Főoldal > DIÉTA > Ezért eszel sokat, ha ideges vagy

Ezért eszel sokat, ha ideges vagy

hízásnassolásstressz
0

Írta:

Te is stresszevő vagy? Tudd meg, hogy miért kívánod annyira a nyalánkságokat, ha állandó körülötted a feszültség!

Azzal bizonyára te is tisztában vagy, hogy a stressz mennyire káros a szervezetre: többek között migrént, izomgyengeséget, gyulladásokat, pattanásokat, fülfájást és még más betegségeket is eredményezhet – azt viszont csak nemrég mutatták ki, hogy a kilók is gyarapodhatnak tőle.

Ezt a jelenséget biológiai indokokkal magyarázzák a tudósok, miszerint idegi nyomás alatt az agy nem képes hosszú távú célokban gondolkodni, hanem azonnali kiegyenlítődést, azaz örömszerzést és stresszcsökkentést vár. A szénhidrátban gazdag finomságok, rágcsák, chipsek, édességek elfogyasztása után a könnyen felszívódó, magas cukortartalom szinte azonnal a véráramba jut, amely ideig-óráig hat is, de tartósan nem segít csökkenteni a feszültséget.

57615815 - people, junk food, culinary, baking and unhealthy eating concept - close up of hands with chocolate oatmeal cookies and muesli bars in glass jar

A kutatók szerint tehát nemcsak a súlyfelesleg kialakulása miatt nem járunk jól, ha étkezéssel, nassolással próbáljuk csökkenteni a feszültséget, de hosszú távon az agyi idegeknek sem teszünk vele jót, mert a stressz közben megerősödő kortizol hormon tévesen olyan jeleket küldhet az agynak, melyektől azt hisszük, hogy éhesek vagyunk – ez pedig egyenes út a súlytöbblet felszedéséhez.

Hogy mit tehetünk akkor, ha stresszevők vagyunk, de le szeretnénk állni az édességek habzsolásával?

Érdemes lehet kipróbálni a nyugtató hatású légzőgyakorlatokat, ahogyan a napi kocogás és más stresszűző aktivitási formák is segíthetnek, de a tudósok szerint már napi 30 perc (zöldövezetben való) séta is segít megszabadulni a felgyülemlett feszültségtől.

Amennyiben pedig unalomból vagy feszültséglevezetőként a jövőben is ennél csokoládét, kekszet és más édességet, mindig gondolj arra, hogy ezek a nyalánkságok nem sokat javítanak a jókedveden – a mérleg nyelve viszont szinte biztosan magasabb számnál áll majd meg.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X