Főoldal > DIÉTA > Sokáig fogsz élni, ha ezt eszed

Sokáig fogsz élni, ha ezt eszed

ételhal
0

Írta: and

Amennyiben úgy érzed, az eddigi tudásod nem elég ahhoz, hogy elkötelezd magad a lazacos avokádótekercs és társai mellett, akkor itt van még egy ok, ami miatt jobb, ha mégis rájuk szavazol a harmincas éveidben.

Amennyiben a vér zsírsavszintje több omega-3-at tartalmaz, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedés esélye a 65 év felettiek körében  állítja a Belgyógyászati Évkönyv egy új tanulmánya.

A témát feldolgozó legtöbb megfigyeléses vizsgálat önkéntes halfogyasztás alapján történt. Nem így a következő hosszútávú vizsgálat. Ennek során a kutatók vizsgálták a vér háromféle omega-3 zsírsavszintjét mintegy 2700 résztvevőnél. A tanulmány a résztvevők halfogyasztási szokásait mintegy 16 éven keresztül követte nyomon. A kutatás bebizonyította, hogy azok a résztvevők, akiknek vérében a legmagasabb volt az omega-3 szint, átlagosan 2,2 évvel hosszabb ideig éltek, mint azok, akiknél ez a legalacsonyabb szinten volt. Ráadásul kifejezetten alacsony volt a halálozás kockázata a koszorúér-betegségnek.

„Ugyan ez a tanulmány elsősorban az idősebb felnőttek szokásait vizsgálta, az eredmények igen fontosak a fiatalabbak számára is” állítja a tanulmány vezetőkutatója, Dariush Mozaffarian MD. Az orvos, aki egyben a Harvard-i Állami Egészségügyi Iskola epidemiológia tanszékének docense is, úgy véli: Ha már fiatal korban elkezdjük a halevést, étrendünk szerves részévé tesszük és egész életen át megtartjuk, mint jó szokást, akkor ennél is több előnyét fogjuk megtapasztalni.”

Ez különösen igaz az összes tengergyümölcsére, mert ezek mindegyike dúskál omega-3-ban. Egy, a közelmúltban az Amerikai Rákkutatók Egyesülete éves ülésén bemutatott tanulmány megállapította, hogy az omega-3 jelentősen képes lassítani, vagy akár le is állítani a pusztító tripla-negatív emlőrák sejteket. Egy másik tanulmány, mely egy amerikai folyóiratban jelent meg, azt sugallja, hogy a halolaj olyan fantasztikus előnyökkel bír, melyeknek köszönhetően a leggyengébb immunrendszer is képes megerősödni.

No, és akkor mennyi halat is érdemes fogyasztani, ha szeretnénk kihasználni az ezzel járó egészségügyi előnyöket? ”Próbáljuk ki, hogy átlagosan 400 mg-ot fogyasztunk belőle naponta. Ezt akkor érjük el, ha hetente kétszer eszünk halat” mondja Mozaffarian. (Mivel az omega-3 zsírsavak bejutva a szövetekbe pár napig el is raktározódnak, így nem kell belőlük minden egyes nap enni.) Természetesen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a különböző halfajoknak eltérő az omega-3 tartalma. A zsíros fajták tartalmazzák a legnagyobb mértékben, mint amilyen a lazac, a hering, a szardella, a sügér, a pisztráng, a tonhal és a kardhal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X