Főoldal > PSZICHÉ > Füllent a pasid? Így tudd meg!

Füllent a pasid? Így tudd meg!

bizalomfüllentéskommunikációpasitestbeszéd
0

Írta: and

Izeg-mozog A szóbeli közlést számos testi üzenet kíséri olyan fontos információkkal, amelyeket a másik fél titokban szeretne tartani. Ha valaki beszéd közben állandóan matat, fészkelődik a széken, idegesen tördeli a kezeit, vagy félig elfordul tőled, azt jelenti, hogy az adott helyzet kényelmetlen számára és rejteget valamit előled. A kéztartás is nagyon kifejező, és ha a […]

Izeg-mozog

A szóbeli közlést számos testi üzenet kíséri olyan fontos információkkal, amelyeket a másik fél titokban szeretne tartani. Ha valaki beszéd közben állandóan matat, fészkelődik a széken, idegesen tördeli a kezeit, vagy félig elfordul tőled, azt jelenti, hogy az adott helyzet kényelmetlen számára és rejteget valamit előled. A kéztartás is nagyon kifejező, és ha a pasidnak vaj van a füle mögött, általában a háta mögé, zsebre vágja a kezeit, vagy karba teszi.

Birizgál-babrál 

A hazug ember jellemző attitűdje, hogy erősen dörzsölgeti a szemeit, sűrűn nyúl az állához, vakargatja az orrát, a nyakát, morzsolgatja a fülcimpáját, amelyek a bizonytalanságáról és a kényelmetlen helyzetéről árulkodnak. A „szájőrzés” ösztönös mozdulata a korai gyermekkora vezethető vissza, ami a füllentés gyakori kísérőeleme. Ilyenkor a test tudat alatt igyekszik megakadályozni a hazugságot, erre szolgál a száj kézzel való takarása.

hazugsagcikk1.jpg ()Változik az arcszíne

Az arcon a füllentés fiziológiai jelei egyértelműen megjelennek, amelyeket a vegetatív idegrendszer irányít, és az érzelmi állapottól függően sokfélék lehetnek. Ha az illető zavarban van, könnyedén elpirulhat, düh esetén elvörösödhet, és félelemérzetnél el is sápadhat.
A pupilla is érzékenyen reagál a különböző emóciókra. Párod pupillája és szemhéja is összeszűkül, illetve sűrűn pislog, miközben hazugsággal próbál védekezni a kényes szituációban. 

Humorizál

A humor segít legyőzni a stresszes és izzasztó helyzeteket, ám a kamuzó is szívesen él ezzel az örömteli lehetőséggel. Zavarát vicces beszólásokkal, ironikus és szarkasztikus mondatokkal próbálja elütni, ám bohóckodása mögött a szembesítéstől, a tettenérésétől való félelem és szorongás húzódik, ezért ilyenkor joggal gondolhatod, hogy valótlant állít a másik.

Támadóállásba lendül

Ha úgy érzed, kedvesed eltitkol valamit előled, és emiatt kérdőre vonod, könnyen előfordulhat, hogy a kérdések kereszttüzében hirtelen defenzívvé válik, megtagadja a válaszadást, és megfordítja a kommunikációs szerepeket. Furcsa kijelentéseket tesz, vagy szokatlan szófordulatokat használ, és a végén te fogod hibásnak érezni magadat, amiért nem bízol benne.

Erőlteti a mosolyt

A valódi mosoly olyan testi automatizmus, amelyben a szem- és szájkörnyéki izmok is részt vesznek, ezzel szemben a hamis mosolygás nem dolgoztatja meg a szemkörnyéki izmokat, soha nem szimmetrikus, az összeszorított szájjal történő mosoly erőltetett, s ilyenkor a másik nevetése is hamiskásan cseng.

Kerüli a tekintetedet

Kevés ember tud egyenesen a másik szemébe nézni, miközben füllent, ám a notórius hazudozók többnyire azzal kompenzálnak, hogy nyíltan keresik a tekintetedet. Ha valaki a beszélgetés sarkalatos pontján feltűnően kerüli a szemkontaktust vagy zavartan pislog közben, rejtegetni próbál valamit és az adott pillanatban nem őszinte.

hazugsagcikk2.jpg ()Zavartan hümmög 

A hangkifejezések is árulkodnak a hazugságról. A túl hosszú vagy túl gyakori hallgatások, a hirtelen bekövetkező szünetek, a köhögések és a dadogások, a csúsztatások, a valótlan tények palástolására szolgálnak. A hazudozást a hangszín változása is mutatja, ha valaki titkolni szeretné a félelmeit vagy a haragját, magasabb hangon és hangosabban kommunikál, valamint felgyorsul a beszédtempója.

Szelektív a memóriája

Szeretnéd tudni, hol járt előző éjjel, ám amikor kérdőre vonod, azzal hárít, hogy nem emlékszik a részletekre, holott pontosan tudod róla, hogy kitűnő az emlékezőképessége. A kevésbé rutinos blöffölő a forró helyzetekben általában kínos ellentmondásokba keveredik önmagával, amit úgy ellenőrizhetsz le a legegyszerűbben, ha megismételteted vele az általa elmondottakat.

Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X