Főoldal > MAGAZIN > Kollár Kata: „Minden nappal lehetek egy kicsit jobb”

Kollár Kata: „Minden nappal lehetek egy kicsit jobb”

betegségedzésfitneszedzőgyógyulásmozgáspánikrohamszorongás
0

Írta:

Nem megy. Feladom. Kevés vagyok. Ma már nehéz elképzelni Kollár Katáról, hogy egykor ilyen gondolatok jártak a fejében. Pedig a sikeres, többezres követőtáborral büszkélkedő fitneszedző életében két évig egyetlen nap sem telt el sírás nélkül – sokáig ugyanis pánikrohamokkal küzdött.

Katánál négy évvel ezelőtt jelentkeztek először a tünetek: minden reggel azzal a gondolattal ébredt, hogy nem akarja így folytatni, elég volt. Folyamatosan harcolt a benne dúló zűrzavarral, rossz érzésekkel, de nem találta a kiutat. A félelem korlátok közé szorította az egyébként nagyon is szabadságszerető lányt, a lelki panaszok pedig fokozatosan elkezdtek fizikai tünetek formájában is megjelenni. Krónikus hasfájás kínozta Katát, amitől egy idő után már mozdulni sem bírt, az ágyból kikelni is nehezére esett. Étvágytalansága miatt néhány hónap alatt 4-5 kilót vesztett az amúgy is vékony alkatából. „Egyik éjszaka volt egy rémálmom, amiben lassanként elfogyott belőlem az élet, miközben anyukám mellettem ült és könnyes arccal fogta a kezemet. Felébredve, azon a kora reggelen döntöttem el végleg, hogy ez így nem mehet tovább. Ezután találtam rá teljesen véletlenül egy saját testsúlyos intervall edzésprogramra, amit elkezdtem megcsinálni otthon – edzőterem szóba sem jöhetett, ugyanis akkoriban rettegtem kilépni is a lakásból” – meséli a lány.

Kiszakadni a megszokottból

Testvére és szülei rettenetesen aggódtak érte, de a pánikrohamokkal küzdő lány végre hajlandó lett küzdeni saját magáért, és ehhez a sportot hívta segítségül – a nehéz gyakorlatok ugyanis kihívást jelentettek számára, ami újra motivációt hozott az életébe. Az elején pár perc után rendszerint zihálva esett össze a padlón. „Előtte 2 éven át semmit sem edzettem; annyira lefogytam, hogy eltűnt rólam több kiló izom, valamint hónapokon át feküdtem ágyban, mert a lelki problémáim krónikus fizikai fájdalomban manifesztálódtak.”

Miután Kata újra erőre kapott, beiratkozott egy edző iskolába és megszerzett egy gyakornoki állást is – ez a három sikerélmény együtt segítette ki őt a nehéz helyzetből, ám még így is fél-egy év kellett ahhoz, hogy valóban jobban érezze magát. Elkezdte újra várni a reggeleket, mindennap izgatottan készült a kőkemény edzésekre. „Évek óta először lett mit várnom, lett miért felkelnem és lett miért örülnöm, amikor picivel is jobban ment. Az intervall edzés újra felépített a semmiből – sőt a mínuszból –, és olyan acélos fizikai és mentális erőt kaptam tőle, amit a mai napig folyamatosan fejlesztek, és amivel másoknak is segíteni akarok. Meg akarom mutatni nekik is, hogy ott van bennük az erő, igenis, képesek rá, és nincsen semmi baj, ha épp piszkosul mélyen vagy gödörben vannak, akkor sincsenek egyedül” – biztat mindenkit Kata, aki a pánikrohamokat maga mögött hagyva a Fitness Company-ban tanult csoportos fitnesz instruktori szakon, most pedig belevágott a személyi edzői képzésbe is.

Minden a helyére kerül

Az ember talán onnan tudja, jó úton jár, hogy egyszer csak arra lesz figyelmes, letisztult a benne lévő káosz, a szorongást pedig felváltotta az elhivatott lelkesedés. Kata megtalálta, mi az, amit szenvedéllyel tud csinálni – és végre ki meri jelenteni, hogy a helyén van. Ma már nem ad lehetőséget magának arra, hogy elveszítse a lába alól a talajt. Tele van tervekkel, célokkal: most, hogy megtalálta önmagát, hisz abban, hogy nincs olyan, amit ne tudna elérni. Online edzőprogramja segítségével pedig még több embernek szeretne segíteni. „Tavaly szeptemberben indult el a Harcosképző, ami egy kicsi, de nagyon összetartó, szerető közösség. A tagoknak minden hónapban újabb edzővideókat készítek, amikhez nem kell semmilyen eszköz a saját testükön kívül, a saját otthonukban is olyan testet és mentális erőt építhetnek fel maguknak a rendszeres, kemény edzéseknek hála, ami engem is kihúzott anno a gödörből. A 30 perces videókat bárki be tudja illeszteni a zsúfolt mindennapjaiba, így könnyen rutinná válhat a rendszeres testmozgás. Elvégre a szokásaink formálják a jelenünket és a jövőnket is – én pedig tudom, hogy a rendszeres edzés valóban csodaszer.”

Ne pánikolj!

A pánik hirtelen támadó, rendkívül erős szorongás, melyet szervi tünetek (szapora szívverés, reszketés, fulladás, hányinger, ájulásérzet, halálfélelem stb.) is kísérnek. A felnőtt lakosság egyharmadánál átlagosan évente egyszer előfordul egy-egy roham. Pontos okai ismeretlenek, de az öröklés és a stresszkeltő életesemények fontos szerepet játszanak a kialakulásában. Pánikbetegséget akkor állapít meg az orvos, ha a rohamok váratlanul és ismétlődően jelennek meg, illetve ha a roham után egy hónapig is eltart a következő rohamtól való félelem.

Ha a pánikbetegség tüneteit tapasztalod magadon, minél előbb fordulj szakemberhez!

Sport, mint feszültségoldó

Testmozgás közben olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, mint a szerotonin és az endorfin, amik a boldogság érzetét keltik. Épp ezért már fél óra edzés után csökken a szervezetben a feszültség, a szorongás, és ezek helyét átveszi az elégedettség érzése.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg.


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X