Főoldal > kihívás > Szuper alak gyorsan, örömmel – Ezt ígéri a ZONA edzés

Szuper alak gyorsan, örömmel – Ezt ígéri a ZONA edzés

fogyásfunkcionális edzésintervallumizomépítéskismamaPéntek Enikőzónazona edzés
0

Írta:

Péntek Enikő valóságos mozgalmat indított el a ZONA edzéssel, pedig elsősorban időhiányban szenvedő anyukáknak szánta a programot. Ha csatlakozol nem csak egy motiváló közösség tagja lehetsz, de Enikő menő, saját tervezésű edzőruháit is megvásárolhatod, sőt a fergeteges hangulatú edzőtáborokba is velük mehetsz!

Liverpool, időhiány és Fittmamablog

Kevesen tudják, pedig a népszerű fitneszedző, Péntek Enikő külföldön szívta magába azt a tudást, amit később itthon is kamatoztatni kezdett, nem kis sikerrel. „Államvizsga után kiköltöztünk 2 évre Liverpoolba a férjemmel. Ott szereztem meg az aerobik edzői képesítésemet. Kint az egyetemen tartottam tornát, majd hazaköltözésünk után nem sokkal, második gyermekemmel várandósan egy kismama Pilates oktatói iskolát is elvégeztem. Ekkor indítottam el a Fittmamablogot, amelyen kismamatorna edzéssorokat, táplálkozással, életmóddal kapcsolatos gondolataimat osztottam meg a friss anyukákkal” – meséli Enikő. „Akkoriban nem volt az enyémhez hasonló oldal, ami abban segített volna a kismamáknak, hogy szülés után újra formába kerüljenek. Így aztán gyorsan beindult a blogom, én pedig amellett, hogy a két picivel otthon voltam, ontottam magamból a cikkeket, bővítettem a közösséget.”

A ZONA születése

Ki gondolta volna, hogy egy anyukákat megcélzó edzésprogram végül többszázezres tömegeket vonzó mozgalommá növi ki magát? „Mikor a gyerekeknek nem volt kedve hozzám, tudtam, hogy maximum 20-30 percem van az edzésre. Ez a felismerés indította útjára a ZONA edzést, amit első körben anyuka társaimnak szántam, akiknek csak pár perce jut a baba mellett a mozgásra. A kör azonban hamar bővülni kezdett, hiszen manapság mindenki elfoglalt és irtó gyorsan szeretne eredményt látni. Pontosan erre kínál megoldást a ZONA. Nem kellett fél év és az első ZONA DVD-met 15-60 éves nők és a legkülönbözőbb korú férfiak is elkezdték használni.”

Enikőt pedig nap mint nap boldogsággal tölti el ez az óriási érdeklődés. „Az emberek figyelme 7 éve nem lankad, sőt! A ZONA valóban mozgalom lett, folyamatosan alakul, bővül, újabb és újabb kihívásokkal kecsegtet” – mondja mosolyogva.

Mi az a ZONA edzés?

A ZONA edzés (általában 10 perces) blokkokra épül. Maga a ZONA elnevezés a testzónáinkra (izomcsoportokra) utal, illetve arra, hogy az eredmény a komfortzónánkon túl vár ránk. „Egy-egy blokkban két fő izomcsoportot dolgoztatunk felváltva, ami a helyes kivitelezés és a hatékonyság szempontjából is szuper. Mire az egyik izom kifáradna terhelésben, átváltunk a másikra, így az első kicsit pihenhet. Majd újra váltunk. Ez a váltakoztatás segít, hogy az edzés során mindkét izom maximális intenzitással dolgozhasson. Ezáltal azt is kivédhetjük, hogy az izmok kifáradása miatt helytelenül, az ízületet károsítva végezzük a gyakorlatot. Nem elnyűni kell az izmokat, hanem megfelelő ingert adva fejleszteni azokat. Ehhez pedig rövid, robbanékony, intenzív blokkokra van szükség.”

„A ZONA endorfinforrás. A test hatékony “edzés-játéka”. Öröm, mert mind testileg, mind mentálisan fejleszt. Öröm, mert azzal, hogy egy kicsit mindig legyőzzük önmagunkat, erősítjük az önbecsülésünket. A ZONA kihozza testünkből a maximumot. Megtanít “szárnyalni”. Emellett nagyon hatékony, ha az ember tényleg száz százalékban odateszi magát és a táplálkozást is komolyan veszi. Hihetetlen formát lehet elérni vele.”

Webshop és ZONA tábor

„Az egész úgy indult, hogy de jó lenne egy póló ZONA felirattal, hiszen mi Zónázók olyan büszkék vagyunk az edzésünkre és a közösségünkre. Szóval lett egy trikó. Aztán még egy… Aztán azt gondoltam, miért ne valósíthatnám meg edzőruhában azt az irányt, ami az utcai öltözködésben is jellemez. Színes, vidám, extravagáns minták, amelyben az ember kifejezheti önmagát. Soha nem felejtem el az első alkalmat, amikor egy élő edzésemre – ami általában százfős létszámmal mozog – bevonultam az első, nagyon extra ZONA Chick’nZ nadrágomban. Totális csend lett. Csak néztek rám a Zónázók, én pedig még életemben nem voltam ilyen vörös szerintem” – meséli Enikő nevetve. „Ez akkor nagyon nagy lépés volt. Felvállalni a saját stílusomat, ami akkor totál újszerűnek számított. De végül bejött a Zónázóknak az új minta és az azt követő összes többi is. A Zónázókban alapól van egy kis jó értelemben vett őrület, vagányság. Aki ilyen edzést bevállal, az a különleges edzőruhákat is.”

Enikő minden évben 3-4 alkalommal szervez ZONA edzőtáborokat is. „Zónázunk, futunk, wellnessezünk, jókat eszünk, bulizunk, beszélgetünk. Mindig van egy téma, ami köré a tábor épül, erről szól az előadás és az edzések is ehhez kapcsolódnak. A soron következő júniusi táborom Cserkeszőlőn lesz az Aqua-Spa****-ban. 130 résztvevő lesz ott egy céllal, DJ Kau pedig egész nap mixel nekünk a medence mellett, úgyhogy garantáltan meglesz a beach-feeling. Elárulom, még van néhány hely, lehet jelentkezni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X