Főoldal > PSZICHÉ > Te is boltkóros vagy?

Te is boltkóros vagy?

betegségboltkórosságfüggőségszenvedélybetegségvásárlásmánia
0

Írta: and

A vásárlási hajlam bizonyos szintig természetes, ám vigyázz, mert a túlköltekezés mániákus viselkedést is jelenthet! A boltkórosság betegség! A boltkórosság nem új keletű fogalom, már több mint 100 éve ismert pszichiátriai betegség. A magyarországi statisztikai arányok megegyeznek a nyugat-európai vagy észak-amerikai felmérések eredményeivel. A vásárlásmánia a lakosság fél százalékát érintheti élete során, a nő-férfi arány […]

A vásárlási hajlam bizonyos szintig természetes, ám vigyázz, mert a túlköltekezés mániákus viselkedést is jelenthet!

A boltkórosság betegség!

A boltkórosság nem új keletű fogalom, már több mint 100 éve ismert pszichiátriai betegség. A magyarországi statisztikai arányok megegyeznek a nyugat-európai vagy észak-amerikai felmérések eredményeivel. A vásárlásmánia a lakosság fél százalékát érintheti élete során, a nő-férfi arány kilenc az egyhez, és általában huszonéves korban kezdődik – mondja szakértőnk, Geist Klára pszichológus. Az alkohol-, a nikotin-, a kábítószer, vagy a szerencsejáték-függőséghez hasonlóan a kényszeres vásárlás alapjában véve pszichológiai okokra vezethető vissza, és az impulzuskontroll betegségek közé sorolható.

Szenvedélybetegséggé akkor alakul, ha vásárlásra szűkül be, ilyen esetekben a beteg a megszerzett dolgoknak legalább a harminc százalékát sohasem használja. Tisztában van ugyan a hátrányos következményekkel, ám a költekezés számára örömet okoz, mely oldja szorongását, javítja hangulatát, de kielégülni soha nem tud.

Függőségben szenvedsz?

shop2.jpg ()A vásárlási mánia önmagában nem létezik, az alapbetegség a kóros szorongás, kényszer, mániás-depressziós kórkép. Ezek a pszichiátria betegségek kognitív viselkedésterápiával, agyi szerotoninszintet befolyásoló gyógyszerekkel jól kezelhetőek, ám sok esetben akár évek is eltelhetnek, mire az illető rádöbben, hogy beteg.
A boltkórosság mögött húzódó okok hormonális, idegrendszeri vagy genetikai eredetűek is lehetnek, ám, kialakulására pontos magyarázatot nehéz adni – mondja Geist Klára.

Mi hiányzik az életedből?

Szakértőnk véleménye szerint az állandó költekezés a természetes örömforrások hiánya miatt egyfajta pótcselekvést jelent. A beteg magatartása beszűkül a vásárlásra, így akarja magát jól érezni, mint egy drogos vagy alkoholista személy. A boltkórosság kényszeres viselkedésforma, és ha az illetőt megvonás éri, vagy nem vásárolhat, feszültté, idegessé válik.

Jellemző rá, hogy jóval többet költ, mint amennyit megtehetne, a megvásárolt dolgokat rejtegeti, nem használja, vagy egy idő után kidobja. Eladósodik, nem tud leállni a kényszeres vásárlással, csak a szerzés gondolata foglalkoztatja, sokszor akarata ellenére, és én-idegennek érzi, amit tesz.

A vásárlás nem kóros változatánál az illető képes kontrollálni magatartását, ilyenkor csupán örömszerzés céljából vásárol „önbizalomnövelő” terméket vagy márkát, de nem költ ész nélkül vagy mindenáron.

Ne égesse zsebedet a pénz!

Ha észleled magadon a boltkórosság egyértelmű jeleit, tartsd önvizsgálatot, milyen örömforrások hiányozhatnak az életedből, melyeket vásárlással kompenzálsz.
Első lépésként rendezd adósságaidat, és készíts havi költségvetést, hogy mire és mennyit költesz. Nézz körül a szekrényekben, készíts listát ruháidról, és amelyekről úgy véled, feleslegesek, adományozd a rászorulóknak, vagy ajándékozd el valakinek. Kerüld a bevásárlóközpontokat, a hipermarketeket, az akciókat, és csak akkor vásárolj, ha valóban szükséged van valamire.

Ha ésszerűen költesz, elkerülheted, hogy minden pénzedet felesleges holmikra dobd ki, így nem vered magad adósságokba sem. Tanuld meg oldani a benned lévő szorongást, töltsd ki a hiányzó űrt, keress magadnak más hobbikat, vagy olyan szabadidős tevékenységeket, melyekben igazán örömödet leled!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: geistk@freemail.hu, www.terapia-parkapcsolat.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X