Főoldal > PSZICHÉ > Így győzd le a féltékenységet

Így győzd le a féltékenységet

féltékenység
0

Írta: and

A „zöld szemű szörny” örök Az evolúciós pszichológia szerint a féltékenység valamikor rég a saját genetikai állomány fennmaradását szolgálta. Mivel a férfiak soha nem lehettek abban biztosak, hogy a nő az ő gyermeküket hordja-e és szüli meg, igyekeztek más szexuális partnereket távol tartani a saját genetikai állományuk megőrzése érdekében. A nő legfőbb célja a gyermek […]

A „zöld szemű szörny” örök

Az evolúciós pszichológia szerint a féltékenység valamikor rég a saját genetikai állomány fennmaradását szolgálta. Mivel a férfiak soha nem lehettek abban biztosak, hogy a nő az ő gyermeküket hordja-e és szüli meg, igyekeztek más szexuális partnereket távol tartani a saját genetikai állományuk megőrzése érdekében. A nő legfőbb célja a gyermek felnevelése, így ennek érdekében igyekszik megakadályozni, hogy a férfi más nőre, és más nőtől származó utódra pazarolja „erőforrásait”.

A féltékenység összetett érzés

Egyrészt a veszteségérzésből származik, hisz tartunk attól, hogy elveszíthetjük társunkat, aki fontos, értékes számunkra. „ Nehogy valaki másé legyen az a jó, ami most az enyém.” Másrészt kisebbrendűségünk érzése táplálhatja, hisz úgy érezzük, kevesebbek vagyunk, mint a másik, akit viszont önmagunkhoz képest felértékelünk. Az a tudat, hogy valaki, akit szeretünk, egy harmadikat többre tarthat, kétségeket ébreszt bennünk a saját értékeinkkel kapcsolatban.

Féltékenység a kapcsolat kezdetén és később

A féltékenység evolúciós jelentősége miatt leszögezhetjük, hogy a kapcsolat megóvásának természetes vágyaként helye van két ember viszonyában.

A párkapcsolat kezdetén elfogadhatóbb a féltékenység, hisz még nem alakult ki az összetartozás meghittsége és a biztonságérzés, amit egy stabil kapcsolat nyújthat. Ilyenkor mindenki jobban figyel partnere elköteleződésének jeleire, a lehetséges riválisokra, hisz igyekszik megvédeni kedvese oldalán kialakult pozícióját.

Később, ahogy erősödik a bizalom, meghittség és az egymáshoz tartozás érzése, a bizonytalanságból, elkötelezettség hiányából fakadó féltékenység csökken.

Meddig elfogadható a féltékenység?

A féltékenység „normális” keretű, ha kis mértékben és alkalmanként van jelen, ez segítheti a feleket abban, hogy még jobban odafigyeljenek egymásra, építsék és ápolják a kapcsolatot. A pár tagjai ilyenkor tudatos erőfeszítést tesznek, hogy minél jobban kifejezzék, milyen értékesek egymás számára.

Az egészséges mértékű féltékenység vagy inkább féltés ismérvei:

–    Csipetnyi fűszerként a kapcsolat ápolására, megújítására serkent
–    A kapcsolat pozitív oldalára, értékeire helyezi a hangsúlyt
–    Felkorbácsolja az érzelmeket és a szenvedélyt
–    Nem uralja el a kapcsolatot

Nem korlátozza a felek személyes szabadságát, hisz belefér az összetartozásba, hogy egymás nélkül is élvezzék az életet.

megcsalas2jojo.jpg ()Mi okozza a kóros féltékenységet?

A kóros féltékenység a környezet számára irracionális és érthetetlen. Kialakulásában a párkapcsolaton túlmutató tényezők játszanak szerepet:
– Gyermekkori veszteségek: bizalomvesztés, elhagyottság, becsapottság, szeretetlenség. Szorongani „kell” a szeretet elvesztésétől.
–    Önbecsülési problémák: kialakulatlan, instabil személyiség, önismeret hiánya, kisebbrendűégi érzés stb.
–      Felnőttkori veszteségek és szerelmi csalódások feldolgozatlansága

Súlyos pszichiátriai megbetegedés esetén, a féltékenység megcsalási fantáziálás és téveszmék formájában jelenik meg, legtöbbször külső hatások nélkül, „agyszüleményként”, öngerjesztő módon.

