Főoldal > MOZGÁS > Kick-boxszal a bomba alakért!

Kick-boxszal a bomba alakért!

0

Írta: and

A küzdősport története Az 1970-es években kezdett népszerűvé válni az all-style sportkarate az Egyesült Államokban. Ellentétben más, tradicionális irányzatokkal a kickbox művészete hosszú fejlődési folyamat eredménye. Az all-style karate elődje a jeet-kun-dot, mely Bruce Lee nevéhez köthető, az első nyitott iskolaként tartják számon, ahol elismerték, hogy az eltérő adottságú egyének különféle harctechnikái egyaránt hasznosak lehetnek. […]

A küzdősport története

Az 1970-es években kezdett népszerűvé válni az all-style sportkarate az Egyesült Államokban. Ellentétben más, tradicionális irányzatokkal a kickbox művészete hosszú fejlődési folyamat eredménye. Az all-style karate elődje a jeet-kun-dot, mely Bruce Lee nevéhez köthető, az első nyitott iskolaként tartják számon, ahol elismerték, hogy az eltérő adottságú egyének különféle harctechnikái egyaránt hasznosak lehetnek. Az alapítók célkitűzése az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat alkalmazó távol-keleti harcművészetek mozgáskultúráját ötvözzék a box elemeivel, így önálló, versenycentrikus küzdősportot hozzanak létre.

Az all-style követők védőfelszereléseket használtak a sérülések ellen, így a karate tömegsporttá válhatott, a kick-box pedig rengeteg ember kedvelt küzdősportja lett.

Versenyszámok, szabályok

A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat számokban versenyeznek. A versenyszámokat öt szabályrendszerbe kategorizálják, melyek abban térnek el egymástól, hogy az akciók végrehajtásánál a kontrollált félerő, vagy a teljes erő engedélyezett. A sportolóknál a védőfelszerelés – védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő – kötelező, de a hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak a versenyzők.

Semi-kontakt, vagy point fighting emberbarát, testet-lelket nevelő küzdősport, mely a pontszerzésre – nem a kiütésre – fókuszál, és az győzhet, aki gyorsabb, technikásabb az ellenfélnél. A pontszerzésnek szigorú szabályai vannak, amikre a bírók felügyelnek. A semi-kontakt félerejű, kontrollált akciók sorozata, ahol a bíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet, pontokat ad, melyek a technika nehézségétől függően 1, 2 vagy 3 értékűek. A több pontot elérő versenyző nyeri a meccset.

kickbox2.jpg ()Light-kontakt: félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek a folyamatos küzdelemben. Három bíró figyeli a mérkőzést, és osztályoz a semi-kontakt pontértékeknek megfelelően. A menetek végén tízes szisztéma alapján pontoznak, ahol a taktikásabb versenyző kapja a tíz pontot, a rosszabb arányosan kevesebbet, és az győz, aki több menetben volt jobb játékos.

Full-kontakt: teljes erejű akciók engedélyezettek a non-stop jellegű, folyamatos küzdelem során. A bírók tízes szisztéma alapján pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos.

Low-kick: teljes erejű akciók folyamatos küzdelem során, a full-kontakt szabályrendszer technikáin túl itt megengedett a combok rúgásokkal történő támadása. A bírák tízes szisztéma szerint pontoznak, és az ellenfél leütése szabályos.

Thai-kickboxing: a low-kick szabályrendszere szerinti küzdelem, ahol a láb támadása, valamint speciális thai-box technika használata is lehetséges. A sportolók védőfelszerelést viselnek, ám hivatásos harcban fejvédőt nem használhatnak.

A Finomabb változat: a kickbox-aerobik

Ez az edzésforma Amerikából származik, egy keleti harcművészetekkel foglalkozó edző találta ki. A Tae Bo harcművészeti mozdulatok aerobic elemekkel kombináltak, és rövid idő alatt nők ezrei tartoztak a harcos aerobik rajongótáborába.

Az órák alatt a küzdősportok minden eleme terítékre kerül, mely alakot formál, fogyaszt és állóképességet fejleszt, tempós zenével ötvözve. A koreografált rúgások és öklözések megnövelik a pulzusszámot, így a kalória gyorsabban ég el.

Az óra bemelegítéssel kezdődik, cél a minél magasabb pulzusszám elérése, hogy a szervezet kellőképpen felkészülhessen a megterhelésre. Majd ütések és rúgások sorozata következik, később ezek kombinációival folytatódik az edzés.

A tempó a pulzusszám folyamatos emelkedésére törekszik, és amikor 130-140-re emelkedik, hatékonyan dolgozik a szív, a keringés, illetve a boldogsághormonok is jobban termelődnek. A levezető edzés megnyugtatja a szervezetet, az erősítés fekvőtámaszból, hasizomgyakorlatból áll, a nyújtás lassú, kellemes zenére történik. Az órák rendkívül változatosak, a kick-box aerobikkal alakodat kiválóan formálhatod, és állóképességedet is fejlesztheted!

WellnessCafe tipp:
kick-box edzésprogram DVD, dvdplusz.hu, budapestkickbox.hu,dragonteam.eoldal.hu.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X