Főoldal > PSZICHÉ > Segítség, miért hízom? 10 rejtett körülmény

Segítség, miért hízom? 10 rejtett körülmény

egészségéletmódérzelemétkezéshízás
0

Írta:

Cikkünk szerzője, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó, személyi edző, újságíró és nem utolsó sorban kisgyermekes anyuka, aki számos fórumon népszerűsíti az egészséges életmódot. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez. Testünket és lelkünket láthatatlan szálak kötik össze. Ezért lehetséges, hogy bár úgy érzed, mindent elkövetsz a […]

Cikkünk szerzője, Bakos Zsuzsi életmód tanácsadó, személyi edző, újságíró és nem utolsó sorban kisgyermekes anyuka, aki számos fórumon népszerűsíti az egészséges életmódot. Sorozatában nem csak az újdonsült anyukáknak, hanem minden változni, tetszeni akaró nőnek segítséget nyújt a formába lendüléshez.

Testünket és lelkünket láthatatlan szálak kötik össze. Ezért lehetséges, hogy bár úgy érzed, mindent elkövetsz a fogyás érdekében, a kilóid száma mégis gyarapszik. Talán rejtett félelmek tartanak hatalmukban, melyek miatt tudattalanul magad ellen dolgozol.

1. Álmatlanság

Azt gondolnánk, hogy az éjjeli virrasztás jótékonyan hat az energiafelhasználásunkra, pedig éppen az ellenkezője igaz. Mivel az alváshiány az étvágyat és a zsírégetést szabályozó hormonokra is kihat, könnyen hízáshoz vezethet. Ilyenkor leginkább a szénhidrátot kívánhatod, mert az álom fázisában is termelődő, az étvágyat valamint a hangulatot szabályzó szerotonin hormon termelése megszakad, ezért napközben sóvárogni fogsz a szénhidrátok után.

mitolhizomcikk1.jpg ()Wellness Cafe tipp: Próbálj meg mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, és kerüld a délutáni koffeinfogyasztást! Lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél, és iktass be egy meditációt, mielőtt álomra hajtanád a fejed!

2. Túlhajszoltságból túlevés

Folyton kimerült vagy, nehezen koncentrálsz, egyik kávét iszod a másik után, azt sem tudod, hová kapj, gyakran még enni sincs időd? Ha este hatalmas falásra használod ki a megnyugvás perceit, az sajnos nem fog használni az alakodnak.

Wellness Cafe tipp: Ideje átvilágítanod az életviteled, és összeírni, mi minden szorul változtatásra, hogy ne szakadj bele a mindennapokba. Minden héten legyen egy kikapcsolós estéd, bízd rá a gyereket másra, hagyd ott időben a munkahelyed! Figyelj arra, hogy rendszeresen étkezz, a koplalás nem éri meg, mert este mindent magához ragad a kiéheztetett szervezet!

3. Lavina-effektus

Gyakran kezdesz bele új dolgokba, de mindent abbahagysz? Az evésbe menekülsz, mert az egy biztos pont az életedben? Ideje változtatni!
Ilyenkor az étvágy az evés mértékével együtt nő. Ennek oka a mélyen húzódó önbizalomhiány, vagyis te magad sem hiszed, hogy sikerül megszabadulni ettől a rossz szokástól, hogy elég erős vagy hozzá.

Wellness Cafe tipp: Ne úgy tekints az evésre, mint a szórakozásra! Ne akarj azonnal maximumon teljesíteni, hagyj időt magadnak arra, hogy az evésen kívül más dolgokban is kiteljesedhess. És persze járj nyitott szemmel, hogy megtaláljanak a lehetőségek! Ha a fejed folyton a kekszes zacskóban van, ez aligha sikerülhet!

4. Félelem a változástól

Ez esetben a háj egyfajta védőbástyát képez. Különösen veszélyben vannak a zárkózott személyiségek, az otthonülő kismamák a szülés utáni hónapokban, és azok is, akiket a túlsúlyuk miatt már sok kudarc ért az életben, akik örök vesztesként tekintenek önmagukra. A folyamat önmagát generálja, minél inkább egy nagyobb testbe menekül valaki, annál kevesebb lesz az önbizalma, és annál kevésbé akaródzik kibújni a hájból épített védőbástyák mögül.

Wellness Cafe tipp: Segítséget kérni nem szégyen, csak nyerhetsz vele! Ha úgy érzed, ördögi körbe kerültél, és képtelen vagy egyedül megbirkózni az életmódváltással, keress egy szakembert vagy csatlakozz fogyni vágyókból álló közösségekhez, ahol a többi tagtól folyamatos biztatást és megerősítéseket kaphatsz.
 
