Főoldal > DIÉTA > Az egészséges grillezés 4 titka

Az egészséges grillezés 4 titka

diétafogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Ki nem szeret a szabadban sütni és enni? Amit egy grillpartin készült étel produkálni tud, nehezen lehet visszaadni a konyhában.

Ám néhányan félnek a nyílt lángtól, a füsttől, a magas hőmérséklettől, amik a grillezés velejárói. Ráadásul az égés során sajnos rákkeltő anyagok is keletkezhetnek: heterociklikus aminok (HCA) és policiklikus aromás szénhidrogének (PAH). Érdemes tehát odafigyelni, és betartani a grillezés szabályait!

A következő stratégiákkal nincs okod aggodalomra, nyugodtan megtarthatod a kerti partidat, és egészséges étellel kínálhatod a vendégeidet!

1. Távolítsd el a zsírt!

Amikor felszeleteled a húst, ügyelj rá, hogy a nagyon zsíros részeket is vágd le róla. De ennél is fontosabb, hogy grillezés előtt csepegtesd le róla a felesleges páclét. Így kevésbé fog füstölni a sütő, és kevesebb káros égésterméket fogsz belélegezni.

2. Vágd vékonyabbra!

A kisebb, vékonyabb hússzeletek sokkal hamarabb megsülnek, így kevesebb ideig kell a lángokhoz közel tartanod. Max. 10 centiméterre tartsd az ételt a faszénhez vagy a gázrózsa lángjaihoz, és forgasd meg gyakran. Kerüld a túlsütést, az elszenesedett részeket pedig vágd le, azt nem egészséges megenni.

3. Spórolj a cukorral!

Használj ecet- vagy citrus alapú pácokat. Ha túl sok cukrot vagy mézet teszel bele, a végén még szénégetőt nyithatsz. A cukortartalmú pácokat csak a grillezés utolsó pár percben szabad a húsra kenni, így megakadályozhatod, hogy már égjen a finom husi felszíne, mielőtt a belseje egyáltalán átsülne.

4. Próbáld ki a fűszernövényeket!

Ha antioxidánsban gazdag, friss fűszernövényeket is használsz, mint például a rozmaring, a kakukkfű vagy a bazsalikom, a pác egy plusz védelmet fog nyújtani az égés ellen. Így garantáltan ehető marad a vacsorád.

Wellandfit tipp: Figyeld meg a sütőd „forró pontjait”, itt a legnagyobb a tűz. Mielőtt minden pácolt húst a rácsra dobnál, érdemes letesztelni egy szelettel, hol csapnak a legmagasabbra lángnyelvek. Ezeket a részeket még nagyobb körültekintéssel használd!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X