Főoldal > DIÉTA > Ezért építsd be az étrendedbe a bulgurt

Ezért építsd be az étrendedbe a bulgurt

bulgurbúzadiétaegészségfogyásgabonagabonaféleköret
0

Írta:

Ideje neked is új alternatívák felé nézned a hagyományos krumpli és rizsköret helyett, ha igazán fontos számodra az egészséged. A bulgur tökéletes választás, ha a helyes életmód mellett a karcsú alak is fontos számodra.

A bulgur alatt sokan valamiféle egzotikus növényt sejtenek, de akármilyen meglepő, a bulgur valójában búza. Csakhogy a fehér liszthez vajmi kevés köze van, hiszen teljesen más módon állítják elő. A tört búzaként is említett növény búzaszemeit először lehátnolják, megpárolják, majd megszárítják. Több méretben is árulják, a rizsszemnyi nagyságútól egészen a majdnem őrölt változatig. Felhasználási módja és állaga is hasonló a rizshez, ám sokkal egészségesebb annál.

Kiváló rostforrás

A rostok fogyasztásáról nem lehet eleget beszélni. A kellő mennyiségű rost bevitele nem csak az emésztőrendszert támogatják, de kihatással van a szervezet általános egészségére is. A bulgur tökéletes választás, ha rostban gazdag köretet keresel. Nem csak telít, és jótékonyan hat a szervezetedre, de felszámolja a különböző emésztési problémákat is (pl. székrekedés).

Gazdag vitamin és ásványi-anyag forrás

A bulgur bővelkedik folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban, valamint E- és többféle B-vitaminban is. Az egészséged mellett így bőröd szépségéhez, hidratáltságához, és ránctalanságához is hozzájárul. Fogyaszd minél többet húsok mellé.

Fogyókúrás

A bulgur glikémiás indexe igen alacsony, és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a magas rosttartalom miatt igen gyorsan laktat, akkor nyugodtan nevezhetjük az egyik legfogyókúrásabb köretnek. Párolt zöldséggel önálló főételként is megállja a helyét, de akár tápláló reggeli is készíthető belőle néhány perc alatt.

57767055 - raw bulgur on wooden background

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A bulgur nem csak a fogyókúrázóknak kedvező alternatíva, ha valami egészségesre és diétásra vágynak, de a cukorbetegséggel küzdőknek is. Mindegy, hogy hús mellé, salátába, vagy önálló köretként fogyasztod, a vércukorszint értékeid mindenképpen a bulgur jótékony hatásait fogják igazolni.

Így fogyaszd

A bulgurt hazánkban elsősorban köretként fogyasztják. Lehet főzni, salátába tenni. Fűszerezd úgy, ahogyan szeretnéd, a bulgur semleges ízéhez minden fűszer illik, csak a fantáziád szabhat határt. Az indiaiak desszertként is fogyasztják, tejjel, cukorral édesítve. Próbáld ki édesen te is, természetesen válassz egészséges hozzávalókat. Jó étvágyat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X