Főoldal > PSZICHÉ > Kerekedj felül az aggodalmakon négy lépésben!

Kerekedj felül az aggodalmakon négy lépésben!

aggodalomnyugalomösszpontosítás
0

Írta: and

1. Tanulj meg összpontosítani és csald elő a nyugodt gondolatokat! Ahhoz, hogy elcsendesítsd a benned kavargó negatív gondolatokat, egyszerűen csak hunyd be a szemed, és összpontosíts a légzésedre, „figyeld meg”, hogy áramlik ki és be a levegő az orrlyukadon. A káros képzelgések bármivel kapcsolatban felüthetik a fejüket – nem tudod, hogy a fizetésből hogyan adj […]

1. Tanulj meg összpontosítani és csald elő a nyugodt gondolatokat!

Ahhoz, hogy elcsendesítsd a benned kavargó negatív gondolatokat, egyszerűen csak hunyd be a szemed, és összpontosíts a légzésedre, „figyeld meg”, hogy áramlik ki és be a levegő az orrlyukadon. A káros képzelgések bármivel kapcsolatban felüthetik a fejüket – nem tudod, hogy a fizetésből hogyan adj meg mindent a gyereknek, aggódsz a számlák vagy csak szimplán a jelenlegi elborzasztó gazdasági helyzet miatt – amint ezekre leszel figyelmes azonnal kezdj el a légzésedre fókuszálni, és legalább öt percen keresztül csak ezzel foglalkozz! Lehet, hogy eleinte 20 másodpercet tudsz csak a légzésedre szánni, mert a maradék 4 perc 40 másodpercben arra törekszel, hogy egyáltalán eltereld a gondolataidat, de ez az arány gyakorlással javítható. Erről az ötperces gyakorlatról – ami tulajdonképpen egy rövid meditáció – kimutatták, hogy hatására kisebb lesz a pulzus értéke, csökkenti a vérnyomást, mérsékeli az idegeskedést, a fájdalmak erősségét, összességében véve a technikával hatékonyan kordában tartható a stressz is.

2. Készíts „Aggodalmak Könyvét”!

A megrögzött aggodalmaskodóknak kell egy „hely”, ahová száműzhetik a negatív gondolataikat. Tarts magadnál egy jegyzetfüzetet, és amikor úgy érzed, hatalmukba kerítenek a gondok, nyisd ki a füzetet és írj ki mindent magadból, ami nyomaszt. A gondolatok papírra vetésével megtörheted az aggódás folyton ismétlődő ördögi körét, mert az írással megtisztítod a lelked.

aggod2.jpg ()3. Teremts személyes mantrát!

Ha épp stresszes perióduson mész keresztül, vagy ha hajlamos vagy az aggódásra egy személyes mantra segít, hogy visszaállítsd az agyad a pozitív gondolatokra. Készíts egy listát arról a három dologról, ami leginkább számít neked. Aztán mindegyikhez társíts egy szót, válassz pozitív, erős érzelmi töltetű szavakat! Mondjuk a top három dolog az életedben a szűkebb család, a jó egészség és a környezet, akkor a mantrád lehet például „Szeretet, erő, Föld”. Amikor húzós szituációban találod magad, „szavald el” némán a mantrád. Mondd magadban ezeket a szavakat, amikor az utcán sétálsz, amikor az értekezletre mész, vagy amikor a kertben tevékenykedsz.

4. Képzeld el a legrosszabb forgatókönyvet!

Néha kényszeríteni magad rá, hogy elképzeld a lehető legrosszabbat, a lehető legjobb dolog, amit tehetsz a megtépázott idegeiddel. Ha azon kapod magad, hogy beleestél a „mi van, ha” csapdájába – ami a krónikus idegeskedőkkel gyakorta előfordul – akkor nézz szembe a félelemmel. Némelyik probléma hangosan kimondva erőltetettnek, mondvacsináltnak tűnik. A legrosszabb forgatókönyv elképzelése segít abban, hogy meglásd, valójában mennyire valószínűtlen a félelem, és hatására „tudomásul veszed” a létezését, így fejben össze tudsz állítani egy tervet is arra vonatkozóan, hogy hogyan kászálódj ki a bajból, ha az netán mégis megtörténik.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X