Főoldal > FOGADOM > 10 dolog, amit mindenki elront úszás közben

10 dolog, amit mindenki elront úszás közben

mozgásúszásúszótechnika
0

Írta:

Az úszás nem egy egyszerű sport, de a következő hibák helyrehozásával garantáltan profi lehetsz benne!

Most mi is hozzájárulunk az úszótechnikád tökéletesítéséhez – csak annyit kell tenned, hogy elkerülöd a következő gyakori hibákat!

Mindig ugyanazt a figurát gyakorlod

Mindenkinek vannak kedvencei, de egy kis változatosság sosem árt! Törekedj arra, hogy pár hossz mellúszás után egy kis gyors- és hátúszásra is maradjon időt, mert így egyszerre több izmodat is átmozgathatod!

Nyitott ujjakkal úszol

Nemcsak az ujjperceidet, hanem a kézfejedet is feleslegesen terheled meg, ha zárt helyett nyitott ujjakkal evezel a víz felszínén. Meglátod, összezárt kézfejjel sokkal könnyebben és gyorsabban fogsz úszni!

Imádod a békaúszást

A szakértők szerint a gyermekkorunkban tanított békaúszás a világ egyik legegészségtelenebb úszásfajtája, mert rendkívül leterheli a gerincet, a medencecsontot, valamint az egész alsótestet. Ha tehát, nem akarod esténként fájó háttal végezni, néha pihentesd ezt a gyakorlatot!

Egyenesek a karjaid

Gyorsúszás során egyenes karral szinte lehetetlen helyesen úszni, ezért mindig ügyelj arra, hogy karjaid lazán, mégis erővel csapódjanak a víznek, a könyököd pedig mindig legyen résnyire behajlítva!

Lábujjhegyen úszol

Rendkívül érdekes látni, mennyire lelassítja egy-egy úszó gyakorlatát az, ha laza ujjak helyett erősen összeszorított lábujjakkal úszik.

Well&Fit-tipp: Amennyiben nem vagy biztos a saját úszótechnikádban, fejleszteni tudod a lábujjaid erősségét azzal, ha egy apró pénzérmét a földre dobsz, majd csak az ujjaid segítségével megpróbálod fölemelni azt!

Túl magasan tartod a fejedet

Gyorsúszás közben a test a víz felszínével teljesen párhuzamos kell, hogy legyen, különben rosszul teljesíted a gyakorlatot, ami rándulásokhoz, ficamokhoz, valamint súlyosabb nyak-és vállfájdalmakhoz is vezethet!

Rosszul lélegzel

A légzés rendkívül fontos szerepet tölt be az úszás során, ezért fontos, hogy ne bagatellizáld el a kérését! Ha már elfelejtetted, hogy egyes úszófajták alatt pontosan mikor és hogyan is kell helyesen lélegezni, ne félj megkérdezni egy szakértőt!

Túl sokat “rúgsz”

Kisgyermekek leggyakoribb hibája, hogy úszás során többet rúgnak a térdükkel a kelleténél. Te ne ess ebbe a hibába! Minél kevesebbet és minél finomabban rúgsz a lábaiddal, annál gyorsabban fogsz úszni.

Behajlítod a térdeidet

Gyorsúszáskor a laza, egyenes térd használata kulcsfontosságú, ezért még véletlenül se ússz ferde háttal és behajlított lábbal – csak a saját dolgodat nehezíted meg ezzel!

Túlvállalod magadat

A szakértők szerint a pillangóúszás a legnehezebb úszásfajta, ezért főleg csak azoknak ajánlott, akik már gyakorlottak az úszásban, valamint kiváló has- és tüdőizomzattal rendelkeznek. Kezdőként inkább ne is próbálkozz vele!


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X