Főoldal > DIÉTA > Minden, amit tudnod kell a mustárról

Minden, amit tudnod kell a mustárról

egészséges ételekmustár
0

Írta:

Remek ételízesítő, de vajon egészséges is?

A mustár az egyik leggyakrabban használt ételízesítő, melyet szendvicsek, hot dogok, hamburgerek és más főételek mellé is gyakran szoktunk fogyasztani – de vajon mennyire egészséges a rendszeres fogyasztása?

Kutatások szerint fajtától függ, hogy a mustármagoknak pontosan milyen hatásai is vannak, de az biztos, hogy a szupermarketekben kapható, többször feldolgozott, fémflakonos mustároknak nincs túl sok köze nincs az egészséges táplálkozáshoz – ellenben az üveges változatokkal, melyek tényleg tartalmaznak értékes mustármagokat.

Ingredients for making mustard. On a black chalkboard.

A fehér mustár (más néven angol mustár vagy fehér repce) Ázsiából származik, de Magyarországon is termesztik, hiszen szuper fűszernövény. Serkenti az anyagcserét, növeli az étvágyat, valamint megelőzi a gyulladásokat és betegségeket, ami miatt a már meglévő vírusfertőzéseknél csökkenti a hányás esélyét.

A fekete mustárnak (vagyis a francia mustárnak) több fajtája is van, vegyük például a dijoni mustárt, a bordeaux-i mustárt, a grey poupon mustárt, vagy a champagne mustárt. Ezek az enyhén mustízű készítmények (a fehér mustárhoz hasonlóan) gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatásúak, ám hurutos megbetegedések, valamint reumás és ízületi fájdalmak esetén is kiválóan alkalmazhatóak a magjában lévő szinigrin hatóanyag miatt, mely fokozza a vérkeringést. E tulajdonsága miatt fogyasztása egyébként nem javasolt szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, valamint visszértágulattal rendelkezőknek sem.

Egyes gyógynövény határozók a mustárt egyébként hatásos szépítőszernek is hívják, hiszen erősítik a hajat, a bőrt és a körmöt is – ám ezt még nem sikerült bebizonyítaniuk a tudósoknak, hiszen a mustár önmagában semmilyen vitamint, ásványi anyagot vagy hasznos tápértéket nem tartalmaz.

Az azonban biztos, hogy a mustár diétás – legalábbis más szószokhoz képest -, hiszen sokkal kevesebb kalória (egy teáskanálnyi adagban mindössze 3 kcal) és zsír található benne, mint például a tojássárgájából és a növényi olajokból készült majonézben.

Arra  azonban érdemes figyelni, hogy felbontás után mielőbb fogyasszuk el a terméket, hiszen az idő múlásával egyre keserűbbé válhat az íze – a hűtőben tárolva egyébként 1 évig is fogyasztható, ha jó minőségű mustárt veszünk.

Fontos még megemlíteni, hogy a mustármag allergiás reakciókat is eredményezhet az arra érzékenyeknél, ezért ha kipirosodást, hányingert, puffadást vagy más egészségügyi problémákat tapasztalsz a fogyasztás után, mielőbb konzultálj a háziorvosoddal és többet ne fogyassz belőle!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X