Főoldal > PSZICHÉ > Így győzd le az őszi depressziót!

Így győzd le az őszi depressziót!

boldogságfáradtfeltöltődéskedvetlenlevertnyűgösőszi depresszió
0

Írta: and

Lehet, hogy az őszi depresszió készül ledönteni a lábadról? Ismerd meg a szakértők tanácsait arról, hogyan győzheted le a jelenséget. Az egyik ludas a fény hiánya Az ősz beköszöntével körülbelül tízből egy ember az ún. szezonális hangulati zavar (seasonal affective disorder- SAD) tüneteitől szenved, amelyet gyakran őszi vagy téli depresszióként vagy egyszerűen szezonális depresszióként emlegetnek. […]

Lehet, hogy az őszi depresszió készül ledönteni a lábadról? Ismerd meg a szakértők tanácsait arról, hogyan győzheted le a jelenséget.

Az egyik ludas a fény hiánya

Az ősz beköszöntével körülbelül tízből egy ember az ún. szezonális hangulati zavar (seasonal affective disorder- SAD) tüneteitől szenved, amelyet gyakran őszi vagy téli depresszióként vagy egyszerűen szezonális depresszióként emlegetnek. Több tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a szezonális hangulati zavar egyik kiváltója a fény hiánya is. Ahogy a nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbak, egyre hűvösebbek lesznek az agyunkban is egyre több melatonin nevű hormon választódik ki, amelynek hatására könnyen letargiába zuhanhatunk, ingerlékenyebbé válunk, de ez még a biológiai óránkat is teljesen felborítja.

Az életvezetési tréner véleménye:

Hegedüs Erika életvezetési tréner szerint, ha őszi depresszióról van szó, fokozott kedvetlenségről, befelé fordulásról beszélhetünk, amely során felvonultatjuk a depresszió jeleit, de ez nem konkrétan az. Legszembetűnőbb tünetei a fáradtság, az energiahiány, a szorongás, az ingerlékenység, de akár a libidó csökkenése vagy az édesség iránti erős sóvárgás is. Figyelembe kell venni, hogy ősszel már kevesebb a napsütéses órák száma, gyakrabban borús az ég felettünk és az eső is jóval többször ered el. „Másrészt az ősz szimbolikusan is az elmúlás hírnöke. Ahogy hullnak a fák levelei és a természet is elköszön, valahogy a lelkünkben is beindul az elengedés folyamata. A körforgás ezen időszaka megviselheti az emberi lelket.” 

Teljesen rendben van, ha egy hamisítatlan őszi napon, amikor kopog az eső az ablakpárkányon, minden szürke körülöttünk, nem olyan jó a kedvünk, és elkenődöttnek érezzük magunkat. „Viszont ha ez az állapot tartósnak mutatkozik és huzamosabb ideig maradunk lehangoltak, tudatosan tenni kell a kezelés érdekében, sőt, ha már ismerjük magunkat, hogy hajlamosak vagyunk a szezonális ismétlődésre, akkor megelőzően kell fellépnünk, hogy az ősz beköszönte és az esetleges rosszabb lelkiállapot ne érjen bennünket váratlanul!”

Hegedüs Erika megelőzésként a mozgást javasolja, mint mondja, ez a legnehezebb helyzetekben is megoldást hoz, de egy esős nap se tántorítson el minket a mozgástól; ha zuhog az eső, akkor is elmehetünk uszodába, vagy edzőterembe. „Másik eszköz a fény, amely nagy támogatónk lehet. Kora reggel húzzuk el a függönyt, minél többször engedjük, hogy világos legyen a lakásban.” Ne feledkezzünk meg a zene gyógyító erejéről sem. „Hallgassunk zenét utazás közben, amely segít abban, hogy a dolgok jobb oldalát lássuk meg.” Egy vidám baráti összejövetel, a kollégákkal eltöltött jó hangulatú ebéd is nagyban hozzájárul a jó közérzethez, a közös témák elterelik a figyelmünket a negatív dolgokról, és abban is segítenek, hogy másként tekintsünk az életünkre.  Viszont ha komolyabb tünetekre leszünk figyelmesek, orvosi segítséget is érdemes igénybe venni, illetve különböző terápiákkal enyhíthetünk a kellemetlenségeken. Például a fényterápia során különböző színű fényekkel világítják meg a testet, ez pedig növeli az agy szerotonin szintjét, így javítva a hangulatunkat is, míg egy pszichoterápia keretein belül azonosítjuk a negatív gondolatokat és viselkedési mintákat, kísérletet teszünk azok megváltoztatására is, és megismerjük a stresszkezelő technikákat is.

oszdep2.jpg ()

Mit tehetsz még?

