Főoldal > #JÓLVAGYOK > Boldog akarsz lenni? Zumbázz!

Boldog akarsz lenni? Zumbázz!

edzéstánczumba
0

Írta:

Sokkal boldogabbnak érzed magad, mióta az unalmas kardióedzést lecserélted egy táncos mozgásformára, mint például a zumba? Nem álmodsz, ez a valóság! Ráadásul még tudományos alapja is van!

A testmozgásról már régóta tudjuk, hogy komoly szerepe van a szervezet endorfinjainak csapatos felszabadításában, és néhány korábbi kutatás szerint segíthet az agynak a stressz hatékonyabb kezelésében is. Tény az is, hogy a sport bármilyen formája, amely felgyorsítja a szívverést és jól megizzaszt, nagy előnnyel jár az agy és az egész test számára, hiszen felpezsdül a vérkeringés.

Ha kipróbáltad a zumbát, már tudod, hogy ez az edzésforma átalakítja az elképzeléseidet a régi, jól bevált, hagyományos  – és valljuk be: egy idő után unalmas – kardió gyakorlatokról, hiszen minden óra olyan, mintha egy hatalmas bulin vennél részt!

55301304 - group of fit young women dancing  and exercising

Jó, ha tudod, hogy már a tudomány is elismeri a táncos mozgásformák áldásos hatását! A Derby Egyetem egyik tanulmánya során depressziós betegeknek egy 9 hetes salsa kurzuson kellett részt venniük. A tanfolyam elvégzése után a páciensek hatalmas hangulatjavulást mutattak. A kutatók mindezt azzal magyarázták, hogy a társas interakció és az új készségek megtanulásához szükséges koncentráció kombinációja segített növelni a kísérletben résztvevők jókedvét, ami nem kis feladat, ha depressziós emberekről van szó.

Bár a zumba nem hagyományos tánc, mint a salsa, de ezek a csoportok is egytől egyig masszív közösségekké kovácsolódnak. A lépések elsajátítása szintén különleges fókuszt igényel, de nem annyira kötött, mint egy hagyományos latin tánc, az együtt mozgás pedig félelmetesen erős, felszabadító élményt jelent. Nem is beszélve a rengeteg izzadásról, amely pedig a már említett módon, az egész szervezetünkre jótékony hatással bír.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X