Főoldal > DIÉTA > A fahéjas víz tényleg fogyaszt?

A fahéjas víz tényleg fogyaszt?

diétafahéjfahéjas vízvíz
0

Írta:

Nincs is annál jobb, mint egy fahéjas kávéval kezdeni a napot. Jó hírünk van, a fahéjszórás nem csak érzékeinket kényezteti, a kutatások szerint a vércukor szintjét is csökkenti.

Mivel a vércukorszint emelkedése éhségrohamokat eredményez, ezért azt feltételezik, hogy a fahéj szinte kalóriamentesen képes minket telíteni, csökkentve az étvágyat. A fogyókúrás őrület, a fahéjas víz, azt ígéri, hogy 1 hét alatt akár 2 kilót is leadhatunk, ha ezt isszuk. Túl szép és egyszerű, hogy igaz legyen?

Nem véletlen, hogy egyre több kutatás próbálja megfejteni, vajon a fahéj tényleg csökkenti-e a vércukor szintjét. 10 különböző kísérlet jutott arra az eredményre, hogy a fahéj hatékonyabban csökkenti a vércukorszintet, mint más diétás étrendkiegészítők. Azonban, a pontosság kedvéért, hozzá kell tenni, hogy ez a csökkenés igen kis mértékű volt, és a legtöbb résztvevő nem tudta megfelelően teljesíteni a kitűzött célt. A kutatók többféle mennyiséggel próbálkoztak már, 120 mg-tól egészen 6000 mg-ig. A tartósságban is különbségeket tettek, volt, hogy a résztvevők csak 4 hétig fogyasztottak rendszeresen fahéjat, míg más kutatások során akár 16 hétig is. A jelenlegi állás szerint több kutatásra van még szükség, hogy egyértelműen bizonyítva legyen a fahéj vércukorszint szabályozó tulajdonsága.

A fahéjfogyasztás és az étvágy összefüggésére még nincsenek egyértelmű kísérletek, azaz nincs kimutatva, hogy a fahéj teltségérzetet nyújt. Tehát a fahéj fogyasztásával nem biztos, hogy csökkenthetjük napi kalóriabevitelünket.

Ha már unod a natúr ásványvizet, érdemes egy esélyt adni a fahéjas változatnak. Mindenképp egészséges alternatívája az ízesített víznek, ezáltal segítheti a fogyást. Ha cukros üdítőt vagy gyümölcslevet cserélünk fahéjas vízre, az ezzel járó jelentős kalóriamegtakarítás biztosan fogyást eredményez. Ha csak napi 3 dl-t ittunk eddig a kalóriát tartalmazó italokból, a csere napi szinten mínusz 100-150 kcal-t jelent. Tehát egy hónapban 4000 kalóriát spórolunk meg vele, ami 48000 kcal, ha egy teljes évet nézünk. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt, mindenféle csodadiéta nélkül, akár 6 kg-ot is leadhatunk.

Azonban, ha már most sem fogyasztasz cukros üdítőket, akkor a fahéjas víz ivása önmagában nem okoz súlycsökkenést. Egyetlen pozitív hatása viszont biztos lesz: növekedni fog a napi vízfogyasztásod.

És hogyan készítheted el házilag? Egy kiskanálnyi fahéjat tegyél egy félliteres palackba az ásványvízhez, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X