Főoldal > DIÉTA > A manukaméz 6 áldásos hatása

A manukaméz 6 áldásos hatása

manukamézmezpattanás
0

Írta:

Néhány híresség, köztük Kourtney Kardashian hatalmas rajongója, de sok bőrgyógyász, táplálkozási szakértő és fül-orr-gégész is nagyon optimista a manukamézzel kapcsolatban. Tudj meg te is mindent az egészségi előnyeiről!

A méz olyan produktum, amely a népi gyógyászat szerint szinte mindenre jó. Megédesíthetünk vele bármely ételt, hidratálja a kiszáradt bőrt, enyhíti a torokfájást. De egy bizonyos fajtája kiemelkedik a többi közül. Ez a manukaméz, amely hatalmas rajongói táborra tett szert a komoly gyógyító tulajdonságai miatt.

Mi is pontosan a manukaméz?

A különleges mézet a manuka cserjét beporzó méhek állítják elő Új-Zélandon és Ausztrália keleti részén. A bokor vagy kisebb fa virága olyan nektárt termel, amely egyedülálló vegyületekkel rendelkezik. Minden valódi manukaméznek van egy úgynevezett manuka faktora, az UMF, amelyet a címkéjén tűntetnek fel. Ez jelzi a szigorú teszteknek alávetett termék erősségét és minőségét.

A manukaméz 6 előnye az egészségünkre

1. Segíthet a vágások és kisebb sebek gyógyításában

Egy 2014-es tanulmány szerint felhasználták már sebészeti sebek, égések és fekélyek tisztításához. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően remekül helytállt. Valójában minden fajta mézben van antioxidáns, antibakteriális vegyület és gyulladásgátló is. A vizsgálat alapján a hagyományos orvosságokhoz mérve képes 4-5 nappal felgyorsítani a gyógyulást, és hatékonyabban bevethető műtétek után, fertőzött sebek gyógyításakor, mint az antiszeptikumok.

2. Segíthet megszüntetni az orrdugulást

Az Amerikai Egyesült Államokban élő emberek 5%-a küzd krónikus orrmellék- vagy arcüreggyulladással. A tengervizes orrspray azonban nem az egyetlen kezelési lehetőség. Egy 2017-es kutatás szerint a Washington Egyetem tudósai rájöttek, hogy a krónikus orrdugulás tüneteinek enyhítésében a manukaméz ugyanolyan hatásos, mint a sóoldat befújása. De ellentétben a sóval, a mézzel kísérletező csoport alanyai élvezték is a próbálkozást. Úgy érezték, hogy a méz jótékonyan bevonta a nyálkahártyájukat, és ez megkönnyítette az orrfújást.

3. Segíthet a pattanások kezelésében

Az aknék egyik legfőbb oka bizonyos bőrbaktériumok túlterjengése, amelyek az eltömődött pórusokban tanyáznak és szaporodnak, vörös, duzzadt foltokat okozva. Mivel a manukaméz antioxidánsokat és antibakteriális vegyületeket tartalmaz, beleértve a hidrogén-peroxidot is, a bőrön való alkalmazása az egyik kiváló módja annak, hogy megelőzzük a pattanások képződéséhez hozzájáruló specifikus baktériumok túlzott elburjánzását. Azonban jobb, ha olyan terméket vásárolsz, amelyek már tartalmazzák a manukamézet, mert tekintve a méz vastagságát, ha önmagában a bőrödre kennéd, azzal csak még több bőrhibának ágyaznál meg.

4. Segíthet a beleid megtisztításában

Biztosan ismered már a probiotikumat: ezek a jó baktériumok, amelyek támogatják a bélrendszert, és segítenek az egészséges emésztési folyamatok megőrzésében. Egy 2008-as tanulmány szerint a manukaméz – valószínűleg az antibakteriális vegyületeinek köszönhetően – megnövelte bizonyos Lactobacillus probiotikumok szaporodását, és csökkentette az E. coli kórokozóinak növekedését.

5. Teli van antioxidánssal

A mézekről ismert, hogy nagy mennyiségű antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a szabadgyökök, vagyis a sejtek és a DNS-t károsító molekulák elleni küzdelemben. Amikor 2018-ban ausztrál kutatók 6 népszerű mézfajtát elemeztek, azt találták, hogy a manukaméznek a legmagasabb az antioxidáns aktivitása. A kutatók rámutattak arra, hogy minél sötétebb a méz színe, annál több flavonoid van benne.

6. Kedvezőbb a vércukorszint számára

Egy 2013-as új-zélandi tanulmányban szerepel, hogy a manukaméz glikémiás indexe(GI) 54 és 59 között mozog. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a szénhidrátot tartalmazó táplálék mennyire emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb a jelzőszám, annál valószínűsíthetőbb a hirtelen emelkedés. Ez összhangban van más tiszta mézekkel is, amelyeknek átlagosan 58 körül van a GI-értéke. Ez sokkal jobb, mint a fehér cukoré, amely kb. 65. Azért a manukamézet is, mint minden cukrot, mérsékelten szabad használni.

Hol lehet beszerezni?

Átlagos élelmiszerüzletekben nehéz fellelni, de az interneten több helyen is lehet rendelni. Drágább, mint a többi méz, és mindenképpen keresd rajta az UMF minősítést! Minél magasabb egy UMF-pontszám, ideális esetben 10 vagy annál magasabb, annál jobb minőségű a termék.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X