Főoldal > MOZGÁS > Extrém zsírégetés a magasban – Irány a hegy!

Extrém zsírégetés a magasban – Irány a hegy!

hegymozgástúrázászsírégetés
0

Írta:

A szomszédos, hegyvidékes országokban szinte mindenhol találhatók ún. Klettersteig-útvonalak, amelyek igencsak próbára teszik izmaidat, állóképességedet és persze a kitartásodat is. ezeken az utakon nemcsak „kutyagolsz” a hegyen, hanem szó szerint kézzel – lábbal kapaszkodva tudsz fölfelé jutni a hegyre. Hazánkban is egyre többen hódolnak a hegymászás eme típusának. A Klettersteigokat öt kategóriába sorolják: a legkönnyebb útvonal az „A” kategóriás, amit a […]

A szomszédos, hegyvidékes országokban szinte mindenhol találhatók ún. Klettersteig-útvonalak, amelyek igencsak próbára teszik izmaidat, állóképességedet és persze a kitartásodat is. ezeken az utakon nemcsak „kutyagolsz” a hegyen, hanem szó szerint kézzel – lábbal kapaszkodva tudsz fölfelé jutni a hegyre. Hazánkban is egyre többen hódolnak a hegymászás eme típusának. A Klettersteigokat öt kategóriába sorolják: a legkönnyebb útvonal az „A” kategóriás, amit a B, C, D, és az extrém E kategóriás követ. Természetesen kellő tapasztalat hiányában az „A” kategóriással kezdd a túrázást, és ha megtetszett, valamint kedveled a kihívásokat, akkor egy kis gyakorlás után folytathatod a sort a nehezebb útvonalakkal. Az „A” típusú Klettersteigok nem igényelnek extra kondíciót és ügyességet, de itt is fontos és kötelező a megfelelő biztosító és védő felszerelés használata. A „B” kategóriás mászó utak már megfelelő kondíciót, fizikális és pszichés felkészülést követelnek. A C- betűs utaknál már gyakran igen meredek, sőt függőleges falakkal is „találkozhatsz”, a D jelzésű túrák pedig fizikálisan még ennél is nehezebbek.

0020553_1.jpg ()

Ne feledd: Minél nehezebb mászó utat választasz, annál komolyabb izomerőre, állóképességre és ügyességre van szükség. Mivel ez a típusú hegymászás meglehetősen szokatlan módon dolgoztatja meg az izmaidat, ne lepődj meg, ha az első néhány alkalommal izomlázad lesz.

Mire figyelj?

  •  Első túráid alkalmával tapasztalt túratársakat, oktatót válasz, akiktől megtanulhatod az alapokat.
  • Szerezz be jó minőségű felszerelést (beülőt, védősisakot, karabinert, mászókötelet, esetleg mászócípőt, de ez utóbbi csak a komolyabb túrák alkalmával indokolt). Első túráid alkalmával érdemes felszerelést kölcsönöznöd.
  • Érdemes a túra előtt erősíteni a kar- és a láb izmait. Hetente háromszor végezz kardioedzést – futással, súlyzózással.
  • Ha nehezen bírod a magasságot, szédülsz, tériszonyod van, akkor hagyd ki a Klettersteig túrákat.

Miért érdemes a Klettersteig-túrát választanod?

  • növeli az állóképességet és az önbizalmat
  • javítja a mozgáskoordinációt, koncentrációt
  • alaposan megdolgoztatja a törzs minden izmát  
  • oldja a stresszt

A legjobb Klettersteig helyszínek:
Wienerwald, Peilstein, Hohe Wand (Ausztria)
– Rax Klettersteig (Ausztria)
– Szlovák Paradicsom (Szlovákia)
– Gyakorolhatsz itthon is a túrád előtt, igaz nem igazi Klettersteigon, de alkalmas terepet találhatsz a Mátrában, a Bükkben és a Pilisben is.

Képek forrása: Profimedia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X