Főoldal > DIÉTA > A gyorséttermi koszt 5 káros hatása a szervezetre

A gyorséttermi koszt 5 káros hatása a szervezetre

diétagyorsétteremgyorskaja
0

Írta:

Az vagy, amit megeszel – és ez a legújabb kutatások szerint is igaz. Mert hogy kiderült: a gyorsétteremfüggők egyszerre több egészségügyi problémában is szenvedhetnek.

Egy új indiai felmérés során bebizonyosodott, hogy azok, akik heti és napi rendszerességgel fogyasztanak gyorséttermi kaját, az átlagosnál gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek.

Épp ezért, most bemutatjuk azt az 5 leggyakoribb egészségügyi problémát, mely téged is érinthet, ha gyakran megfordulsz a közeli hamburgerezőben!

1. 2-es típusú cukorbetegség

A felelőtlenül és nagy mennyiségben fogyasztott gyorséttermi kaják leggyakoribb „mellékhatása” a 2-es típusú cukorbetegség, amely az ételekben lévő tetemes mennyiségű sók, cukrok és egészségtelen zsírok hatására alakul ki. Az sem elhanyagolható, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak rostot, csak sok szénhidrátot, mely cukoréhséget, hízást és inzulinrezisztenciát okoz a szervezetben.

2. Szív-és érrendszeri megbetegedések

A hamburgerek tele vannak telített- és transzzsírsavakkal, melyek drasztikus megemelik a testben lévő rossz (LDL) koleszterinszint arányát és csökkentik a jó (HDL) koleszterin mennyiségét – ez a folyamat szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

3. Súlygyarapodás

A kutatások szerint minél több gyorséttermi kaját eszünk, annál több felesleges kilóval rendelkezünk. Ez a kellemetlenség a bennük lévő (korábban már említett) magas szénhidrát- és alacsony rosttartalom miatt jön létre, amitől a felgyülemlett kalóriák zsírpárnaként rakódnak le ránk – különös tekintettel a has-, derék- és csípőtájékra.

4. Puffadás

Ha súlygyarapodást önmagában még nem tapasztaltál, de azt már észrevetted, hogy egy-egy nagyobb adag sültkrumpli után az átlagosnál jobban puffad fel a hasad, valószínűleg a te szervezetedből is elvonja a vizet a káros anyagokkal teli gyorskaja. A dehidratáltságot napi minimum 8 pohár vízzel, valamint sok zöldséggel-és gyümölccsel tudod megelőzni.

5. Májproblémák

A legfrissebb kutatások szerint a gyorséttermi kaják legalább olyan károsak a májunk számára, mint az alkoholos italok. Ez azért lehetséges, mert a feldolgozott, genetikailag manipulált (GMO) élelmiszerekben több méreganyag található, mint a természetes eredetű és táplálékkal teli ételekben – ez pedig később májproblémákat okozhat.

Mindezek ellenére nincs okod az aggodalomra, ha csak néha-néha térsz be egy hamburgerre vagy egy sültkrumplira a szomszédos gyorskajáldában. De arra mindenképpen ügyelj, hogy egy-egy ilyen „kihágás” ne váljon az étkezési rutinod részévé.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X