Főoldal > DIÉTA > Bulgur, a csodagabona

Bulgur, a csodagabona

bulgurdiétadurumbúzaétel
0

Írta:

A bulgur a tévhittel ellentétben nem egy külön gabonafajta, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata. Tökéletes választás húsok mellé, rizs helyett, megfelelően fűszerezve ugyanis hasonló ízvilágot kaphatunk, csak sokkal egészségesebb, különlegesebb formában.

Glikémiás indexe alacsony

Bár a bulgur szénhidráttartalma viszonylag magas, glikémiás indexe a legalacsonyabb a gabonák között, olyannyira, hogy a rizs GI-nek fele. Ennek előnye, hogy a bulgur nem okoz vércukorszint-ingadozást, cukoréhséget, sőt, hosszú órákra eltelít. A bevitt szénhidrát energiaforrásként raktározódik, nem pedig zsírpárnákban. Védi az izmokat, így azok még tónusosabbá válnak a rendszeres sportolás és bulgurfogyasztás mellett.

Serkenti az emésztést

Ez a fantasztikus gabona nem csak alacsony glikémiás indexe miatt járul hozzá a súlyvesztéshez, hanem magas rosttartalma is segíti a fogyást. Kipucolja a beleket, eltávolítja a felesleges salakanyagot, így serkenti az emésztést, elősegíti, felgyorsítja az anyagcserét. Így nemcsak a puffadást és más emésztési problémákat szüntetheti meg, de a makacs úszógumikat is lefaraghatja testünkről.

57767055 - raw bulgur on wooden background

Kiváló vitamin- és ásványi anyag-forrás

A bulgur foszforban, magnéziumban, káliumban, folsavban és vasban rendkívül gazdag, ezért nőknek különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani. E-, B1-, B2 és B6-vitaminban is gazdag, hasonlóan a többi gabonához, így nem csak az egészséghez, de az üde, hamvas bőrhöz, erősebb körmökhöz és hajhoz is hozzásegít, ha időről-időre beiktatjuk étrendünkbe.

Főzés nélkül elkészíthető 

A bulgur másik nagy előnye, hogy mivel előfőzött, még csak főzést sem igényel az elkészítése. Alapos átmosás után dupla mennyiségű vízzel le kell forrázni, fűszerezni, majd lefedni 10-15 percig. Ezután tálalhatjuk húsok, főételek mellé, de különböző zöldségekkel összefőzve percek alatt ízletes és egészséges fogásokat kaphatunk. A recepteknek csak fantáziánk szabhatnak határt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X