Főoldal > MAGAZIN > Ki a lakásból… és a komfortzónádból is!

Ki a lakásból… és a komfortzónádból is!

kinti sportmozgássporttéli sport
0

Írta:

Bár a mínuszokban nehezebb rávenni magad a szabadban sportolásra, tényleg megéri!

A kinti sporttal a zsírégetés mellett a motivációdat is felpörgetheted, ha télen sem zárkózol be a lakásba. Edzéstippjeinkkel önfeledten (és sérülésmentesen) élvezheted a téli edzéseket.

Futás

Nincs annál frissítőbb érzés, mint amikor a szabadban futsz és a csípős levegőtől kipirul az arcod. A futás kikapcsol, elűzi a téli depressziót, megnöveli a tüdőtérfogatot, erősíti a szívizomzatot és a csontozatot is.

Mire figyelj? Öltözz rétegesen! Vannak olyan aláöltözetek, amik antibakteriális anyagból készülnek és teljesen rásimulnak a testre, így melegségérzetet adnak, miközben a nedvességet átengedik. Futócipőben is léteznek már speciális, vízlepergető modellek, de ha maradsz a megszokott cipődnél, akkor használj kamáslit a locspocsos, havas futáshoz.

Mit ne tegyél? Az edzések alatt ne várd magadtól ugyanazt a teljesítményt, mint nyáron. Ne az órát és a sebességed figyeld, inkább a minőségi kilométergyűjtésre koncentrálj. A télen szerzett alap-állóképesség jó kiindulópontja lesz a tavaszi gyorsító edzéseknek.

, Image: 208310341, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis Ivy

Korcsolyázás

A gyerekkori telek elmaradhatatlan sportja ízületkímélő, javítja az egyensúlyérzéket és fejleszti a koordinációs készséget is. Ráadásul, ha edzésszerűen végzed, szépen formálja a lábad és a feneked!

Mire figyelj? Ha komolyan veszed ezt a mozgásformát, akkor be kell szerezned egy jó meleg kesztyűt és sapkát, mert ezeken a testrészeiden fogod először érezni azt, hogy hideg van. Fokozatosan szoktasd hozzá magad a mozgáshoz, ne a leghidegebb téli napon menj ki először korizni!

Mit ne tegyél? Ne feledkezz el a folyadékpótlásról! Egy óra intenzív korcsolyázással körülbelül 500 kalóriát égetsz el, és bár lehet, hogy közben nem érzel szomjúságot, fogyassz elegendő innivalót edzés előtt és után is! Persze a rengeteg kalóriát tartalmazó forralt bor helyett inkább egy kellemes aromájú, cukrozatlan meleg teával frissíts!

Nordic Walking

Ha olyan téli szabadtéri sportot keresel, ami javítja az állóképességedet, erősíti az izmaidat, növeli a stressztűrő-képességedet, ráadásul tehermentesíti az ízületeidet is, akkor megtaláltad!

Mire figyelj? Télen sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az izomzat megfelelő bemelegítésére. Érdemes jól átmozgatni magad edzés előtt, akár egy lassúbb, bemelegítő kocogással. Edzés közben pedig jól nézz a lábad elé – a talaj sok helyen csúszós, fagyos lehet, sokszor hótakaró fedi a gödröket, letört ágakat és köveket. Ha délután erdőben vagy ismeretlen terepen indulsz edzeni, vigyél magaddal fejlámpát arra az esetre, ha váratlanul besötétedne.

Mit ne tegyél? A nordic walking tipikusan olyan sport, amit nem a város szívében szoktak végezni. Ezért fontos, hogy ne indulj el úgy edzeni, hogy nem szólsz róla valamelyik családtagnak, barátnak, hogy hova mész. Ha véletlenül eltévedsz vagy baleset ér, tudják az ismerőseid, hogy hol keressenek. Ne felejtsd otthon a mobiltelefonodat (feltöltött állapotban!), és egy száraz váltóruhát az edzés végére!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X