Főoldal > DIÉTA > Cukor-detox: mutatjuk, hogyan csináld

Cukor-detox: mutatjuk, hogyan csináld

bikiniszezoncukorcukormentes
0

Írta:

Úgy döntöttél, hogy kiiktatod az étrendedből a cukrot? Ha igen, segítünk neked néhány tippel, hogy könnyebben menjen az átállás!

Szelektálj az éléskamrában

Ha nincsenek otthon olyan dolgok, amelyek hatására elcsábulhatsz, sokkal könnyebb lemondani a cukorról. Cukros gabonapelyhek, édességek, csokik, péksütik, stb. – ezek azok a termékek, amelyeket jobb kiiktatnod. (Nem pazarlásra bíztatunk, ezért a bontatlan csomagokat bátran add oda azoknak az ismerőseidnek, akik fogyasztanak ilyesmiket.) Kíméletlenül vizsgáld végig a szószokat, önteteket, zacskós ételeket, tehát mindent, ami rejtett cukorbomba. Figyelj arra is, hogy a cukor rengeteg néven rejtőzhet: glükóz, malátaszirup, rizsszirup, fruktóz, kukoricaszirup – csak néhány név, ami cukrot takar. Ha pedig sikerült kiszelektálnod a cukros dolgokat, onnantól kezdve ne is vásárolj hasonlókat!

Szoktasd le magad

Nem mindenkinek működik, hogy azonnal elvágja a teljes cukorforrást, ezért próbálkozhatsz azzal is, hogy fokozatosan viszel be egyre kevesebbet, majd egyáltalán semmit. Ha hozzáadott cukrot eddig sem fogyasztottál, csak cukorral édesítetted a kávéd, stb., akkor ennek az adagját csökkentsd. Ha hozzáadott cukros dolgokat is eszel, akkor érdemes egy-két naponta egy-egy élelmiszercsoportot kivonnod az étkezésedből, ami ilyesmit tartalmaz. Ha pedig sikerült teljesen kiiktatnod a cukrot, akkor gondolj arra, hogy 21 nap szükséges ahhoz, hogy valami szokássá váljon, így legalább ennyi időre szükséged lesz, hogy megszokd a cukormentességet.

Növeld a fehérjebevitelt, és fogyassz egészséges zsírokat

A magas fehérjebevitel, és az egészséges zsírok is segítenek eltelítődni, és megfékezni a cukor iránti sóvárgást – ezt gyakran az okozza, hogy a szervezetnek valamilyen gyors energiaforrásra van szüksége.

Mozogj

A cukorfüggőség egyik oka, hogy az agyunk jutalmazásközpontja aktivizálódik az édes íz hatására, és dopamint szabadít fel. De ez az örömérzet ideiglenes, és a szervezet egyre többet akar. Dopamint, endorfint, szeratonint azonban a mozgás is képes felszabadítani a szervezetben – ezért a legjobb, ha megkeresed az az edzéstípust, amit valóban élvezel! Néhány egyéb módszer, amely dopamint szabadít fel a zenehallgatás, a meditáció, és egy kevés napfürdőzés.

Igyál több vizet

A hidratálás mindig nagyon fontos, de amikor cukor-detoxra készülsz, akkor különösen! A víz segít méregteleníteni a szervezetet, szállítani a tápanyagokat, és felgyorsítja a regenerálódást.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X