Főoldal > FOGADOM > A legjobb tippek, ha hidegben edzenél

A legjobb tippek, ha hidegben edzenél

edzéshidegtél
0

Írta:

A havazás is egyértelművé tette, hogy most már valóban megérkezett a tél. Természetesen ilyenkor sem kell lemondanod arról, hogy a szabadban végezz edzést – de a hideg és a sérülések ellen védekezned kell. Ehhez adunk pár tippet!

Öltözz szárazon, ne csak melegen

Ha nedves a ruhád, amikor a hidegben edzel, az hamar lehűti a testedet is, így könnyebben megfázhatsz, és az edzés is kevésbé lesz hatékony. Éppen ezért válassz olyan ruhát, ami szintetikus anyagból készült – ez ugyanis sokkal gyorsabban szárad, mint a pamut, ha megizzadsz.

Emellett figyelj oda a rétegekre is: a legalsó legyen a szintetikus darab, erre jöhet egy vastagabb pulóver, például termó vagy gyapjú, majd a végén egy vízlepergető dzseki. A ruhák színe legyen télen is élénk, így még havazáskor is jól látszol – ez fontos, hogy megelőzd a közlekedési balesetet!

Védd a bőröd és a végtagjaid

Ha kihűlnek a végtagjaid, az könnyen azt eredményezheti, hogy megfázol. Éppen ezért húzz sapkát vagy fejpántot, kesztyűt, és vastag, szintetikus anyagból vagy gyapjúból készült zoknit is. Ha a lábujjaid még így is fáznak, akkor a szokásos futócipődet cseréld egy vastagabbra télre.

A bőrödet is védened kell az extrémebb időjárás miatt. A hidegben könnyen kiszárad, ezért igyál több folyadékot, és használj edzés előtt és után is hidratáló krémet az arcodon, kezeden. A kényes területeket, mint az orr hegye vagy a fülcimpa vazelinnel érdemes bekenni. Az UV-sugárzás télen is magas, nem csak nyáron, ezért fényvédőt is használj!

Biztosítsd a tapadást

Mindig olyan felületen mozogj a hidegben, ami nem csúszik, megfelelően fel van sózva, hogy elkerüld a baleseteket. Ha havas területen futnál, mindenképpen javasolt szegecses talpú cipőt választanod.

Mindig melegíts be

A hidegebb időben nagyobb a veszélye a ficamoknak, rándulásoknak, töréseknek is. Hogy izmaid rugalmasabbá váljanak, feltétlenül végezz bemelegítést edzés előtt, utána pedig nyújtógyakorlatokat.

Lélegezz jobban

A hideg levegő belégzése akár még fájdalmas is lehet, de az biztos, hogy akadályozott ilyenkor a légáramlás a légzőszerveiden keresztül. Ennek részben a hideg levegő az oka, amely száraz is. Ahhoz, hogy nedvesen, párásan tudd tartani, érdemes egy sálat, vagy valamilyen vékonyabb anyagot az orrod és a szád elé kötnöd, majd az orrodon lélegezned.

Edzés után is igyál

A téli hidegben kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, mint nyáron, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell innunk ilyenkor. Mozgás után igyál meg 2 pohár vizet, és jó, ha közben is kortyolgatsz egy keveset egy kulacsból.

(VIA)

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X