A kóros féltékenység

A kóros féltékenységi reakciók nagy megterhelést jelentenek még a legjobbnak induló párkapcsolatban is. A partner úgy érzi, állandóan egyensúlyoznia kell, hogy elkerülje a féltékeny megnyilvánulásokat. A féltékeny fél rendszerint tudatában van saját problémájának, ezért hol a partnert, hol önmagát vádolja.

–    Rombolja a kapcsolatot és az egymás iránti érzéseket, a negatív oldalra fókuszál.
–    Megoldhatatlan konfliktusok és feszültség a felek között.
–    Nem tudjátok már élvezni egymás társaságát, a kóros féltékenység elválaszt.

Ha féltékeny vagy…

A féltékenység leküzdése komoly önismereti munkát igényel.

A valóság megőrzése, fenyegető fantáziák helyett. Valóban veszélyben van a kapcsolatod? Tényleg rossz pozícióban vagy? Lehetséges, hogy féltékeny viselkedésed tovább rontja a helyzetet?

Önnyugtatás és pozitív belső párbeszéd önmagaddal. Ne terheld partnered feleslegesen. Emlékeztesd magad arra, társad mennyire szeret téged, becsül és elfogad. Bizonygasd önmagadnak mennyire értékes és szerethető vagy. Erősítsd a kapcsolat pozitív vonatkozásait.

Vállalj felelősséget viselkedésedért! Társad nem felel a te rossz érzéseidért, fogd vissza magad, és ne tedd tönkre a kapcsolatod jó légkörét.

Beszélj önbecsülési problémádról nyíltan, ahelyett, hogy vallatnád, fenyegetnéd, kritizálnád partneredet. Oszd meg vele önértékelésedre vonatkozó kételyeidet, és kérd, hogy dicsérjen, erősítsen.

Erősítsd az önbecsülésed! Dicsérd meg magadat az elért sikerekért. Keresd a téged kedvelő, elismerő rokonok, barátok, ismerősök társaságát. Idézz fel pozitív élethelyzeteket!

Azonosítsd féltékenységed okait! Beszélj arról a partnereddel, milyen helyzetek provokálják féltékenységed. Akár egy titkos jelszóban is megállapodhattok, amivel értesítitek egymást, ha „vészhelyzet” van.

Kedvesed féltékeny…

Kimerítő helyzet egy féltékeny társsal élni. Ha meg akarjátok őrizni a kapcsolatot, mindkét félnek tennie kell a változásért.

Értékeld át a helyzeted! Egy kevés féltékenység, a szerelem, a ragaszkodás megnyilvánulása. Párod számára értékes vagy, ezért védi a kapcsolatotokat.

Ne provokáld partneredet! Ha sikerült közösen azonosítanotok, hogy milyen viselkedés váltja ki párod féltékenységét, akkor próbáld az adott helyzetet elkerülni.

Építsd partnered önbecsülését! Legjobb, ha ezt kölcsönösen teszitek. Mondd el neki, mennyire szereted, értékeled őt, és hogy sosem „cserélnéd le” senki másra.

Próbálj te is változtatni elbizonytalanító viselkedéseden!

– Hívd fel, ha késel.
– Ne titkolózz, ha üzenetet kapsz.
– Védd kapcsolatotok határait.
– Szorítsd keretek közé az exeddel és az ellenkező neműekkel való barátkozást.
– Bánj csínján a flörtöléssel.

Mondd el neki, mit jelent számodra a féltékenysége!

Tartósan lehetetlen olyan párkapcsolatban élni, amit elural a kóros féltékenység romboló hatalma. Személyes szabadságoddal és lelki egészségeddel fizethetsz ezért. Kérjétek pszichoterapeuta, párterapeuta segítségét!

Ezért érdemes a Duna Plazába látogatnod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X