200 °C fokos sütőben – így újra kemény kérget kap a kenyér, és mikor kiveszed a sütőből, jó meleg lesz, hogy már csak vajjal kelljen megkenned fogyasztás előtt.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X