Főoldal > PSZICHÉ > Így légy nélkülözhetetlen munkaerő

Így légy nélkülözhetetlen munkaerő

értékteremtésmegfelelésmunkaerőnélkülözhetetlenönismeret
0

Írta: and

Idomulj a munkahelyedhez! Összességében nézve nem könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogyan lehetünk nélkülözhetetlenek a munkahelyen, hiszen ahogy szakértőnk, Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó is mondja: „mint ahogy nincs két egyforma munkavállaló, ugyanúgy nincs két egyforma munkahely sem.”  Tehát figyelembe kell venni, milyen szerkezetű a cég, ahol dolgozol, mivel hatalmas különbségek adódhatnak egy kis kft és egy […]

Idomulj a munkahelyedhez!

Összességében nézve nem könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogyan lehetünk nélkülözhetetlenek a munkahelyen, hiszen ahogy szakértőnk, Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó is mondja: „mint ahogy nincs két egyforma munkavállaló, ugyanúgy nincs két egyforma munkahely sem.”  Tehát figyelembe kell venni, milyen szerkezetű a cég, ahol dolgozol, mivel hatalmas különbségek adódhatnak egy kis kft és egy multicég között, és különösen nagy eltérések lehetnek a külföldi tulajdonú cégeknél. „Mást várnak el egy német cégnél (precizitás, pontosság), mint egy francia vagy amerikai tulajdonban lévő vállalatnál, és ilyen esetben nem csak a munkanyelvben térnek el az egyes cégek, hanem a cégkultúrában is” – teszi hozzá Joó Zsuzsanna. A szakértő azt ajánlja azoknak, akik még nem dolgoztak idegen kulturális közegben, mindenképp ismerkedjenek meg akár szakkönyvek, akár internetes fórumok segítségével, hogy mire is kell felkészülni egy külföldi menedzsment által irányított cégnél, mert így sok keserű csalódástól óvhatják meg magukat.

Ismerd meg igazán magad!

Ahhoz, hogy nélkülözhetetlen munkaerő lehess, elengedhetetlen az alapos önismeret. „Ismerd fel erősségeidet, fejleszd a benned lévő potenciálokat” – tanácsolja Joó Zsuzsanna, aki szerint ugyanígy fel kell vállalni a gyengeségeinket is, de nem szabad azokra hivatkoznunk, ha valamivel képtelenek vagyunk megbirkózni. Legalább ilyen fontos, hogy csak is olyan munkát végezzünk, amely valóban megfelel nekünk: „Olyan munkát vállalj csak el, amire tényleg képes vagy. Akkor soha többé nem kell szerepet játszanod” – fűzi hozzá a szakértő. Az sem árt, ha tisztában vagy a személyiségtípusoddal, és a rá jellemző vonásokkal, de azt mindenképp észben kell tartani, hogy nincs jó és rossz típus, mindegyiknek van pozitív és negatív oldala, amelyet az adott helyzethez illően kell kihasználnunk.

Gyakorta csillogtasd meg a rád jellemző tulajdonságokat, készségeket!

munka2.jpg ()Ha birtokában állsz olyan készségeknek, képességeknek, esetleg tudásnak, amellyel csak te rendelkezel, azt ne habozz a külvilág felé is megmutatni! Ha remek szervezőkészséggel áldott meg az ég, vállalj minél több szervezéssel kapcsolatos feladatot, vagy ha például már egy ideje tanulsz portugálul, vagy bármilyen olyan nyelvet, amelyre a nagy többség nem adná a fejét, és egy ilyen nemzetiségű ügyféllel kerültek kapcsolatba, akkor te kommunikálj vele, még akkor is, ha nem vagy perfekt. A felettesed díjazni fogja a talpraesettséged és a tudásod is.

Teremts értéket mind a céged, mind pedig a kollégáid számára!

Minél többet adsz, annál többet kapsz vissza. Ha vannak gyakornokaid, ha magad is részt veszel a kollégák képzésében, az már eleve jó színben tüntet fel. Ha a munkatársaid kedvezően vélekednek rólad, akkor tulajdonképpen népszerűnek számítasz, és a népszerűség lényeges lépés a nélkülözhetetlenné válás útján. De neked is méltányolnod kell a kollégáid és a főnököd teljesítményét is. Ha viszont eddig nem kaptál ilyen jellegű referenciákat, akkor menj ebédelni a kollégáiddal, vagy faggasd ki a vevőidet, kérj tőlük visszaigazolást a munkádról, figyelmesen hallgasd végig, hogy mit mondanak és fogadd meg a tanácsaikat. Úgy is teremthetsz értékeket, ha rendszeresen prezentálod a projektekkel kapcsolatos ötleteidet, véleményedet.

Légy látható!

Ha azt akarod, hogy elismerjenek, ne légy láthatatlan! Állj ki magadért, és ha vágysz valamire, merj kérni! Ne légy zavarban, ha magadat kell dicsőíteni, hiszen kőkeményen dolgozol a cégért. Ha valódi megbecsülést szeretnél, erőfeszítéseket kell tenned azért, hogy kitűnj a tömegből és látható legyél. Napjainkban tényleg ez a legfontosabb, hogy észrevegyenek minket a munkahelyünkön. Azok, akik brilliánsan teljesítenek, és gyakran megmutatják mire képesek, jóval nagyobb eséllyel őrizhetik meg az állásukat még akkor is, ha a cég elbocsátásokra kényszerülne.

Ne akarj mindenáron megfelelni!

Joó Zsuzsanna szerint nem szabad mindenáron, már-már görcsösen megfelelni mások igényeinek! „A szerepjáték hatalmas energiát követel, hosszú távon pedig teljesítményromláshoz vezet, frusztrációt okoz, még magadat is megbetegítheted, és rossz hatással leszel a környezetedben élőkre”- vélekedik a szakértő. Tégy meg minden tőled telhetőt, de az általad felállított „lélektani” határokat ne lépd át!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X