Főoldal > PSZICHÉ > Így bálozz helyesen! – Tippek, tanácsok a báli szezonra

Így bálozz helyesen! – Tippek, tanácsok a báli szezonra

báletikett
0

Írta:

A báli szezon A 2013-as szezont Bécsben a legimpozánsabb báli helyszínen, a Hofburgban megrendezésre ker&

A báli szezon

A 2013-as szezont Bécsben a legimpozánsabb báli helyszínen, a Hofburgban megrendezésre kerülő „Die Nacht der 1000 PS“ elnevezésű bál nyitotta meg. A közel 3500 meghívott vendég között közismert politikusok, sportolók, helyi és külföldi hírességek, üzletemberek és számos prominens személyiség szerepelt. A Wellness Cafe-nak lehetősége nyílt a bálon való részvételre, az így szerzett tapasztalatokat megosztva pedig néhány jó tanáccsal segíti a báli felkészülést.

1. tipp –  A dress code

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy bál legsarkalatosabb pontja a ruha kiválasztása, így ez az első, amivel nagyot tévedhetünk. A meghívóban általában szerepel a dress code ezt minden esetben illik betartani. A bálok többsége a White Tie-nál valamivel ’lazább’ Black Tie előírást várja el, aminek a szmoking illetve az estélyi ruha felel meg. Ez pedig egyértelműen hosszú, földig érő ruhát jelent, nagyfokú illetlenség rövid, a lábat láttatni engedő szoknyában megjelenni. Bár ilyenre is láttunk példát, alapvetően ez nem volt jellemző a megjelentekre.

2. tipp – A ruha

Ha sikeresen beazonosítottuk a dress code-ot, még mindig előttünk áll az egyik legnehezebb rész, a megfelelő ruha kiválasztása. Itt aztán szinte végtelen számú hibalehetőség fenyeget, és jóformán mindegyikre láttunk példát is. Pedig elsősorban itt is a legegyszerűbb szempontot kell figyelembe venni: a személyiségünknek, korunknak, stílusunknak megfelelő báli ruhát válasszunk, amiben természetesnek hatunk és jól érezzük magunkat. Ha messziről lerí rólunk, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a ruhában, ha nem tudunk rendesen mozogni, ha állandóan igazgatnunk kell, az nem csak számunkra rontja el a bál felhőtlen élvezését, de mindez a külvilág számára is nyilvánvaló és észrevehető. Ebben az esetben is igaz a “kevesebb, több” elve, melynek nyomait sajnos csak a nők kisebb hányadánál fedeztük fel. A többség jellemzően feltűnő színű, csillogó-villogó, fodros ruhakölteményben jelent meg, melyek közül egy-egy egyszerű fazonú, jól eltalált színű ruha messziről kiemelkedett.

bal2jojo.jpg ()

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

3. tipp – A kiegészítők

Természetesen a báli outfit nem csak a ruháról szól, a kiegészítőkre pedig ugyanilyen szigorú előírások vonatkoznak. Gyakorlatilag egyáltalán nem volt jellemző a stóla vagy a bolero viselése, holott ujjatlan ruhánál ez elengedhetetlennek számít. Szintén gyakori hiba volt a cipő helytelen megválasztása. Talán azt még mindenki betartotta, hogy nyitott cipőben, szandálban tilos bálban megjelenni, azonban a ruha hosszának kiválasztásánál már a többség nem vette figyelembe a cipőt. A ruhának ugyanis szigorúan földig érőnek kell lennie, a cipő és a boka nem látszódhat ki! Érdemes tehát a viselni kívánt cipőt is magunkkal vinni a ruhapróbára, hogy elkerüljük a harangozó, bokát szabadon hagyó ruhát, amire oly sok példát láttunk. Szintén evidensnek illene lennie, mégsem volt az, hogy a báli ruházat alól a melltartó pántja nem látszódhat ki. Ahogyan gyakran tapasztalt hibának számított a vékony, feszülő ruhaanyagnál esélyes VPL, vagyis Visible Panty Line is. Mindegyik meglehetősen közönséges és stílustalan, ügyeljünk tehát a fehérnemű kiválasztására.

4. tipp – A bálban

Az estélyi ruhát természetesen nem csak helyesen kiválasztani, de viselni is tudni kell. Első buktató a megérkezés, az autóból való kiszállás. Egy hölgynek illik ezt elegánsan és kecsesen, terpesztés nélkül megtennie, a férfiaknak pedig segítségükre kell lenniük ebben. A földig érő ruhában sokszor nem egyszerű közlekedni, lépcsőzésnél például emeljük meg kissé a ruha alját – a ’boka nem látszódhat ki’ szabályát szigorúan betartva! A hölgyek kísérőjük karjába ’kapaszkodhatnak’, mely nem csak illendő, de praktikus is. A táncparketten legyünk tekintettel a többi párra, és – különösen a férfiak – a ruha hosszára, lehetőleg ne tapossuk azt szét.

Nem kell azonban megijedni, egy bálban sincs több vagy szigorúbb előírás, mint ami a hétköznapi társas érintkezésben is alapvetően elvárható, a különbség csak annyi, hogy itt nagyobb hangsúly és figyelem helyeződik rá. Mindez azonban elengedhetetlen az estélyi ruha, az impozáns kastély, a keringő által megteremtett klasszikus báli atmoszférához, hogy valóban a hétköznapitól eltérő, különleges estében legyen részünk.

Fotók: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X