Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért érdemes mustármagot fogyasztani

6 ok, amiért érdemes mustármagot fogyasztani

diétaegészséggyógyulásimmunrendszermustármustármag
0

Írta:

Ha eddig kérdés volt, hogy egy finom salátát, esetleg szendvicset mustárral vagy majonézzel ízesíts, akkor mostantól egyértelmű lesz a döntés, hogy az apró, sárga magokból készült mustárt kell választanod. Nem csak a kalóriatartalma alacsonyabb, hanem egészségügyi hatásai is jóval többet ígérnek, mint hinnéd.

 

Könnyen lehet, hogy Amerikának és a hot-dognak köszönhetjük a mustár elterjedését, de a görögök, az ázsiaiak és az afrikaiak már jóval előbb felfedezték a mustármag hatását. Sőt, már Hippokratész idejében is ismert volt néhány egészségügyi hatása. Különleges fűszeres, csípős íze a legunalmasabb ételt is feldobja, gazdag omega-3 zsírsavakban, de magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot is tartalmaz.

1. A rák kezelése, megelőzése

A mustármag szeléntartalma megfelelő ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben. Kiválóan lassítja a rákos sejtek fejlődését és antioxidánsként is működik. Olyan vegyületeket tartalmaz, mint a glükozinolát vagy a mirozináz, melyeket a rákos sejtek növekedése ellen vetnek be, de más betegségek ellen is védelmet nyújt.

2. Fejfájás ellen

Nem kell rögtön akkor sem a gyógyszerért nyúlni, ha krónikus migrén gyötör. A mustármagot fogyasztók körében csökkennek a fejfájás tünetei. A hasogató fájdalom ellen érdemes halat fogyasztani egy csipetnyi mustárral, és máris fokozható az omega-3 zsírsav jótékony hatása.

3. Asztmára

Az asztmások és légúti betegségben szenvedők számára is segítséget jelent. A réz, a szelén, és a mustármagban található vas képes csillapítani az asztmás rohamokat azzal, hogy szabadabb légzést biztosít.

mustarmag2.jpg ()

4. Természetes zsírégető

A csípős, fűszeres ételek felgyorsítják az anyagcserét, és elősegítik a zsírégetést, nem kivétel ez alól a mustármag sem. Nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, melynek hatására csökken az étvágyad, és kevésbé kívánod majd a magas cukortartalmú ételeket fogyasztását. Ráadásul tisztítja a beleket, jó hatással van a májra, ha méregtelenítést tervezel, akkor ideális megoldás.

5. Élelmi rost

Fehérjében és rostokban is gazdag, valódi főnyeremény. Az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását megkönnyítik, így az egész anyagcsere-folyamat jobban fog működik, a hatást pedig szinte azonnal érezni fogod.

6. És még: vérnyomásra, pattanásra, menopauzára

A benne található szelén a vérnyomás szabályzásában is közreműködik, magas vérnyomás esetén különösen ajánlott a fogyasztása. De ugyancsak jótékony hatást fejt ki a pattanásos, kiütéses bőrre. Tisztító hatása pedig segít az érelmeszesedésben, az epe- és májbántalmakban, de megkönnyebbülést hoz menopauza idején is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X