Főoldal > PSZICHÉ > Troll pszichológia – miért olyan gonoszak az emberek az interneten?

Troll pszichológia – miért olyan gonoszak az emberek az interneten?

dühinternetkommenttroll
0

Írta: and

A gép mögött, sötétben Biztosan gyakran olvastál már a bullying (zaklatás, fizikai vagy verbá

A gép mögött, sötétben

Biztosan gyakran olvastál már a bullying (zaklatás, fizikai vagy verbális bántalmazás) különféle szörnyűségeiről, de amit Tom Daley olimpikon kapott az interneten, az kétségtelenül túlmegy minden határon. Amikor a sportoló nem nyert érmet, egy rosszakarója ezt írta az egyik fórumon: „Remélem, tudod, hogy most nagyon elszomorítottad az apádat.” Daley édesapja tavaly halt meg agydaganat következtében, és a fiatal műugró az ő emlékének szerette volna ajánlani az érmet, ha sikerül megnyernie. De mi késztet arra embereket, hogy ilyen válogatott gonoszságokat írjanak valakinek, akit nem is ismernek? A szakértők szerint épp az internet arctalansága.

troll2.jpg ()Kötődés nélkül

A gép előtt gonoszkodni ugyanis kicsit hasonlít a részegség állapotához: nincsenek szabályok, nincs kontroll, és végképp nincs személyes kapcsolat. Valóságshowk szereplőivel végzett kutatások azt igazolták, hogy a játékosok könnyebben mondanak rosszat arról, aki a másik szobában van, mint arról, aki velük egy légtérben. Tehát ha látod, vagy bármi más módon érzékeled azt, akit éppen bántani bántani készülsz, sokkal visszafogottabb leszel. A számítógép előtt gubbasztva egyikőtök sem tud olvasni a másik mimikájából vagy gesztusaiból, ezért sokkal könnyebb túllépni a határokat.

Nincsenek következmények

Igen, ez az, ami miatt az interneten fröcsögőknek sajnos tényleg nem nagyon kell félniük semmitől: mivel szabad a véleménynyilvánítás, azt írhatnak, amit csak akarnak. Persze szélsőséges esetekben azért szólhatunk hivatalos szerveknek, de nagyon gyakran nem történik semmi, amíg konkrét veszélybe nem kerül a zaklatott fél. Ha ilyen levelet vagy kommentet kapsz, esetleg valaki hosszú időn keresztül nem száll le rólad, először udvariasan, de határozottan kérd meg, hogy hagyjon békén, mert neked fáj, amit ír. A levél végén finoman helyezd kilátásba, hogy ha nem hagyja abba, jogi útra tereled a dolgot. Amennyiben így sem érsz célt, tényleg tegyél egy hivatalos bejelentést a rendőrségen – még ha nem is szankcionálnak azonnal, legalább ott leszel az adatbázisban, ha bármi történne.

Ha te leszel dühös

Nem szélsőséges dolgokra gondolunk persze, de biztosan előfordult már, hogy hirtelen feldühödtél, és olyasmit írtál egy levélben vagy kommentben, amit később ezerszer is megbántál. Ilyenkor próbálj megőrizni egy minimális kontrollt: ne írj azonnal, vagy ha mégis megírod a levelet, ne küldd el. Adj magadnak legalább húsz percet: ez épp elegendő idő, hogy magad elé képzelhesd a másik arcát, a reakcióit, miközben elolvassa, amit írtál. Szóval a lényeg: nyugodj meg! Ha valaki rosszat tett veled, úgyis elnyeri a büntetését (hiszel a karmában?), ha pedig csak rossz napod van, és kitöltenéd valakin, inkább vágj a falhoz néhány párnát. A gépet pedig ne kapcsold be!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X