Főoldal > PSZICHÉ > A monitorra tapadva: Segítség, játékfüggő a pasim!

A monitorra tapadva: Segítség, játékfüggő a pasim!

függőségjáték
0

Írta: and

A VPS kifejezést (virtuális pasisokk) a neten chatelő, fórumozó lányok alkották: ők azok a kétségbeesett sorstársaid, akik úgy érzik, a kedvesük visszafordíthatatlanul játékfüggő lett, és lassan le kell mondaniuk róla valamilyen digitális szuperhős javára. Mert a srácok szerint teljesen normális, ha napi 2-3 órát böködik az érintőképernyőt valamelyik elektromos kütyüjükön, hogy szörnyeket vadásszanak le, vagy […]

A VPS kifejezést (virtuális pasisokk) a neten chatelő, fórumozó lányok alkották: ők azok a kétségbeesett sorstársaid, akik úgy érzik, a kedvesük visszafordíthatatlanul játékfüggő lett, és lassan le kell mondaniuk róla valamilyen digitális szuperhős javára. Mert a srácok szerint teljesen normális, ha napi 2-3 órát böködik az érintőképernyőt valamelyik elektromos kütyüjükön, hogy szörnyeket vadásszanak le, vagy virtuális birodalmat építsenek. Évente 4 százalékkal nő a függő férfiak száma, különösen a 20–30 éves korosztályban. Ha nem kezelik, depressziót, szociális elszigetelődést okozhat a szenvedély, szélsőséges esetben pedig akár öngyilkosságba is torkollhat.

1. stádium: Unaloműző madárkák

„30 éves a vőlegényem, 6 éve ismerjük egymást, de csak nemrég kattant rá az okostelefonos játékokra – panaszkodik a 29 éves Adrienn. – Állunk a moziban a sorban, és Péter már nyomkodja a telefonját. Utazunk a vonaton anyukámékhoz, ő játszik, pedig régebben ilyenkor beszélgettünk. A múltkor az esti, közösen kiválasztott film alatt is elővette a mobilt, és azt hitte, nem hallom meg az Angry Birds zenéjét. Péter szerint semmi baj sincs ezzel, csak fáradt, és ezért madarazik a telójával. De szerintem túl sok időt pazarol erre, már a kollégái is szóvá tették.”

Tipp: Roboz Zsóka életvezetési tanácsadó szerint amíg a párod csak unaloműzőnek használja a játékokat, és például a várakozások üresjáratait tölti ki velük, addig ne akadj ki! „Egy jó kis stratégiai játék fejleszti a gondolkodást, a lövöldözős, ügyességi számítógépes alkalmazás pedig ébren tartja a reflexeket. Így ráadásul levezetheti a munkahelyén összegyűlt feszültséget, amiből másként lehet, hogy egy jó vita kerekedne otthon. Ha csak napi fél-egy órát játszik, hagyd, hogy így vezesse le a stresszt.”

De a madarak helyett te is lehetsz stresszűző az életében: irány az első fehérneműbolt, vedd meg azt a cuki csipkés kis szettet, amit kinéztél! Aztán otthon pakolássz, járj-kelj abban, de ne zavard, hagyd játszani. Hidd el, ha néhányszor ellibbensz előtte, hamar megáll az ujja a billentyűzet felett.

jatek2.jpg ()2. stádium: Játék vs. te 1:0

„Egy éve jártam Norbival, a menő közgazdásszal. Mindenki engem irigyelt, csak azt nem tudta senki, hogy munka után szinte használhatatlan – meséli Betti (27). – Hiába találtam ki, hogy menjünk vacsorázni, fáradtságra hivatkozott, aztán utána éjfélig játszott egy stratégiai játékkal. Nyaralás alatt, napozás közben is az okostelefonját kopogtatta. Kívülről úgy látszott, annyi dolga van, hogy még a tengerparton is e-maileket olvas. Csak én tudtam, hogy birodalmat épít egy nem létező országban. Volt, hogy egyedül kirándultam, mert épp óriáshadsereget toborzott. Egyik este leültettem, és szembesítettem mindezzel. Akkor bevallotta, hogy már ő is többször megijedt magától.” Norbinak végül két beszélgetés egy pszichológussal elég volt, hogy a szenvedélyéből hobbi legen, és Betti azóta jobban odafigyel, hogy a párkapcsolatuk is legyen olyan izgalmas, mint egy virtuális csata.

Tipp: Szakértőnk szerint aggódnod csak akkor kell, ha a párod elkezd beszűkülni. Ha már sem rád, sem a barátaira nem kíváncsi, és programokat mond le, hogy játszhasson. „Először gondolkozz el azon, miért lehet jobb számára a játék: talán  nem stimmel valami a kapcsolatotokkal, esetleg sorozatos kudarcok érik a munkahelyén, vagy éppen te is túl elfoglalt vagy, ezért keresi a pozitív élményeket, győzelmeket a kis kütyüben. Frissítsd fel a szexuális életeteket: egy igazi bomba nő olyat tud, amit egy pixelmaca biztosan nem.

3. stádium: Muszáj learatni a búzát!

„Egymásra találtunk álmaim pasijával, de nem tudtam elviselni, hogy az életét egy stratégiai játék irányítja – kezdi Dia, akit egy masszív játékfüggővel hozott össze az élet. – Amikor először aludtam nála, hajnali kettőkor csörgött a vekker. Felugrottam, de András megnyugtatott, hogy csak le kell aratnia a búzát, mert ha késik, lelegelik a nyulak. A belváros egyik 5. emeleti luxusapartmanjában voltam, úgyhogy kitört belőlem a röhögés, de András nem viccelt. Kiderült, hogy három éve irányít egy virtuális középkori falut, amelyben minden éjjelre jutott egy-egy nagyon fontos esemény, így alig mozdultunk ki. Az egész életét a játéknak rendelte alá. Nem járt nyaralni, sőt egy kinevezést sem fogadott el, mert nem lett volna ideje a nyulaira. Szakítottam vele, mert éreztem, itt én csak a vesztes játékos lehetek.”

Tipp: A szakember szerint azt a függőt, aki már csak ritkán lép ki a valóságba, egy laikus nem tudja megmenteni. Azt viszont, aki napi 3-4 órát játszik, de a munkáját még elvégzi, és van kapcsolata a barátaival, érdemes szembesíteni azzal, mennyi időt tölt a kütyüjével kettesben. „Írd össze egy kis papírra, melyik nap mennyit játszott. Csináld ezt egy hónapig, ha lehet, mindig más tollal és pontos dátumot, órát és perceket írj, így hihető lesz a számsor. Ha ezzel szembesíted, egy gyenge függő rádöbben, mennyi midenről maradt le. Pláne ha azt is felírod, mindeközben te mi mindent csináltál!”

Tudtad?

– Magyarországon körülbelül 100 000 játékfüggő él.

– A legtöbb függő az egyszerűbb telefonos játékokkal kezdi.

– Nagyon „veszélyesek” az online játékok, ahol csapatban, mások ellen lehet játszani, ezek alakítanak ki legkönnyebben függőséget.

– Tuti „orvosság” a szex: a srácok 90 százaléka egy kis csábítás hatására elengedi a billentyűzetet.

– A stratégiai játékok rajongói általában sikertelenek az életük valamely területén.

– A lövöldözős játékok segítenek levezetni a stresszt, de tönkretehetik a szemet.

Hasonlóan klassz cikkeket olvashatsz a Maxima magazin legfrissebb számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X