Főoldal > PSZICHÉ > Ne hagyd magad, győzd le a megfelelési kényszert!

Ne hagyd magad, győzd le a megfelelési kényszert!

kényszerkényszerbetegségmegfelelésönbizalom
0

Írta: and

  Mit jelent a megfelelési kényszer? A kényszerbetegségek kapcsán a kutatók ez idáig nem találtak a megfelelési kényszerért felelős gént, ám a szülők ilyesfajta magatartása megnöveli a gyermekek hasonló indíttatásának lehetőségét, hiszen utánzással tanulunk – mondja szakértőnk, Keresztes Attila önismereti szakértő. Egy olyan társadalomban, ahol a túlnépesedés miatt állandó stresszes versenyhelyzetben és magoláson (azaz […]

 

Mit jelent a megfelelési kényszer?

A kényszerbetegségek kapcsán a kutatók ez idáig nem találtak a megfelelési kényszerért felelős gént, ám a szülők ilyesfajta magatartása megnöveli a gyermekek hasonló indíttatásának lehetőségét, hiszen utánzással tanulunk – mondja szakértőnk, Keresztes Attila önismereti szakértő.

Egy olyan társadalomban, ahol a túlnépesedés miatt állandó stresszes versenyhelyzetben és magoláson (azaz nem problémamegoldáson) alapuló formális oktatás játssza a főszerepet, rengeteg feszültség ütheti fel a fejét. Ha a felnövekvő generáció előtt nincsenek hiteles példák, csak értelmetlen show műsorok, tökéletes külsejű címlaplányok és modellfiúk, és ahol a pénz a főszereplő, nehéz tartalmas értéket találni, így sokan a tömegnek kezdenek el megfelelni és így sajátos szubkultúrák alakulnak ki.

A megfelelési kényszer tulajdonképpen visszavezethető az életben maradás ösztönére. Ha nem tudod, ki is vagy valójában, nincsenek önálló gondolataid és előre meghatározott céljaid, könnyen irányíthatóvá válsz, hiszen nincsenek kérdéseid. Ezért követni kezded a többséget, még akkor is, ha azt sem tudod, ők hova tartanak, de Te próbálsz nekik megfelelni.

megfelel2.jpg ()Meditálj!

A pszichológia abban az esetben nevez kórosnak egy viselkedést, ha az a normális életvitelben akadályoz valakit, illetve környezetét. A megfelelni vágyás egyfajta koldulás – mondja szakértőnk – ilyenkor azt hisszük, nem vagyunk elég értékesek ahhoz, hogy önmagunkban találjuk meg a bizalmat. Ezért inkább kifelé fordulunk, aminek mindig csalódás a vége.

A belső harmónia egyensúlyának helyreállításához számtalan módszer áll rendelkezésre. A meditáció kiváló lehetőség, hogy jobban megismerhesd önmagad, olyan módosult tudatállapotot teremt, ahol minden megváltozik. A meditáció megszünteti a fölösleges lelki köröket, melyekből később komoly betegségek keletkezhetnek. Feloldja az érzelmi gátakat, melyek a boldogtalanság érzetéért felelősek, harmóniát, kiegyensúlyozottságot teremt. Meditációval növelheted tudatosságodat és csendesítheted háborgó elmédet.

Bízz önmagadban!

A megfelelési kényszer leküzdésére nincs általános recept – mondja Keresztes Attila – hisz ahány ember, annyi féle megoldás kínálkozik. A hangsúly az embereken, és nem a módszeren van, hisz nem mindegy, hogy a ruhát szabjuk az emberre, vagy fordítva.

Első lépésként tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Ki is vagy valójában és mennyiben befolyásol a többi ember véleménye? Mióta akarsz megfelelni, mi történt akkor, és mit érsz el ezzel? Gondolkodj, érezz őszintén, ám tudd: ha fontosabbak az elvárásaid, mint a másik ember, és nem a valósághoz ragaszkodsz, akkor a saját boldogtalanságodat borítékolod!

Ha megfogalmaztad a válaszokat, kezdd el valódi belsődet kutatni, mely túlmutat a gondolkodás és filozofálás elmejátékán.  Ismerd meg a belső kényszer eredetét, ne engedd, hogy életedet a környezet irányítsa, számolj le félelmeiddel és elvárásaiddal! Fejleszd önbizalmadat, szeresd önmagadat, így mások által is szerethetővé válsz, ami a boldog, kiegyensúlyozott élet és a belső béke megteremtésének alapja.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz:
Ajándék 6 lépéses önbizalom növelés a forradalmian új Egyesítő Pszichológia Labortól:  www.keresztesattila.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X