Főoldal > SZÉPSÉG > Így cselezd ki a jojó-effektust!

Így cselezd ki a jojó-effektust!

diétafogyókúrajojó-effektus
0

Írta:

Miért jönnek vissza a kilók? A folyamatosan ingadozó testsúlyért hibáztathatjuk a fogyókúra alatt titokban elmajszolt csokiszeleteket és fagyigombócokat, vagy akár a szerencsétlen csillagállást is, ám az okokért sokkal inkább a biológia, az evolúció és a berögzült rossz szokások felelősek. Lássuk, melyek ezek! 1. A tartósan alacsony energiabeviteltől lelassul az anyagcseréd!A szigorú diéták alkalmával kevesebb tápanyagot […]

Miért jönnek vissza a kilók?

A folyamatosan ingadozó testsúlyért hibáztathatjuk a fogyókúra alatt titokban elmajszolt csokiszeleteket és fagyigombócokat, vagy akár a szerencsétlen csillagállást is, ám az okokért sokkal inkább a biológia, az evolúció és a berögzült rossz szokások felelősek. Lássuk, melyek ezek!

1. A tartósan alacsony energiabeviteltől lelassul az anyagcseréd!
A szigorú diéták alkalmával kevesebb tápanyagot viszünk a szervezetünkbe, mint amennyit korábban megszoktunk. Márpedig ha a testünk kevesebb energiát kap, alacsonyabb fordulatszámra állítja az alapanyagcserét, hogy a kevesebb energia ellenére is minden életfunkciót biztosítani tudjon. Ezért ne csodálkozz, hogy a diéta végeztével a bevitt tápanyagokat gőzerővel raktározni kezdi, és a leadott kilók kamatostul visszatérnek. Ezzel a védekező-mechanizmussal igyekszik a szervezet felkészülni a következő nagy koplalásra, hiszen azt szokta meg tőled, hogy nem mindig kap táplálékot.

2. Rosszul választottál fogyókúrát!
A gyors fogyás reményében hajlamosak vagyunk olyan diétát választani, ami valóban szép eredménnyel kecsegtet, ugyanakkor az étkezési szokásokat és az életmódot hosszútávon nem befolyásolja. Ráadásul a látványos sikereket ígérő módszerek legtöbbször nagyon egészségtelenek, hiszen többnyire minimális vagy egyoldalú tápanyagbevitelt írnak elő. Arról nem is beszélve, hogy a hirtelen bekövetkező fogyás és a súlyingadozás egészségügyi kockázatokat is hordoz magában (lásd keretes anyagunkat).

0020303_1.jpg ()

3. Soha nem reggelizel!
Reggelente általában kapkodsz, nincs időd semmire, esetleg nem kívánod az ételt? Úgy gondolod, hogy ha ilyenkor mellőzöd az evést, nemcsak időt spórolsz, de a szaporodó kilóknak sem adsz esélyt? Tévedsz! Ha kihagyod a reggelit, a vércukorszinted a normális szint alá esik, amitől ellenállhatatlan vágyat érzel majd valami kalóriabomba elfogyasztása iránt, csak hogy gyorsan energiához juss. Ám ezzel ártasz az alakodnak, mert a vércukorszint hirtelen emelkedésével tekintélyes mennyiségű inzulin kerül a véráramba, ami gyorsan eltávolítja a cukrot és a felesleget zsírrá alakítja.

4. Nem mozogsz eleget!
Egy diéta ritkán hozza meg a várva várt eredményt, ha nem egészül ki testmozgással. Már csak azért is érdemes sportolásba kezdeni, mert az így leadott kilók ritkábban vándorolnak vissza, és bőrt is feszesebbé varázsolhatjuk a testedzéssel. Ezért érdemes legalább heti két-három alkalommal időt áldozni rá!

