Olcsó, sokoldalúan felhasználható fehérjeforrás a maga 6 gramm proteinjével a tojás, amely 13 különböző vitamint is tartalmaz. Lehetne ennél jobb napindító étel?
De meddig tárolható?
Ha egyedül vagy kisebb háztartásban élsz, előfordulhat, hogy jó ideig csücsül a hűtő polcán. Ha az ajánlott 4,5 °C-os vagy ennél alacsonyabb hőmérsékleten tárolod a friss tojást, akkor is érdemes 3 héten belül elfogyasztanod.
A fagyasztott tojás akár egy évig is elállhat, de fontos, hogy ne héjastól fagyaszd le. Ha lefagyasztanád, akkor a fehérjét és a sárgáját keverd először össze – de akár csak a fehérjét is lefagyaszthatod. A tojásból készült ételeket pedig 3 napon belül érdemes elfogyasztani, és addig is fontos hűtve tárolni!
Honnan tudod, hogy megromlott?
- Szagold meg! Ha a tojás büdös vagy rozsdára emlékeztető szaga van, miután feltörted, ne edd meg.
- Vizsgáld meg közelebbről! Nyálkás a héja vagy repedt? Így könnyebben bejuthattak a baktériumok. Olyan, mintha poros lenne? Ez penész is lehet. Ha felütöd, és a színe rózsaszínes, zöldes, feketés, kékes, az jelentheti a baktériumok elszaporodását.
Hol a legjobb tárolni?
A hűtőajtó helyett érdemes a középső polcon, a hűtő hátsó része felé tartani a tojásokat, hiszen az ajtóban változó hőmérsékletnek lehetnek kitéve. Ügyelj rá, hogy a repedt tojásokat ne tedd vissza a tartóba – ezeket üsd fel, és mielőbb dobd ki a héjat.
(VIA)
Fotó: Getty Images