Főoldal > PSZICHÉ > Téged ki szeret?

Téged ki szeret?

kényeztetésönértékelésönimádatszeretet
0

Írta: and

Élj másképp! Ha jól érezed magad a bőrödben, megadod magadnak a tiszteletet, nem leszel függő helyzetben, és ha saját magaddal szemben elfogadó vagy, könnyebben elhiszed, hogy mások a javadat akarják. Szakértőnk, Futaki Lilla pszichológus véleménye szerint az, aki kibékül önmagával, a világot olyan helynek látja, mely teret ad az önmegvalósításnak, és tele van lehetőséggel. Pozitív […]

Élj másképp!

Ha jól érezed magad a bőrödben, megadod magadnak a tiszteletet, nem leszel függő helyzetben, és ha saját magaddal szemben elfogadó vagy, könnyebben elhiszed, hogy mások a javadat akarják. Szakértőnk, Futaki Lilla pszichológus véleménye szerint az, aki kibékül önmagával, a világot olyan helynek látja, mely teret ad az önmegvalósításnak, és tele van lehetőséggel. Pozitív életszemlélettel (amennyiben nem megy el a felelőtlenségig) képessé válik megragadni a kínálkozó alkalmakat, és lemondhat olyan dolgokról, melyek nem neki szólnak, így másokkal együttműködve tud alkotni és szeretni.

Teljesítményhelyzetekkel teli társadalomban élünk, ahol a győzelem fontosabbá vált, mint maga a részvétel. Az értéket a siker, a csillogás és a szép külső képviseli, nem pedig a befelé figyelés, az önvizsgálat, a kiegyensúlyozott, tartalmas élet. Szakértőnk véleménye szerint nagyon eltávolodtunk a természettől, a nyugalomtól, míg a technika vészes sebességgel fejlődik, amit belső érzelmi világunk csak lassan tud követni.

A 21. századi embere lassan elfelejteni, milyen boldoggá tehetné egy finom ebéddel egybekötött tartalmas baráti beszélgetés, ehelyett csak arra figyel, hogy mekkorára duzzadt a bankszámlája, vagy a műtét után a vadiúj cicije.  Tanulj meg az „itt és most”-ban lenni, ne rágódj a múlton, a jövőn, hisz közben „elhull a virág, eliramlik az élet” (Petőfi)..

Változtass a rossz tulajdonságokon!

szeret2.jpg ()Gyerekkorunkban védtelenek vagyunk a külső hatásokkal szemben – mondja Futaki Lilla – és akinek negatívak a gyerekkori tapasztalatai (pl. sokszor magára hagyták, valamilyen veszteség érte, vagy bántalmazták), az kiskori élményeire felnőttkorban is érzékeny lehet és hajlamosíthatja arra, hogy kevésbé bízzon az emberekben. Ha nehezen bízik, könnyebben elhiszi, hogy mások becsmérlő megjegyzéseket tesznek rá, vagy nem kedvelik.

Ha félreértelmezed a környezetből érkező jeleket, a világ hirtelen fenyegető hellyé válhat. Helyette keress alternatív magyarázatokat a másik viselkedésének megértésére, ne általánosíts, és soha ne ítélkezz önmagad felett! Ha ráöntöd a főnökre a kávét, nem jelenti azt, hogy béna vagy, vagy ki fog rúgni, csupán azt igazolja, hogy te is ember vagy, aki olykor hibázik. Szakértőnk szerint gyakran megfeledkezünk arról is, hogy a szüleink által diktált normákat képesek vagyunk megváltoztatni felnőttként, ami pedig az önismeret lényeges eleme.

Ismerd fel a különbséget önmagad szeretete és az önimádat között!

Nagyon vékony a határ az egészséges önbizalom és az önimádat között – mondja Futaki Lilla. Önmagunk szeretete azt jelenti, hogy elfogadjuk hibáinkat, és nem várunk el magunktól irreális teljesítményt. Add meg magadnak a lehetőséget, hogy megtalálhasd helyed az életben, tűzz ki elérhető célokat, mondj le irreális vágyaidról, és igyekezz a valóságban átélni a mindennapi örömöket.

Az önimádat a görög mitológia alakjának, Narkisszosznak sem vált be, aki saját képmásába szeretett bele. Az önimádó ember másokat csupán saját egója építésére „használ”. Valójában az ilyen személyiség nem mindig képes tartalmas kapcsolatokat fenntartani, nem tud törődni mások érzéseivel, és gyakran nem látja be, miben hibázott egy konfliktusnál. Gyakran előfordul, hogy hamar kilép egy olyan kapcsolatból, ahol nem csak az ő igényei teljesülnek.

Vedd észre mások jelzéseit!

Az ember születésétől fogva végtelenül kiszolgáltatott, és állandó társas segítségre szorul. E nélkül életképtelen lenne, így alapélménye, hogy ha magára hagyják, nem éli túl – mondja szakértőnk. Ezért minden erre utaló jelre beélesíti az érzékelőit, illetve bármikor úgy érzi, hogy mások nem szeretik, mely egyenlő számára a pusztulással. Ez egyfajta beidegződés, melyre még felnőttként is érzékenyen reagál. De miért is kellene mindenkinek mindenkit szeretnie?

Hogy jobban érezd magad a bőrödben, szánj időt tudatosan kényeztetésre! Egy finom süti, egy meghitt séta, egy forró fürdő, vagy egy kellemes baráti beszélgetés csodát tehet a lélekkel! Ha kételyed támad, mások mit gondolnak rólad, kérd ki egy hozzád közel álló személy véleményét, és vedd észre, ha valaki jelzi, hiányzol neki.
Próbád meg értékelni önmagadat, akiből csak egy van a világon, de épp ettől szerethető és egyedi. A szeretetért semmit sem kell tenned, csak fogadd el, ha valaki szeretni akar téged!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: lilla@futakililla.hu, futakililla.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X