Kényeztesd magad:
Ősszel se felejts el törődni magaddal! Relaxálj, merülj el a habokban, használj hidratáló arcmaszkot és masszíroztass illóolajokkal. A kényeztetés a hangulatodnak is egyértelműen jót tesz.

Aludj:
Természetes, hogy ez idő tájt többet akarsz aludni, de annyi mindent kell kézben tartanod, hogy lehet, az alvásra jut a legkevesebb idő. Amikor csak megoldható, legyen meg a hét-nyolc óra alvás, és lehetőleg a lefekvés és felkelés minden nap ugyanarra az időpontra essen. Ha van egy berögződött napirended, már az is energiával tölt fel.

Dolgozz a külsődön:
Hozd ki a legtöbbet abból is, ha otthon vagy, és frissítsd fel egy kicsit a külsőd. Próbálj ki egy másik frizurát, szerezz be néhány új ruhát vagy kiegészítőt. A barátnődet is bevonhatod a mókába, hiszen az ilyen közös elfoglaltságok is remek hangulatfokozók.

Gondolj másokra is:
Segíts a saját lakóközösségedben, a lakhelyed környékén vagy csatlakozz egy jótékonysági szervezethez. Ezeknek hála igazán hasznosnak érezheted magad.

A pszichológus véleménye:

Geist Klára, a Wellness Cafe pszichológus szakértője szerint a kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a napfény hiánya különösen nagymértékben nyomja rá bélyegét a szervezetünk élettani folyamataira, kihatással van az alvás-ébrenlét szakaszaira, a táplálkozásra, de a hormonális működésre is. „A téli hónapokban szervezetünk melatoninszintje megemelkedik, s mivel ez a hormon befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusát, fáradtabbnak, levertebbnek érezzük magunkat ilyenkor.”

Az őszi-téli fényhiány a szerotonin szintjére is hatással van, így ez is előidézheti a depressziós állapotot, de a tesztoszteron és az ösztrogén szintje is függ a napfénytől, a nemi vágy is kisebb lehet a napfény hiánya miatt. „Az őszi depresszió tünetei a kedvetlenség, örömtelenség érzése; motivációhiány; értéktelenség, szorongás; energiacsökkenés, fokozott alvásigény; koncentrációzavar, társasági élettől való elszigetelődés; sóvárgás a szénhidrátban gazdag ételek iránt, súlygyarapodás.”

A szakértő szerint a nőknél gyakrabban előfordul a szezonális depresszió, de a férfiaknál is megfigyelhető a betegség. „Általában fiatal felnőttkorban kezdődik, 20 évnél fiatalabbaknál viszonylag ritka.” Geist Klára is azt tanácsolja, hogy engedjünk be minél több fényt az otthonunkba és vegyük körbe magunkat napfényes színekkel, sárgás kiegészítőkkel. „A szolárium és egyéb mesterséges fényforrások használata is javasolt. Ám a fényterápia és egészséges táplálkozás nem pótolja, csak kiegészíti az önismereti munkát, problémákkal való szembenézést, pszichoterápiát.” A szakértő azt is elárulta, hogy nemrégiben napvilágot látott kutatások különböző tápanyagok hangulatot befolyásoló szerepét helyezik előtérbe. „Az omega-3 esszenciális zsírsav, vagyis szervezetünk csak felvenni tudja, előállítani nem. A kutatók szerint a depressziósok vérében kevés az omega-3, viszont a sok halat fogyasztó országok lakosainak körében kevesebb a depressziós.” Bizonyítást nyert, hogy az omega-3 zsírsav rendszeres bevitele hozzájárul a depressziós tünetek háttérbe szorításához, más kutatások ugyanakkor a D-vitamin fontosságát is kiemelik. „Őszi mélabú ellen a vitamindús, színes ételek, zöldségek és gyümölcsök napi 3-5-szöri fogyasztását javasolják. Ugyanilyen lényeges a fehérjék és a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek fogyasztása.” A szakértő a triptofán nevű aminosav jelentőségét is kihangsúlyozta, ami a szerotonin előállításában játszik szerepet. „Főbb triptofán forrás a hús, a hal, tej és a gomolya, a tojás, a banán és a datolya, illetve az amerikai mogyoró.”

A Novorin orrcsepp használata a mindennapokban

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X