Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért érdemes néha egyedül lenned

Ezért érdemes néha egyedül lenned

egyedülénidőnyugalom
0

Írta:

Az egyedül eltöltött időt sokan keverik össze a magányossággal, pedig a kettő között óriási a különbség. Ha kiterjedt szociális hálóval rendelkezel, akkor is érdemes időt szakítanod magadra, és egyedül lenni egy kicsit, lehetőleg rendszeresen.

Van néhány tevékenység is, amit a kutatások szerint jobb is, ha magadban végzel, anélkül, hogy mások befolyásolnának.  Emellett az egyedül töltött, én-idő nagyon jól fel tud tölteni, és segít abban is, hogy feldolgozd azokat az eseményeket, amiket közösségben éltél meg.

Miért hasznos egyedül lenned időnként?

  • Pozitív kapcsolatot tudsz fenntartani önmagaddal is
  • Jobban értékeled majd a közösségben eltöltött időt is azáltal, hogy időnként kiszakadsz belőle
  • Újfajta kikapcsolódási lehetőségeket fedezhetsz fel

Ha most kezded csak kipróbálni az egyedüllétet, adunk néhány tippet is arra, mit érdemes csinálnod ilyenkor.

Vacsorázz egymagadban

Az étkezés egy alapvető társasági élmény, de néha nagyon jó, ha egyedül eszel. Persze nem otthon, hanem azzal kényeztetve magad, hogy beülsz egy étterembe. Ha különösen szereted a gasztronómiát, így sokkal jobban ki tudod élvezni a pillanatot, és eltölts egy békés délutánt/estét.

Menj moziba

Nem mintha sok időt töltene az ember beszélgetéssel egy film közben, de sokaknak megnehezíti a kikapcsolódást, ha azon kell gondolkodnia, a másik mit gondol a filmről. Ha pedig neked tetszett a film, de akivel voltál, nagyon negatívan kritizálja utána, az el tudja rontani az élményt. Arra biztatunk, hogy ha van olyan film, amit nagyon vársz, arra ülj be akár egyedül.

Koncert

Egy koncert egyedül látogatása remek lehetőség, hogy még jobban ki tudd élvezni a kedvenc bandád zenéjét. De emellett mégiscsak társas esemény, és ha éppen ismerkedni szeretnél, egy remek lehetőség és helyzet arra, hogy olyanokat ismerj meg, akikkel hasonló az érdeklődésed.

Kirándulás

A természetben eltöltött idő nagyon pozitívan hat az egészségre, és edzésnek sem utolsó dolog a séta. Ha egyedül vagy ilyenkor, az segít, hogy jobban kapcsolódhass a természettel, oldja a stresszt, meditatív hangulatba kerülhetsz, és nyugalmat találhatsz kiszakadva a rohanó hétköznapokból.

Múzeumba, galériába, színházba menni

Akárcsak a mozit, más kulturális helyeket is látogathatsz egyedül, hogy minél jobban be tudd fogadni az adott műveket. A színházban így sem kell amiatt izgulnod, mások mit gondolnak, míg a múzeumban, galériában nem kell végigrohannod, hanem nyugodtan eltölthetsz akár órákat is ott, csak magadra figyelve és a látottakra.

Tanulj valami újat

Az önálló hobbyk közül az egyik legjobb, ha belevágsz valami új megtanulásába. Legyen az egy nyelvkurzus, élményfestés, vagy öko-workshop, ahol megtanulsz szappant készíteni vagy fűszernövényeket ültetni, nagyon sokat profitálhatsz ezekből az alkalmakból.

Utazás

Ha már nagyon belejöttél az én-időzésbe, akkor érdemes lehet egy utazásra is befizetned egyedül. Ez lehet csak egy szimpla hosszúhétvége is, akár belföldön, ahol egyedül fedezhetsz fel új helyeket, túrázhatsz, élvezheted a helyi finomságokat, meglátogathatod a nevezetességeket. Mindezt pedig a saját tempódba, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az útból.

(VIA)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X