Főoldal > FOGADOM > 9 dolog, ami a testeddel történik, ha elkezdesz futni

9 dolog, ami a testeddel történik, ha elkezdesz futni

edzésfutásmozgás
0

Írta:

Hihetetlen változásokon mehet át a tested, ha rendszeresen sportolsz!

A legtöbben csak pár kiló mínuszról vagy egy energikus(abb) életről álmodoznak, mikor elkezdenek futni – a valóságban viszont rengeteg egyéb jótékony hatása is van a kocogásnak! Most bemutatjuk nektek a legjobbakat!

Vidámabbá tesz

A kutatások szerint már 30 perc kocogás segít abban, hogy derűsebben lásd a világot – ráadásul teljesen mindegy, hogy a szabadban vagy a konditerem futópadján teszed-e, a lényeg, hogy mozogj!

Csökkenti a stresszt

Az aerob mozgásformák (úgy, mint a gyaloglás, az úszás, a futás és a kerékpározás) megemelik a szervezetünkben lévő szerotonin és norepinefrin sejtek szintjét, ami miatt könnyebben birkózunk meg a stresszel. Mindezek mellett a rendszeres futással jelentősen csökken a depresszióra, a migrénre, valamint a különböző stresszes kapcsolatos idegi és fizikai megbetegedésekre való esélyünk.

Segít az alvásban

Már napi 25 perc futás segíthet abban, hogy gyorsabban és mélyebben aludj, ha pedig ezt az arányt napi 1 órára növeled, akkor szinte teljesen biztos, hogy nem lesznek problémáid a szunyókálással.

Támogatja az immunrendszert

Mint minden sport, a futás is támogatja az immunrendszert, valamint erősíti a kardiovaszkuláris egészséget: az szívspecialista orvosok szerint már napi 5 perc sprintelés is meghosszabbíthatja a várható élettartamot!

Javítja a kognitív funkciókat

Gyerekeknél, felnőtteknél és időseknél egyaránt megfigyelhető, hogy a futástól élénkebbek lesznek, valamint javul a memóriájuk és az emlékezőképességük is. Érdekesség, hogy ez a pozitív hatás az aerobic órák után is jelentkezik, tehát minden életkorban ajánlott napi pár perc ugra-bugra és kocogás!

Erősíti a térdeket

Bár a futás a laikusok szerint árt a térdeknek, az orvosi tanulmányok bebizonyították, hogy épp az ellenkezője igaz: minél régebb óta futsz, annál kevesebb az esélye annak, hogy térdfájdalmakkal vagy oszteoartrózissal (ízületi kopással) küzdj a jövőben!

Segít a fogyásban

Nem meglepő, de a futás az egyik legjobb sport, ha fogyni szeretnél! Eláruljuk, miért? A tanulmányok szerint egy 60 kilós futó 600 kalóriát, míg egy 90 kilós akár 750 kalóriát is ledolgozhat kevesebb, mint egy óra kocogás alatt!

Csökkenti a rossz szokásaidat

Nassolás, cigizés, töménytelen alkoholfogyasztás? A rendszeres futás bizonyítottan segít a szenvedélybetegségek és a rossz szokások abbahagyásában – a tapasztalható hatást azonban csak 3 hét múlva fogod érzékelni, addig pedig lélekben is erősnek kell lenned!

Kívánatosabb leszel a partnered szemében

Nemcsak a tónusosabb alakod és a formás lábizmaid tehetnek arról, ha a partnered jobban fog kívánni pár hét futás után – a hormonjaid összetétele is megváltozik majd! A nőknél például növekedik a libidó és a szexuális étvágy, míg a férfiaknál a spermák számának növekedése és minőségének összetétele is megváltozik majd!

Te is tapasztaltál már valamilyen pozitív hatást a futásnak köszönhetően? Oszd meg a tapasztalataidat kommentben!

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X