Főoldal > DIÉTA > Miért érdemes kölest enned?

Miért érdemes kölest enned?

kölesköretszénhidrát
0

Írta:

A köles egyre népszerűbb köret, köszönhetően magas fehérje- és rosttartalmának, és annak, hogy gluténmentes. Miért érdemes gyakrabban fogyasztani?

Egy csésze (174 g) köles 207 kalóriát, 41 gramm szénhidrátot, 2,2 gramm rostot és 6 gramm fehérjét tartalmaz. Gazdag foszforban, magnéziumban, és folát-, illetve vastartalma sem elhanyagolható.

Antioxidánsban gazdag

A köles fenolos vegyületekben, különösen ferulsavban és katechinekben gazdag, mely molekulák antioxidánsként védik a szervezetet az oxidatív stressztől. Minden kölesfajta antioxidáns-forrás, de a sötétebb színű fajtákban, mint az ujjköles, több antioxidáns található, mint a világosabb sárga vagy fehér típusokban.

Segíti a vércukorszint szabályozását

A köles rostban és nem keményítőtartalmú poliszacharidokban gazdag – két olyan emészthetetlen szénhidrátban, melyek segítik a vércukorszint szabályozását. A glikémiás indexe is alacsony, így ideális gabona cukorbetegek számára is.

Egy 105, 2-es típusú cukorbeteggel végzett vizsgálat megállapította, hogy a rizs alapú reggeli lecserélése köles alapúra, segített csökkenteni az étkezés utáni vércukorszintet. Egy 12 hetes tanulmány pedig 64 prediabéteszes pácienst vizsgált, akik naponta 50 gramm kölest fogyasztottak – náluk enyhén csökkent az éhgyomri és étkezés utáni vércukorszint.

Gluténmnetes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják

A cöliákiás, gluténérzékeny páciensek étrendjébe is beilleszthető a köles. A glutén olyan fehérje, mely előfordul számos gabonában, mint a búza, az árpa és a rozs. Az erre érzékenyeknél emésztési problémákat okoz, mint például a hasmenés, puffadás, tápanyag felszívódási problémát. A köles vásárlásánál keresd a terméken a gluténmentességet jelző címkét.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X