Főoldal > MAGAZIN > 7 tévhit, ami tönkreteszi az edzésedet

7 tévhit, ami tönkreteszi az edzésedet

edzésfitneszhasizommozgássportsúlyzós edzéstévhitzsírégetés
0

Írta:

Az ember hajlamos hinni az innen-onnan kapott tanácsoknak, a neten keringő féligazságoknak – azzal kapcsolatban is, hogy mit, hogyan és miért sportoljon vagy ne sportoljon.

Az alábbi tévhites gyűjteményből nyilván neked is lesznek ismerős tételek: olvass, okulj, add tovább!

1. A súlyzós edzésektől férfiasan izmos leszel

Honnan eredhet? A magazinokban látott rendkívül szálkás, izmos nők miatt az a benyomásod támadhat, hogy te is ilyen irányba indulsz, amint súlyokkal kezdesz dolgozni.

Mi az igazság? Nem szabad félni a súlyzótól és az erőteljesebb saját testsúlyos gyakorlatoktól. Formássá, rugalmassá, energikussá tesz az izom, ráadásul a legjobb zsírégető is. Pusztán az izom fenntartásához sok kalóriát használ fel a szervezet, így aki izmosabb, annak gyorsabb az anyagcseréje is. Az izomépülés lassú folyamat, kedvedre irányíthatod, nem leszel egyik napról a másikra „kétajtós szekrény”.

2. Az aerobiktól és ugrabugrától tönkremegy a térded

Honnan eredhet? Ha sokáig otthon tornázol kontroll nélkül, mondjuk DVD előtt, nem biztos, hogy szabályosan végzed a gyakorlatokat.

Mi az igazság? Otthoni edzésanyagnak csak olyan DVD ajánlott, ahol az edző a gyakorlatsor elején, közben bemutatja a helyes kivitelezést. Ha a tornázó hajlandó is időt szánni annak elsajátítására, akkor az otthoni torna a legkézenfekvőbb módja lehet a hatékony edzésnek. Ha valaki bizonytalan, inkább menjen el egy személyi edzőhöz, később már egyedül is menni fog.

3. A felülésektől célzottan tudsz hasból fogyni

Honnan eredhet? A felülések erősítik a hasfalat, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy célzottan égesd a zsírt. Lokális zsírégetés ugyanis nem létezik.

Mi az igazság? Naná, hogy nincsen helyi zsírégetés, ha zsírt égetünk, az mindenhonnan megy. Ha eltűnt a felesleg, akkor ott marad a genetikailag meghatározott alkat. Minimális testzsírral is lehet valaki széles csípőjű, de ha a megfelelő helyekre pakolunk izmot, akkor optikailag alakítgathatjuk magunkat.

, Image: 178854131, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Ha mozgás közben meg sem izzadsz, nem csinálod elég intenzíven

Honnan eredhet? A szexi, csatakosra izzadt futó és sportoló csajok imidzséből jöhet ez a téves következtetés, holott egy biztos: mindenki másképp izzad, és a zsírégetéshez ennek nincs köze.

Mi az igazság? Egy alacsony-közepes intenzitású kardió edzésnél tényleg inkább az egyéni tényezők érvényesülnek. Hőmérséklettől és az egyén folyadékbevitelétől is függ. Az izzadás jó dolog, csak a folyadékot ne felejtsd el pótolni.

5. A zsírégetésre koncentrálj mindenáron, az izomépítés várhat

Honnan eredhet? A mindenek feletti zsírégetés valószínűleg egyidős a zsírmentes vagy zsírszegény étrenddel. De vajon azt ki találta ki, hogy izom nélkül hatékonyan fog zsírt égetni?

Mi az igazság? Ugyan miért kellene különválasztani a kettőt? Hiszen az izomépítés támogatja a legszebben a zsírégetést. Ha a zsír eltűnik, máris a szép, sportos forma, rugalmas bőr látszik majd, ha a diétával, kardióval párhuzamban izmot is építettünk. És a core, azaz a törzs tartóizmainak is jót tesz, ha az erősítést nem hagyjuk ki. Az esztétikumon felül komoly egészségvédelmi szerepe is van az erősítésnek.

Szakértő: Péntek Enikő aerobik oktató, fitnesz edző

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2015/6. lapszámában!


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X