Főoldal > SZÉPSÉG > Így napozz biztonságosan!

Így napozz biztonságosan!

faktorszámfényvédelemnapozástípus
0

Írta: and

A legfontosabb a faktorszám Legtöbben sajnos nem a megfelelő faktorszámú krémet használják napozáskor, ez pedig leégéshez, a bőr korai öregedéséhez, ráncossághoz és más szövődményekhez vezethet. Lássuk, mit kell tudnunk a faktorokról. Az SPF, vagyis a Sun Protection Factor szám azt jelzi a flakonon, hogy hányszorosan tölthetünk több időt a napon anélkül, hogy leégnénk naptej nélkül. […]

A legfontosabb a faktorszám

Legtöbben sajnos nem a megfelelő faktorszámú krémet használják napozáskor, ez pedig leégéshez, a bőr korai öregedéséhez, ráncossághoz és más szövődményekhez vezethet. Lássuk, mit kell tudnunk a faktorokról.

napozzegy.jpg ()Az SPF, vagyis a Sun Protection Factor szám azt jelzi a flakonon, hogy hányszorosan tölthetünk több időt a napon anélkül, hogy leégnénk naptej nélkül. Például ha fényvédő nélkül a napon 20 perc után érzed, hogy leégsz, akkor mondjuk egy 10-es faktorú krémmel ez az idő három órára is kitolódhat.

A faktorszám mellett még egy dolgot nagyon fontos szem előtt tartanod, mégpedig azt, hogy ha teheted, olyan termékeket válassz, melyek UVA és UVB szűrőt is tartalmaznak. Bár a legnagyobb károsodásokat az UVB sugarak okozzák, az UVA sugarak is képesek napégést okozni.

1-es típus: vöröses vagy szőke haj, világos szem, szeplős bőr

Ez a típus gyorsan leég, nehezen, vagy egyáltalán nem barnul. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, legalább 20-as faktorú krémet válassz, ha érzékeny a bőröd, akkor még ennél is magasabbat!

Wellness Cafe tipp: Garnier Ambre Solair UV Sensitive SPF 30+ (drogériákban, 3999 Ft.)

2-es típus: világos vagy középszőke haj, kék vagy zöld szem

Könnyen leég, de elég nehezen barnul. Ha a te bőröd is ilyen típus, akkor kezdésnek 15-20-as faktorú krémet használj, amit később lecserélhetsz 12-esre is.

Wellness Cafe tipp: Bioderma Photoderm Spray SPF 20 (gyógyszertárakban, 4175 Ft.)

3-as típus: sötétszőke vagy barna haj, barna szem

Könnyebben barnul, csak nagyon erős napon ég le. Ha ebbe a típusba tartozol, akkor ajánlatos legalább 12-es számú krémmel kezdened a napozást, amit néhány nap vagy egy-két hét után ennél gyengébb, 10-es faktorúra cserélhetsz.

Wellness Cafe tipp: Clinians Naptej DNS védelem SPF 15 (gyógyszertárakban, drogériákban, 3490 Ft.)

napozzketto.jpg ()4-es típus: sötétbarna vagy fekete haj, sötét szem, barnás bőr

Nagyon könnyen barnul, ritkán ég le. Bár ennek a típusnak elég egy gyengébb napvédő krém is, hiszen nem ég le, azért jobb, ha legalább 10-est használsz, ugyanis ez a leggyengébb faktorszám, aminek még az UV védelme is jónak mondható.

Wellness Cafe tipp: Nivea Sun Invisible Protection Spray SPF 10 (drogériákban és gyógyszertárakban, 2912 Ft.)

Védd az ajkaidat is!

Bár ajkaink védelmére általában kevesebb figyelmet fordítunk, nagyon fontos, hogy erről se feledkezz meg! Az ajkak bőrét az UV sugarak ugyanúgy károsíthatják, ahogyan bőrünket. Az erős napsugárzás hatására gyakran kicserepesednek, berepedeznek, ami nem csak zavaró, de nagyon fájdalmas és csúnya is lehet.

Ajánlatos beszerezned olyan szőlőzsírt, ami fényvédő tulajdonsággal is rendelkezik. Ezeknél a termékeknél ugyanúgy az SPF feliratot kell keresned, ahogy a napvédő krémeknél. A fényvédelem mellett más tápláló anyagokat is tartalmaznak, hogy ápolják az ajkakat. Érdemes minél magasabb faktorút beszerezned, hogy hosszabb ideig nyújtson védelmet, és ne kelljen ötpercenként újra kenned.

Wellness Cafe tipp: Babé ajakápoló SPF 30 (gyógyszertárakban, 830 Ft.), Vichy Capital Soleil Napvédő stift SPF 20 (gyógyszertárakban, 1755 Ft.), Labello Sun Protect SPF 30 (drogériákban, 630 Ft.)

A hajra is káros lehet a sugárzás

Ahogy bőrünket, hajunkat is kiszárítja a napsütés. Sajnos mivel hajunk általában szabadon van, sokkal több sugárzás éri, mint testünk más részeit, amit ruhával fedünk el, épp ezért fontos, hogy loboncod védelmére is kellő figyelmet fordíts. Ügyelj rá, hogy ha hosszabb időt töltesz a napon, például nyaraláskor, mindenképpen legyen nálad valamilyen ápoló készítmény, amivel megóvhatod hajad egészségét és szépségét.

Wellness Cafe tipp: Fudge Head Shine hajfényspray (fodrászkellék üzletekben, 3160 Ft.), Scwarzkopf Bonacure balzsam spray UV védő (fodrászkellék üzletekben, 3030 Ft)

Nem kívánod a szexet? Kattints!

Eltűnt a tűz a kapcsolatodból?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X