Főoldal > PSZICHÉ > Tudsz helyesen viselkedni?

Tudsz helyesen viselkedni?

illemtanköszönésöltözködésprotokollviselkedés
0

Írta: and

Illemtan Régen a tánc- és illemtan tanár mindenkinek megtanította hogyan viselkedjen, mikor, milyen szituációban kihez hogyan viszonyuljon. Ma már ez a feladat főképp a szülőkre hárul, és lássuk be, hogy sokunknak vannak hiányosságai. Nézzük hát a legfontosabb illemszabályokat, hogy a munkahelyeden, és más formális közegben se feszengj. Egy kis odafigyelés, és máris jobb benyomást kelthetsz. […]

Illemtan

Régen a tánc- és illemtan tanár mindenkinek megtanította hogyan viselkedjen, mikor, milyen szituációban kihez hogyan viszonyuljon. Ma már ez a feladat főképp a szülőkre hárul, és lássuk be, hogy sokunknak vannak hiányosságai. Nézzük hát a legfontosabb illemszabályokat, hogy a munkahelyeden, és más formális közegben se feszengj. Egy kis odafigyelés, és máris jobb benyomást kelthetsz.

Köszönés

Bizonyos helyzetekben már a köszönéssel gondban lehetsz. Te köszönj előre, vagy várd meg, amíg azt a másik teszi meg? A protokoll szerint mindig az alacsonyabb beosztású köszön előre, így a főnöködnek illik előre köszönni, a beosztottjaidtól pedig fogadhatod a köszönést, amennyiben nők. Férfiak esetében a férfi köszön előre, így ha a főnököd ellenkező nemű, akkor megvárhatod, amíg ő köszön neked.

viselkednicikk.jpg ()Megismerkedés, bemutatkozás

A bemutatkozásnál Magyarországon mindig szokás kezet fogni, akár nővel, akár férfival ismerkedsz meg. Ez a szokás a fegyverszünethez köthető, azt üzened vele a másik félnek, hogy nincs nálad fegyver, barátsággal érkeztél. Azt talán tudod, hogy illik ilyenkor a másik szemébe nézni, és ügyelni kell arra is, hogy se túl kemény, se túl lagymatag ne legyen a szorításunk. De vajon neked kell a kezedet nyújtani, vagy meg kell várnod, amíg a másik fél teszi ezt meg? A helyzet egyszerű, ha férfiról van szó: mindig a nő nyújtja a kezét, viszont a férfi mutatkozik be először. Egyéb helyzetben az érkező, a szobába belépő kezdeményezheti a bemutatkozást, így ha egy nővel fogsz kezet, és te érkeztél később, nyújthatod is a mancsodat. Ha olyan helyzet alakul ki, hogy neked kell bemutatni egymásnak két embert a következőképpen járhatsz el: a férfit mutatjuk be a nőnek, a fiatalabbat az idősebbnek, az új beosztottat, vagyis az alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak.

Mit vegyek fel?

Biztos előfordult, hogy valamilyen hivatalos eseményen vettél részt, és nem voltál biztos benne, hogy mit illik viselni. Fontos, hogy mindig az alkalomhoz illően legyél öltözve, ne öltözz túl, de ne is legyél lezserebb a többieknél. Ha tárgyalásra mész, vagy üzleti ügyben jársz el, az alapelv az, hogy nőiesen és csinosan kell felöltöznöd, de nem szabad erre helyezni a hangsúlyt. Okos, szakterületén profi nőnek kell mutatkoznod. Épp ezért a mély dekoltázs, a túl kihívó, testhez simuló öltözék kerülendő ezekben az esetekben. Nem baj, ha nadrágban vagy, de általában csinosabb egy szoknya, top, blézer kombináció. Ha a nadrág mellet döntesz, az legyen mindig szövetből, és vegyél hozzá magas sarkú cipőt. Kerüld a színes, tarka mintákat, és még negyven fokos hőségben se viselj papucsot, akkor se, ha elegánsabb fajta.

Frizura és smink

Érdemes a homlokot szabadon hagyni, azt mondják, ettől okosabbnak tűnik az ember. A hosszú hajad sose lobogjon, fogd össze, akár egy szép csattal, akár kontyba. Illik minden alkalomra legalább egy kevés sminket viselni, de semmiképp se használj feltűnő színeket, vagy csillogó sminket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X