Főoldal > EGÉSZSÉG > Így érezheted magad jól egyedül is

Így érezheted magad jól egyedül is

boldogságegészségegyedülegyedüllétházasságmagánypárkapcsolatszerelemszingliszorongás
0

Írta:

Rövid ideig, vagy akár hosszabb távon nem él veled senki? Attól még lehetsz kiegyensúlyozott – mert egy jó társ, azaz saját magad, mindig melletted áll.

Sokan erős hiányérzetet élnek meg, amikor éppen nincs párjuk. Úgy érzik, nem teljesek, és örök elégedetlenségben léteznek. Ha te is hasonlóan gondolod, talán még van esélyed meglátni az érem másik oldalát is.

Két fél az egy egész?

Ha így fogod fel a párkapcsolatot, valóban súlyként nehezedhet rád az egyedüllét. Ha csak egy társsal alkotsz egészet, nem csoda, hogy lehangolt vagy egymagadban. Holott a sikeres pártalálás matematikája inkább így néz ki: egy meg egy egyenlő eggyel. Egy másik, új eggyel, aki már több, mint előtte.

Ha már most úgy tekintesz magadra, mint tökéletes egészre, akkor nem azt várod, hogy bárki kiegészítsen. Hanem azt, hogy a leendő társaddal egymást emeljétek, többé tegyétek. Ezzel a kisugárzással nagyobb valószínűséggel vonzod be a hozzád illő párt. Addig is, míg egyedül vagy, sok mindent érdemes kiélvezned, amire később nem lesz lehetőséged.

Lista a pozitív oldalon

Ne a negatív részét lásd csak az egyedüllétednek! Arra gondolsz, hogy milyen unalmas magadnak főzni, egyedül ágyba bújni, és nincs kivel megosztani egy kirándulás élményeit? Vagy nem tudod elpanaszolni, mennyire kiszúrt veled a főnököd? Írj egy pozitív listát is! Ha egyedül vagy:

  • sokkal több időd felszabadul
  • nem kell este hazarohannod
  • csak magad után kell rendet raknod
  • az alkalmazkodás nyűge minimalizálódik
  • egyeztetés nélkül szervezhetsz programot
  • kevesebb kritika ér

A legfontosabb pedig, hogy nem azért vagy egyedül, mert bármilyen hiányosságod lenne. Csak még nem találkozott a párhuzamosod az övével – aki valahol már biztosan vár.

Freedom girl walking on the pier

Addig is, lépj be bátran!

Az étterembe, a szállodába, a baráti társaságba. Sok egyedülálló feszélyezve érzi magát, ha bizonyos helyekre társ nélkül kell elmennie.

Az étteremben, gyorsbüfében mindig legyen nálad újság, könyv! Ezzel máris oldod a belső feszültséget, lapozgathatsz anélkül, hogy bárki szemébe kellene nézned. De ha valaki érdeklődően megkérdezi, mit olvasol, már meg is tört a magány-érzés.

A nyaralást, utazást se hagyd ki! Hidd el, nem te leszel a kivétel, aki egyedül kel útra. A szállodában vagy a társasutazáson sokan épp azért vesznek részt, hogy ismerősöket, barátokat, netán társat szerezzenek. Közben élvezd a tájat, az ételeket, hiszen ezért jöttél – magabiztosan és felszabadultan.

Azt gondolod, egy partin csak a párok érezhetik jól magukat? Még ha nem is vagy könnyen szóba elegyedő típus, akkor is érdemes részt venned. Valószínű, hogy legalább egy, hasonló cipőben járó meghívottra találsz. Aki ugyanolyan félszegen szorongatja a poharát a sarokban, mint te. Ha megszólítod, hálás lesz – te pedig azonnal feloldódsz.

Az egyedüllét egy állapot, sem negatív, sem pozitív. Csak rajtad múlik, hogyan éled át.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X