Főoldal > DIÉTA > Megvan, hogyan étkezz, ha fogyni szeretnél

Megvan, hogyan étkezz, ha fogyni szeretnél

diétafogyásfogyókúra
0

Írta:

Készülj fel, hogy megkérdőjelezd mindazt, amit eddig tudtál a helyes étkezés szabályairól és a hagyományos súlycsökkentő módszerekről!

1. Kihagyhatod a reggelit, mégis fogyni fogsz

Az egyik fő táplálkozási alapkő, amit többet hallottunk már, mint bármelyik másikat, hogy az egészséges étkezés egy kiadós reggelivel kezdődik. Csak egy a baj vele: a reggeli nem garantál semmit. Az amerikaiak közel 90%-a rendszeresen betartja a szabályt, mégis közel 50%-uk túlsúlyos vagy elhízott.

Két dolgot kell tudni a napi első evésről:

– Az időzítés nem olyan fontos, mint gondolnád. Nem muszáj rögtön ébredés után enni, sem pedig egy órán belül. Nem károsítja az anyagcserédet, ha később jutsz táplálékhoz.

– A korai reggelizés azt jelenti, hogy nagyobb étkezési ablakot nyitsz az adott napra, tehát több órád van az evésre. Ha már 7-kor elmajszolsz valamit és beiktatsz még egy kis utóvacsorát este 10-kor, az összesen 15 óra folyamatos emésztésre, ami több lehet, mint amennyit a szervezeted kíván.

Egyik étkezés sem fontosabb a másiknál. Ami igazán számít, az a teljes kalóriabevitel, a minőségi étel (pl. saláta vs. Big Mac) és az evéssel töltött idő. Tehát, ha nem szeretsz reggelizni, nyugodtan hagyd el. Ha szereted, élvezd ki, de figyelj a táplálkozási ablakodra, és bizonyosodj meg róla, hogy nem fogyasztasz több kalóriát, mint amennyire szükséged van.

2. Lehet a vacsorád is kiadós, mégsem fogsz hízni

A vacsora a legkedveltebb étkezés, sokszor közös program a családdal és a barátokkal, de a legtöbb ember mégis úgy gondolja, hogy sötétedés után enni maga a bűn. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Olasz kutatók összehasonlítást végzetek, és megvizsgálták a délelőtt 10-kor és az este 6-kor elfogyasztott étel hatásait. A vizsgálat szerint nem volt különbség súlycsökkenésben, de a később evők több zsírtól szabadultak meg. Számos nyomon követési tanulmányban ugyanerre az eredményre jutottak. Az időzítés tehát nem számít. A túl sok kalória fogyasztása okozza a súlygyarapodást, függetlenül attól, hogy mikor eszel.

45868569 - desert in the hands of fitness female.

Egyáltalán nem jó egy olyan világban élni, ahol nem ehetsz este és nem élvezheted az ételeket a szeretteiddel, ráadásul ez a teória nem is támasztja alá a súlycsökkentés tudományos szabályait. Nem leszel túlsúlyos, ha este eszel, csak ha túl sokat eszel. Ha tudod már mennyi kalóriát fogyaszthatsz hízás nélkül naponta, alakítsd úgy az étkezéseket, hogy este még beleférjen egy normális vacsora.

3. A gyakori evés nem segíti elő a fogyást

Kb. 30 évvel ezelőtt az volt a trendi táplálkozási elv, hogy ha gyakrabban eszel, több kalóriát kell elégetnie a szervezetednek. Így alakult ki a „legeltetés”, azaz az emberek napi 4-6 alkalommal fogyasztottak kis adag ételt. Később viszont francia kutatók rájöttek, hogy ez egyáltalán nem garantálja a valódi súlycsökkenést. Továbbra is csak az számít, mennyi kalóriát viszel be egész nap, teljesen mindegy, hány étkezéssel. Ha naponta 2000 kalóriát fogyaszthatsz, nem számít, hogy 5 db 400 kalóriás vagy 2 darab 1000 kalóriás ételre van adagolva.

Kanadai kutatók is összehasonlítottak két csoportot, a résztvevők napi 3-szor, illetve 6-szor étkeztek, ebből a 6-os csoport 3 főételt és 3 snacket evett. Végeredményben semmilyen jelentős különbségre nem jutottak a súlycsökkenés szempontjából. Érdekes viszont, hogy akik 3 ételt ettek, sokkal elégedettebbek voltak és kevésbé érezték éhesnek magukat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X