5. Össze-vissza eszel!
Amikor éppen nem diétázol, nagyjából úgy táplálkozol, hogy kihagyod a reggelit, gyorskaját ebédelsz, hazafelé menet elmajszolsz néhány péksütit, este pedig belakmározol abból, amit a hűtőben találsz? Néhány hét múlva pedig újból drasztikus fogyókúrába fogsz, mert a kilók csak jönnek és jönnek? Vigyázz, mert a tested nem tud alkalmazkodni a rendszertelen életmódhoz és a szélsőséges étkezési szokásaidhoz, így nem csoda, hogy elkezd tartalékolni.

A hosszútávú siker titka

– Állj gyakran a mérlegre!
Egy felmérés szerint, azok, akik rendszeresen ellenőrzik testsúlyukat, nagyobb eséllyel őrzik meg alakjukat szemben azokkal, akik csak alkalomszerűen állnak a mérlegre.
Tipp: A mindennapi ellenőrzés azért túlzás, de hetente kétszer-háromszor tanácsos megmérni a súlyodat. Így a kisebb ingadozásokra is fény derülhet, a gyakori testsúlyellenőrzésnek és a tudatos táplálkozásnak köszönhetően pedig nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

– Tudatosan állítsd össze a menüdet!
A túlsúly kialakulásáért elsősorban nem a sok étel, hanem a rosszul összeállított étrend okolható: a vitaminszegény táplálkozás, a magas zsír- és szénhidráttartalmú készételek és az „üres kalóriák” mértéktelen fogyasztása tehető felelőssé a pluszkilók lerakódásáért.
Tipp: A magas rosttartalmú ételekkel (pl. teljes kiőrlésű pékáruk) hamarabb eléred a jóllakottság érzését, mert megakadályozzák a túlevést és hosszútávon az elhízást is.

– Iktasd ki a szénhidrátot a vacsorádból!
Mivel este a szervezet már „pihenő üzemmódba” kapcsol, a vacsorára megevett kalóriákból raktározódik el a legtöbb. Ez a kilóidra nézve akkor veszélyes, ha nem megfelelően állítod össze az esti menüt.
Tipp: Vacsorára már ne egyél magas szénhidráttartalmú ételeket, például tésztaféléket, édességeket, krumplit, fehér kenyeret. Inkább részesítsd előnyben a fehérjedús fogásokat: a sovány húsokat és tejtermékeket, persze a mennyiségre ebben az esetben is ügyelj! Ha ebéd után beiktatsz egy fehérjében gazdag uzsonnát, este már nem leszel olyan éhes!

A témáról bővebben a Wellness magazin augusztusi számában olvashatsz!

A jojóeffektus káros hatásai
– Narancsbőr-veszély
A fogyás és hízás gyakori váltakozása megviseli a bőrt, ezért egy idő után elveszíti rugalmasságát, nem beszélve a fogyási csíkokról, amelyek a hirtelen súlycsökkenés következményei.
– Nagyobb a veszélye az epekő kialakulásának
Mivel a fogyókúrák alkalmával általában a zsírbevitel csökken, a szervezet nem jut kellő mennyiségben olyan tápanyagokhoz, amelyek az epe meghajtásához szükségesek.
– Emésztési zavarok
Az anyagcsere működésének váltakozása (gyorsulása, illetve lassulása) megterheli az emésztőrendszert, ezért előfordulhat székrekedés, hányinger, vagy hasmenés.
– Az immunrendszer gyengülése
Az elégtelen tápanyagbevitel miatt a szervezet nem kapja meg az egészséges működéséhez szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, ezért fogékonyabbá válik a betegségekre. Ezen kívül nagyobb az esélye a hajhullásnak, a körmök töredezésének és a bőr kiszáradásának is.
– Rossz közérzet
A fogyókúrázás folyamatos kudarca ingerlékennyé, feszültté vagy éppen lehangolttá tehet, és rányomhatja bélyegét a hétköznapjaidra is. Az ingadozó kilók miatt fáradékonyabbá és aluszékonyabbá is válhatsz.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X