Főoldal > PSZICHÉ > Menedzserbetegség: te veszélyeztetett vagy?

Menedzserbetegség: te veszélyeztetett vagy?

betegségstressz
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Manapság sajnos az emberekre egyre nagyobb nyomás nehezedik. Úgy érezzük, hogy otthon, a munkában, az élet minden területén muszáj tökéletesen megfelelnünk. A túlhajszoltságnak, az állandó nyomásnak viszont előbb-utóbb meg lesz a böjtje, amikor vagy a testünk, vagy a pszichénk […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Manapság sajnos az emberekre egyre nagyobb nyomás nehezedik. Úgy érezzük, hogy otthon, a munkában, az élet minden területén muszáj tökéletesen megfelelnünk. A túlhajszoltságnak, az állandó nyomásnak viszont előbb-utóbb meg lesz a böjtje, amikor vagy a testünk, vagy a pszichénk – bár általában mindkettő – „fellázad”.

Kiket érint a menedzserbetegség?

A nevéből is adódóan a magasabb beosztásban lévőket sújtja: igazgatókat, cégvezetőket, menedzsereket. Napjainkban óriási munka, hogy egy cég, egy vállalat működőképes legyen, ezért nem csoda, hogy egyre kevesebben bírják a feszített tempót. Ez független attól, hogy nő vagy férfi az illető, van egy pont, amikor érdemes lazítani, hogy újult erőre kapjunk. Általánosságban azonban elmondható, hogy a középkorúak a legveszélyeztetettebbek, ugyanis nem ehhez vannak szokva, hiszen régebben több ideje volt az embernek magával törődni. Nem ritka az sem, hogy napi 8-9 óra helyett 13-14 órákat dolgoznak a felsővezetők (is). Ez azért is baj, mert egy nagyobb felelősséggel járó munkát hosszabban kell elviselni, és nincs lehetőség a feltöltődésre. A magasabb beosztásban lévőknél van egy másik óriási hátrány, az pedig az, hogy nincs kötött munkaidejük. Ezt persze sokan ideálisnak tartják, de az esetek 98%-ban ez azt jelenti, hogy ezek az emberek egész nap dolgoznak. Sokszor éjszakákba nyúlóan végzik a feladataikat, ahonnan már csak egy lépés a kiégés, vagy a munkamánia.

munka2.jpg ()A betegség lényege, tünetei

A menedzserbetegségben élő személy stressz-szintje folyamatosan magas, ezért a legkisebb problémát is nehezen oldja meg, mivel nincsenek tartalékai. Testi és lelki gondokat egyaránt okoz, mivel ezek az emberek állandóan készültségben állnak, az izmok összehúzódnak, a pulzus szapora lesz, a vércukorszint, valamint a vérnyomás megemelkedik. Amennyiben ez tartósan fennáll, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegségek kockázata jelentősen megnő, ami Magyarországon eleve nagy számban fordul elő. A fizikai tünetekkel együtt a pszichés állapot is folyamatosan romlik, a betegek egyre ingerültebbé, labilisabbá válnak, ezért gyakran nyúlnak alkoholhoz, vagy drogokhoz, ami által teljesítményük romlik, így még többet stresszelnek, és kialakul egy ördögi kör.

Főbb tünetei

– álmatlanság
– fáradékonyság
– dühkitörések
– izomfeszültség
– migrén
– állandó mellkasi nyomás
– szívpanaszok

Mit lehet tenni?

Ahogy a legtöbb mentális zavarnál, az első lépés itt is a felismerés. Sokan tagadják, hogy problémájuk lenne, azonban ha már hónapok óta fennáll ez a helyzet, akkor szembesítenünk kellene magunkat azzal, hogy ez nem normális. Az életmód változtatásán kívül érdemes szakember segítségét is kérni, ugyanis, ha a stressztől testi tüneteket is produkálunk, magunktól sajnos csak a legritkább esetben tudunk kimászni a gödörből. Különböző tréningek, relaxációs gyakorlatok igen sokat segíthetnek, viszont ehhez a beteg aktív közreműködésére is hatalmas szükség van, tehát mindenképp akarnia kell a váltást. Ezen kívül a család és a barátok támogatása is fontos, hiszen az otthoni nyugodt légkör elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X