5. Érzelmi válság

Ha éppen egy lelkileg megterhelő időszakban vagy, észrevétlenül megváltozhatnak a táplálkozási szokásaid is, hiszen ha a problémák kötik le a figyelmedet, nehezebb kontrollálni, mit és mennyit eszel. A legveszélyesebb, ha még alkohol is kerül az étlapra, hiszen általa extra kalóriákhoz jut a szervezeted.

Wellness Cafe tipp: Naná, hogy talpra tudsz állni! Bizonyítsd be magadnak, hogy erős vagy, például kezdd azzal, hogy elmész futni, tornával vezeted le a feszültséget, vagy este csak valami könnyűt vacsorázol. Figyelj a tested jelzéseire, és tudni fogod, mi tesz jót neked, a lényeg, hogy ne az evés legyen az egyetlen mentsvárad!
 
6. Unalomból épített kilók

Tudtad, hogy a tinédzserkori elhízás fő forrása az unalom, ráadásul ha valaki már élete korai szakaszában rászokik az időkitöltő rágcsálásra, az felnőttként is nehezebben áll majd ellent a nassolásnak? Pedig ezek a felesleges kalóriák bombabiztosan kanyarítanak úszógumit a derekunkra.

Wellness Cafe tipp: Nassolhatnékod van? Keress inkább hasznos tevékenységet magadnak, végezz el egy régóta halogatott feladatot! Ha tartasz az egyhangúságtól, szervezz előre programokat, a lényeg, hogy ne a tévé előtt köss ki kezedben a csipszes tállal!

7. Gyógyszerszedés

Elképzelhető, hogy a hízás hátterében egyes gyógyszerek állnak, hiszen sok olyan akad közöttük, amelyek növelik az étvágyat.  

Wellness Cafe tipp: A kilók elleni harchoz ilyenkor dupla fegyelem kell! Ha rád tör az ehetnék, válassz egészséges alternatívákat: gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű kekszet rágcsálj csoki és süti helyett. Amennyiben antibiotikum kúrára fognak, ne felejts el mellette probiotikumokat szedni!
 
mitolhizomcikk2.jpg ()8. Állandó kimerültség

A túlhajszoltság tünetei lehetnek a verejtékezés, a kéz- és lábremegés, a bokaduzzadás, a szédülés, a heves szívdobogás, az állandósuló rossz közérzet. Nem a táplálék az, amely ilyenkor mentőövként szolgálhat, hanem a stresszkezelés és a pihenés!

Wellness Cafe tipp: Fogyassz nagyon sok cukormentes folyadékot, leginkább ásványvizet. A folyamatos pörgés után a szervezetednek szüksége van arra, hogy nyugalmi állapotba kapcsoljon, hormonrendszered pedig kiegyensúlyozódjon. Fogyassz lassan lebomló szénhidrátokat, például egy kis könnyű paradicsomos tésztát, vagy egy teljes őrlésű pékáruból készült szendvicset, így nem érzel majd késztetést a hűtőszekrény teljes tartalmának bekebelezésére.
 
9. Közelgő menzesz

Ebben az időszakban mi nők csillapíthatatlanul vágyunk az édes ízekre, így hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az édességek fogyasztását. A sokakat érintő premenstruációs szindrómának (PMS) is tünete az édességfalási-roham.

Wellness Cafe tipp: Ne tarts otthon raklapnyi édességet ebben az időszakban, helyette rakd tele a hűtőt gyümölcsjoghurttal. Mindig legyen a táskádban valamilyen egészséges nassolnivaló: egy müzli szelet, szárított gyümölcs, egy alma vagy teljes kiőrlésű keksz.

10. Ha nehéz az elengedés…

Ha régóta cipelsz túlsúlyt, talán tudat alatt rettegsz attól, hogy megváltozik a tested, és a környezeted másként bánik majd veled. Persze folyamatosan hangoztatod, hogy jó volna leadni néhány kilót, lelked mélyén mégis biztonságosabbnak érzed magadhoz láncolni a kilókat.

Wellness Cafe tipp: Nem számít, ki mit gondol rólad, csak az számít, te mit gondolsz magadról! A lecke egyszerű, mégis borzasztó nehéz: tanuld meg szeretni önmagad, és minden akadály, nehézség kisebbnek tűnik majd. Engedd el a kilóidat, és meglátod, minden, ami vár rád megerősít majd abban, hogy jól döntöttél!

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? A Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu

A következő részben: Pilates – formálja a tested, gyógyítja a lelked!

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X