Főoldal > MOZGÁS > Kipirul, lüktet, ég? Útmutató fagyás ellen

Kipirul, lüktet, ég? Útmutató fagyás ellen

egészségfagyáshidegtél
0

Írta:

Fagyás esetén a test bizonyos részei – azok, amelyek nem kellően védettek, vagy rossz a vérkeringésűek – túlhűlnek, és a testszövetek valamilyen mértékben károsodnak. A fagyás súlyossága függ a külső hőmérséklettől, és attól, hogy mennyi ideig tartózkodtál a hidegben. A téli sportok kedvelői, ha elég tapasztaltak, a hőmérséklethez és a sporttevékenységhez megfelelően öltözködnek. A leggyakrabban a […]

Fagyás esetén a test bizonyos részei – azok, amelyek nem kellően védettek, vagy rossz a vérkeringésűek – túlhűlnek, és a testszövetek valamilyen mértékben károsodnak. A fagyás súlyossága függ a külső hőmérséklettől, és attól, hogy mennyi ideig tartózkodtál a hidegben. A téli sportok kedvelői, ha elég tapasztaltak, a hőmérséklethez és a sporttevékenységhez megfelelően öltözködnek. A leggyakrabban a láb- és a kéz ujjai fagynak meg. Ezek a fagyási sérülések általában extrém körülmények között következnek be: pl. téli magashegyi túrázás, jégmászás, túrasízés, stb. Nagy hidegben mindig figyelj arra, hogy a fázós testrészt megmozgasd, így a vérkeringés optimális maradhat.

Mi történik fagyás hatására a szervezetben?

Fagyás hatására működni kezdenek a szervezet védekező mechanizmusai. Ha a testet hosszantartó hideg hatás éri, akkor a fagyásnak kitett testrész erei összehúzódnak, hogy csökkentsék a terület, illetve a szervezet hőleadását. Mivel az erek kevesebb vért szállítanak, a sejtek kevesebb oxigénhez jutnak, így a szövetek bizonyos idő elteltével elhalhatnak, ha nem szűnik meg a szövetekre ható extrém hideg. A szövetek nem egyformán reagálnak a mínuszokra: a csontok jobban bírják a hideget, míg az izmok, inak és idegek már kevésbé. A legérzékenyebb testrész a fül és az orr. Fagyás alkalmával a sejtek vizes állománya megfagy, kikristályosodik, s ennek következtében a sejt elhal. Ilyenkor a testrész megduzzad és komoly fagyás esetén erősen elszíneződik. A teljesen elhalt testrész szó szerint feketévé válhat. Sokan azt hiszik, hogy fagyási sérüléseket csak mínuszokban lehet szerezni, de már nullához közeli hőmérséklet is veszélyes lehet, főleg az idősebbeknél és az érszűkületben szenvedőknél. Komoly fagyási sérülés esetén az elfagyott testrész fájdalmas és egy idő után érzéketlen lesz, bedagad és fel is hólyagosodhat, mivel a szövetek már elhalnak.

0023051_1.jpg ()

A szervezet hőleadását befolyásoló tényezők:

  • a szél ereje
  • a levegő páratartalma
  • a ruházat minősége
  • nedves ruházat

A fagyás négy fokozata

Elsőfokú fagyás
Általában a bőr felszínét érinti. Leginkább az orron, a füleken és az ujjakon figyelhető meg. Ha a testrész vérkeringése újra normális lesz, az érintett testrész kipirul lüktető, égő fájdalom kíséretében. A bőr azonban magától regenerálódik.

Másodfokú fagyás
Ez a típusú fagyás a mélyen fekvő szöveteket még nem érinti, de bőrpír és hólyagok is jelentkeznek. A regenerációs idő pár hetet is igénybe vehet.

Harmadfokú fagyás
Ennél a fagyás típusnál már komolyabban sérül a bőr és a fagyás lehatol a mélyebben fekvő szövetekbe is, és ennek következtében erősen elszíneződik a bőr.

Negyedfokú fagyás
Elhalnak a mélyebben fekvő szövetek, amelyek el is színeződnek és beindul az üszkösödés.

Hogyan kezeld a fagyási sérüléseket?

  • Legelőször azokat a tényezőket kell megszüntetni, amik meggyorsítják a hőleadást.
  • Amennyiben lehetőséged van rá, húzódj meleg helyre és szabadulj meg a hideg, vizes ruhadaraboktól.
  • Figyelj arra, hogy a lehető leghamarabb optimális legyen a szóban forgó testrész vérkeringése.
  • Aranyszabály, hogy a fagyott testrészt csak fokozatosan szabad felmelegíteni, és tilos meleg vízbe helyezni.
  • Fogyassz sok meleg italt, de kerüld az alkoholt.
  • A komolyabb fagyási sérülések azonnali orvosi ellátást igényelnek, ezért mihamarabb fordulj szakemberhez.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X