Főoldal > PSZICHÉ > Harmónia a decemberi hajrában – Lehetséges?

Harmónia a decemberi hajrában – Lehetséges?

harmónialélekrelaxáció
0

Írta: and

Kutatások bizonyítják, hogy az ünnepek előtt nő a feszültségszintünk. Sokszor mire eljön a kará

Kutatások bizonyítják, hogy az ünnepek előtt nő a feszültségszintünk. Sokszor mire eljön a karácsony, annyira kimerülünk a teendők terhe alatt, hogy nem tudjuk meghitten megélni az ünnepet. Életmódod tudatos alakításához most olyan praktikákat ajánlok, amelyekkel könnyebbé válhat a különböző területek – például a gyereknevelés és a hivatásod – összeegyeztetése.

1. Kezdd lendületesen a napot!

Nincs rosszabb egy kapkodós reggelnél, ami az egész napodat elronthatja. Kelj fel egy fél órával korábban és ajándékozd meg magad ezzel a nyugodt idővel. Meditálj, tornázz egyet vagy olvasgass. Ha a nap jól kezdődik, jól is fog folytatódni!

2. Gyakorold az öngondoskodást!

Tudom, tudom, könnyű ezt mondani, de megvalósítani már annál nehézkesebb egy félig átvirrasztott éjszaka után. Időt, energiát spórolhatsz magadnak, ha olyan „segítő tárgyakkal” veszed körbe magad, amelyek pillanatok alatt képesek dobni a közérzeten. Ez lehet egy jó arckrém, egy illat, egy egyéniségedhez illő ruha, egy színes sál. A lényeg a tudat, hogy még rossz passzban is képes vagy gyakorolni az öngondoskodást, és ettől a fellépésed is jelentősen javulni fog, ami nagyon jól jön például egy fontos munkahelyi megbeszélés alkalmával.

relax2.jpg ()3. Legyen szupervizorod!

Ahhoz, hogy megtaláld az egyensúlyt a hivatásodban, fontos az önismeret, ezen belül is erősségeid (erőforrásaid) és gyengeségeid ismerete. Ha képes vagy hangsúlyozni az erősségeidet, és dolgozni a gyengeségeiden, könnyebben kerülhetsz ki nyertesként a munkahelyi csatákból is. A szupervizor a munkahelyi elakadások gyökerére segíthet ránézni, A találkozók lehetőséget adnak arra, hogy újra megéld a felszabadultságot és a mindennapi apró sikereket, felismerd, hogyan hozhatsz ki többet a jelenlegi helyzetedből, miközben szinte észrevétlenül csempészhetsz pozitív energiákat az életedbe, és ötleteket kaphatsz egyéni cselekvési terved kialakításához is. Csatlakozz a hamarosan induló csoportokhoz! www.eletmodtervezes.hu

4. Fogd össze a teendőket!

A leglehetetlenebb időpontokban is dolgozni kényszerülsz? Hasznos, ha otthoni „irodád” valamelyest elkülönül a privát vagy a családi élettértől, illetve ha úgy szervezed a teendőket, hogy a munkának és a magánéletnek is saját idősávokat jelölsz ki. Például 17 és 21 óra között csak a gyerekekkel és az otthoni teendőkkel foglalkozol. A leveleid megválaszolásának is jelölj ki egy időpontot, hogy ne kelljen emiatt megszakítanod más munkafolyamatokat.

5. Iktasd ki az időrablókat!

Ha úgy érzed, sosem érsz a dolgaid végére, érdemes átgondolnod, mi az, ami nem visz előrébb, mégis sok időt rabol el tőled? Sokszor az ember észre sem veszi, hogy leragad a tévé előtt, üres, felszínes beszélgetésekre áldozza drága perceit vagy órákat bolyong egy plázában. Ugyanígy próbáld meg parkolópályára helyezni az energiavámpír ismeretségeket, mert ha folyton velük foglalkozol, nehéz lesz feltöltődnöd. Tervezd meg mindig előre a napot, készíts teendő-listákat, ez segít a tudatos életvezetés kialakításában.

6. Vedd elő a nap végén az élményeidet!

Mindennap szakíts időt arra, hogy a pároddal, egy barátnőddel, a gyerekeddel vagy – bármilyen komikusan hangzik – önmagaddal átbeszéld a nap történéseit. A kicsik számára mindenekfelett fontos, hogy érezzék: bármikor számíthatnak rád. Ha viszont éppen egy komoly határidőd van, ígérd meg neki, hogy másnap pótoljátok a beszélgetős-mesélős estét, és tarts magad az ígéretedhez!

7. Légy fontos önmagadnak!

Senki más nem vergődhet zöldágra az időhiánnyal, a stresszel vagy éppen a lelki terhektől kialakuló betegségekkel helyetted. Gondold csak át, mikor helyezted magad utoljára az első helyre? Hasítsd magadnak néha egy szeletet az ünnepek előtti őrületben is! Vess egy pillantást az életedre, és nézd meg, hol van leginkább kiegyensúlyozni való? Minek a hiánya okozza a legnagyobb fejtörést? Alváshiány, mozgáshiány, kapcsolati hiány, stb.? Lépj annak érdekében, hogy sikerüljön betömni a hézagot!

Védelem a kiégés ellen

Ha úgy érzed, vészesen fogy az energiád, ideje közbelépned, és kiválasztanod a neked való feltöltő módszert!

–    Jóga, pilates, meditáció – az ellazulásért

–    Önjutalmazás – tégy valami jót magadért!

–    Naplóírás, ima – az önreflexió fejlesztése érdekében

–    Kiállítások, múzeumok, kulturális programok

–    Nagy séta a természetben – szigorúan egyedül!

–    Coaching, szupervízió

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X